www.car.cz
 

Hustopeče 2008 již vítají soutěžní posádky. Na dnešní večer jsou připraveny i bagry
     29.5.2008 08:39 - Pavel Jelínek


Již tento pátek večer odstartuje IV. AGROTEC New Holland rally 2008, do níž se přihlásilo na šest desítek posádek se zájmem o body do nejprestižnějšího soutěžního šampionátu v tuzemsku. První akcí soutěže ale bude již čtvrteční večerní akce v areálu firmy AGROTEC, nazvaná pracovně „Bagršou“.

Vlastní rally se zúčastní rovných 20 prioritních jezdců, z toho 5 elitních jezdců s Prioritou FIA B. Největší pozornost budou poutat vozy s nejnižšími startovními čísly a to Roman Kresta,www.weitarc.com Václav Pech a Pavel Valoušek. Českou premiéru s novým speciálem třídy S 2000 na erzetách mezi vinicemi absolvuje letošní účastník význačného seriálu IRC a starty v mnoha soutěžích MS ostřílený Jan Kopecký s vozem Peugeot 207 S 2000. Dalším mimořádným startem v českém šampionátu bude účast Slováka Josefa Béreše s Fiatem Grande Punto S 2000, s nímž nemůže startovat stále zraněný Jaromír Tarabus. Známých jmen, která stojí za pozornost, je ale mnohem více.

Víkendové Hustopeče budou pátým dílem šampionátu, ale první soutěží, kterou většina závodníků nezná důvěrně, jako ty předešlé. Jsou totiž v Mediasport MMČR letos premiérově. Ale někteří jezdci zde již startovali a rádi se vracejí. Pro většinu posádek bude ale start mezi vinicemi o něco náročnější především na přípravu rozpisu. Navíc ten bude o to složitější, že celá úvodní etapa se pojede jen za světel reflektorů. Start z Dukelského náměstí je v osm večer a cíl etapy bude až hodinu a půl po půlnoci. Takže o to důležitější pro co nejlepší výkony na trati bude právě dokonalý rozpis.

Favorizovaná posádka Roman Kresta - Petr Gross, zatím jasně se třemi prvenstvími kralující celému šampionátu, v úvodu týdne celý den ladila své Mitsubishi Lancer Evo IX. nedaleko Mladé Boleslavi a je dokonale připravena. Nicméně je si vědoma nejsilnější konkurence v dosavadním ročníku MMČR. „V Hustopečích se sejde nejkvalitnější konkurence v letošním šampionátu. Je to tak trochu paradox, vždyť se soutěž jede ve velkém mistrovství poprvé, nicméně tak to zkrátka je a je třeba s tím i počítat. My jsme s Petrem Grossem připraveni dobře,“ prohlásil Kresta v tiskové zprávě svého týmu.

Ona ta silná konkurence je dána především vyjednávacími schopnostmi ředitele soutěže Rudolfa Kouřila, kterému se především hvězdy Kopeckého a Béreše podařilo přitáhnout. Jan Kopecký pak dal startu mezi vinicemi, částečně připomínájícími donedávna jedinou podobnou soutěž – Německou rallye - přednost před naplánovaným testem v Belgii na další podnik IRC. Právě Kopecký zde totiž již startoval a zdejší tratě se mu údajně velmi líbily.


„Hustopečská soutěž je výjimečná tím, že všechny páteční zkoušky se jedou za tmy s tím, že cíl etapy je až po půlnoci. Něco takového pamatuji jen dříve ve Vsetíně. Podle posledních předpovědí má pršet, pokud se tak stane, nebude nám to na obtíž. Takzvaně mokré nastavení máme několikrát vyzkoušené.“ zmínil ještě Kresta.

„Jsme ještě plni dojmů z vybrané soutěže ve Slovinsku. Posledních 14 dní bylo opravdu náročných a stále doháním pracovní povinnosti ve firmě. Chtěli bychom zde navázat co nejlepším výsledkem, ale nebude to vůbec jednoduché. Kromě našich tradičních soupeřů se tady objeví Honza Kopecký a také Jožka Béreš se soutěžními speciály kategorie S2000 “ připomíná nové soupeře také úřadující mistr republiky Václav Pech jun. Plzeňan bude mít přece jen aspoň jednu výhodu proti ostatním, i když vlastních bojů o sekundy se týkat nebude. Pořadatelé totiž na čtvrteční večer připravili poněkud nezvyklou akci, takzvanou „Bagršou“. Jinak řečeno půjde prezentaci techniky, kterou firma AGROTEC, generální partner celé rally a jeho jednotlivé divize nabízejí. Závodníci budou mít možnost si vyzkoušet i tuto techniku a projet se s ní na polygonu. Něco podobného závodníci zřejmě absolvují rovněž poprvé.

Ale právě Václav Pech bude mít výhodu. V rodinné firmě totiž dělá veškeré práce, které jsou potřeba. Jezdí s bagrem, či třeba s náklaďákem. Nicméně v předvečer startu ještě o sekundy ani o body nepůjde. Třeba si ale Pech vybere nějaký nový stroj do firmy…. Úřadující a již několikanásobný mistr republiky dosud nikdy na této soutěži nestartoval, ale přiznal, že jistou zkušenost s tratí přeci jen má:

„Loni začátkem léta jsem v okolí Hustopečí prožil takový malý trénink. Zúčastnil jsem se tady natáčení filmu „Svatba na bitevním poli“ s Bolkem Polívkou, kam jsem byl přizvaný s tréninkovým autem. Měl jsem za úkol jet na úzké cestě ve vinohradu co nejrychleji a tím vyplašit Bolkovi koně, tak, aby z něho spadl. Scéna se točila samozřejmě několikrát a tak jsem celý den strávil ve vinicích, skamarádil se s Bolkem, panem Somrem a se spoustou dalších herců. Jezdil jsem tam přibližně 300 metrů dlouhý úsek s jednou zatáčkou asi patnáctkrát. A nakonec se vše podařilo, jak jste ve filmu již mohli vidět,“ s úsměvem vykládal Václav Pech.

„Auto je po důkladné repasi. V Hustopečích před soutěží ještě plánujeme krátké doladění, ale až po seznamovacích jízdách, kdy budeme znát charakter rychlostních zkoušek“ vrací se k tématu přípravy vozu Pech a pokračuje : „Zatím jsem ještě nezažil, aby se první etapa startovala už do noci a jelo se hned za tmy, ale nevidím v tom nic zásadního. Bude to zase zpestření a jistě i zajímavé pro diváky. Podobné změny vítám, vždyť před dvaceti lety bylo běžné závodit celou noc a přestávka byla jen 2 hodiny před druhou etapou.“

A zatímco Pech se může radovat z čerstvého prvního místa ve Slovinsku, Východočech Jan Kopecký pro změnu zazářil na jiné významné a náročné soutěži -.při svém nedávném druhém startu v IRC 2008 v Portugalsku totiž dojel stříbrný! Navázal tak na své těsně čtvrté místo z úvodního podniku letošního IRC v Turecku a celkově po dvojici soutěží seriálu drží výbornou třetí medailovou pozici. A připomeňme dále, že Honza startoval v Hustopečích již vloni, ale tehdy s Fábií Kit Car, kdy bojoval až do posledních metrů, což se mu nakonec vyplatilo. Vysloužil si tak totiž zdánlivě ztracenou stříbrnou medaili a to s minimálním rozdílem půl sekundy, o níž předstihl nakonec bronzového Vladimíra Barvíka.

Drobnou výhodou pro Kopeckého může být právě fakt, že hustopečské tratě jako jeden z mála jezdců již zná, na rozdíl od největších soupeřů a zájemců o absolutní prvenství. Zná je ovšem také třeba zlínský Pavel Valoušek, překvapení letošního šampionátu a momentálně průběžně stříbrný po čtyřech odjetých soutěžích, jenž zde již rovněž startoval a s vozem Toyota Corolla WRC má na svém kontě i absolutní prvenství. Ovšem stejně na tom je také kroměřížský Roman Odložilík, který tentokrát přijede se stejným vozem, jako Jan Kopecký, tedy s Peugeotem 207 S 2000. A připomeňme ještě, že do třetice s tímto speciálem přijede také příbramský Josef Peták, stále zrychlující při předchozích startech a tlačící se na stupně vítězů na posádky s lancery.

Mezinárodní mistrovství České republiky v rallye se mimochodem v Hustopečích překlopí do své druhé poloviny. Pojede se zde pátý díl z celkem devítidílného šampionátu. Připraveno je také několik atraktivních úseků na šotolině, které na tuzemských tratích jinak spíše ubývá.

IV. AGROTEC New Holland rally 2008 nabídne celkem 14 RZ, z toho první den šest. Plánky diváckých míst jsou již k nahlédnutí na oficiálních stránkách soutěže www.agrotecautoklub.cz, včetně krátkých videozáběrů s ukázkami průjezdů vozidla z diváckých míst. Servisní areál bude opět umístěn v osvědčeném areálu v Zaječí, který lze snadno najít na trase Hustopeče Břeclav.



Tisková zpráva IV. AGROTEC New Holland rally 2008
V Brně 28. května 2008

Pavel Jelínek
mediaservis
732 223456
Oficiální stránky: http://www.AGROTECautoklub.cz/
http://www.AGROTEC.cz/
generální sponzor: AGROTEC a.s. Hustopeče


Harmonogram soutěže:

První den (30.5.2008): 159,90 km z toho 6 RZ o celkové délce 68,62 km
RZ – délka - časy startu prvního vozidla
1,4 - 11,67 km - starty v 20:58 a 23:20
2,5 - 10,35 km - starty v 21.26 a 23:48
3,6 - 12,29 km - starty v 21:52 a 00:14

Druhý den (31.5.2008): 233,41 km z toho 8 RZ o celkové délce 121,07 km
7,10,13 - 15,42 km - starty 10:07, 12:49 a 15:31
8,11,14 - 10,35 km - starty 10:37, 13:19 a 16:01
9,12 - 21,88 km - starty 11:03 a 13:05.


 
 
Fotogalerie:   Barumka 2006, foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose