www.car.cz
 

Hustopeče vloni. Boj o stříbro až do posledních metrů
     29.5.2008 17:41 - Pavel Jelínek


V pátek večer odstartuje IV. AGROTEC New Holland rally 2008, pátý díl Mediasport mezinárodního mistrovství České republiky v rally. Vloni se tato akce jelo jako III. AGROTEC IVECO rally a zatímco na čele kraloval Leoš Flídr s vozem Octávia WRC, o zbylé medaile sváděli Jan Kopecký a Vladimír Barvík  boj až do posledních metrů.

 

Třetí ročník hustopečské soutěže diváci i posádky podle jejich ohlasů hodnotili velmi kladně. Žádný z řady výletů mimo trať neskončil větším problémem a cílovou rampu nevidělo jen rovných dvacet posádek z osmi desítek na startu. Soutěži vládl Východočech Leoš Flídr s vozem Škoda Octavia WRC, který zaváhal jedině hned v první páteční noční erzetě, kdy v plné rychlosti vylétl do pole. Všech zbývajících devět měřených úseků ale již vyhrál a na závěrečnou cílovou rampu přijel s náskokem 2:31min .

 

Obrovský boj se ale uskutečnil za ním – o druhé místo. Absolutně druhý skončil Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia Kit Car, jehož největším soupeřem byl Vladimír Barvík a jeho tehdy nová EVO devítka. V osmé rychlostní zkoušce Kopeckému vypověděl službu posilovač řízení a v ostrých zatáčkách mu musel pomáhat s otáčením volantu dokonce i tehdejší spolujezdec Filip Schovánek. Zdálo se být   rozhodnuto. Ale poté se v servisu problém podařilo odstranit a v posledních dvou rychlostních zkouškách soutěže se světovými starty ostřílená posádka snažila a předvedla obdivuhodný výkon. Kopecký smazal ztrátu 17 sekund a v samém závěru se dostal na vynikající stříbrnou pozici. I když to bylo nejtěsnějším rozdílem pouhé půl sekundy.

 

Bronzový Vladimír Barvík, jehož navigovala Petra Mynářová, mohl jen litovat ztráty, způsobené svým výletem mimo trať, při němž prolétl  plotem a skončil ve vinici. Jinak by stříbrná medaile byla jeho. Sice zde ztratil  pouze pár sekund, ale i to stačilo. Na druhou stranu se stal televizní hvězdou …: Akce plot byla skutečně jediný problém, se kterým souvisí následující zpomalení a časovka v servisu v poslední vteřině. To místo bylo trochu záludné. Přijíždělo se po louce dost rychle na dlouhý horizont a následovala velmi krátká rovinka a plot. Předchozí dva průjezdy (z toho jeden v noci) jsem se soustředil a vcelku přesně trefil bod, kdy jít na brzdy. V třetím průjezdu naopak mou pozornost na okamžik upoutala rádiem řízená helikoptéra, vznášející se nad horizontem, a plot byl naráz nějak blíž….,“ popsal vloni poněkud kuriózní příčinu nehody zlínský jezdec a jinak v civilu řidič sanitky.

 

Nicméně dramatickou akci se podařilo natočit kameramanům mediálního partnera akce místní Hustopečské televize a televizního motoristického magazínu MotorTip a mohli ji, včetně mávnutí z on board kamery na zmíněný vrtulníček s další kamerou, vidět diváci i na dalších televizních stanicích. Barvík se navíc stal i známým „Borcem na konec“, což je jistě také zajímavé zviditelnění. Zmiňme ještě jednu aktuální zajímavost, i když s hustopečskou soutěží nemá nic společného, ale jen s týmem zlínského borce. Podle přísloví do roka a do dne se totiž jeho tým pravděpodobně ve zmíněné rubrice Borec na konec objeví opět. Při víkendové Rallye Posázaví totiž s Barvíkovou EVO devítkou startoval Karel Švec a povedl se mu podobný kousek, který zachytili hned dva kameramani MotorTipu, bratři Nedbalovi. Na uklouzaném a rychlém výjezdu z lesa jezdec nestačil  zkorigovat smyk a doslova rozstřelil dřevený plot podél cesty. Nicméně vůz zůstal nepoškozen a posádka mohla pokračovat v závodění a nakonec dojela až do cíle a to na sedmém místě. Parádní záběry lze již nyní zhlédnout na internetu, ale objeví se samozřejmě také v připravovaném dílu MotorTipu. Ve kterém bude zároveň i reportáž z letošní IV. AGROTEC New Holland rally. ( v premiéře v polovině června 2008)

 

Mimochodem, loňský ročník „Rally mezi vinicemi“, jak se jihomoravské soutěži také přezdívá, zajišťovalo na 731 pořadatelů, z toho podstatnou část tvořili hasiči. K dispozici bylo také dvanáct cisteren plus další transportní vozidla, ale také tři čluny s vodními záchranáři a bagr s dlouhým ramenem, který nahrazoval jeřáb u rybníka. K zásahu bylo připraveno šest sanitních vozidel a jejich posádek a navíc sedm zásahových záchranných vozidel. Podobně tomu bude také letos.

 

A ještě perlička na úplný závěr, související se zmiňovaným stříbrným Janem Kopeckým, velkým favoritem na letošní prvenství : zřejmě žádnou jinou rallye u nás osobně nesledoval aktivní jezdec formule jedna (tedy s vyjímkou Tomáše Engeho). U hustopečských erzet totiž vloni „inkognito“ se skupinkou svých krajanů přihlížel také Polák Robert Kubica. Jasno do dohadů vnesl právě Jan Kopecký, na jehož  pozvání Kubica  přijel a navštívil ho také v servisu. V letošním ročníku F1 má, jak známo, Robert Kubica za sebou právě zcela čerstvě dosud nejvýraznější úspěch v kariéře, když v Monte Carlu dokonce vodil celé startovní pole a nakonec ve velmi dramatickém závodu dojel druhý.

 

Naskýtá se otázka, zda se i letos objeví jako divák v Hustopečích, ale zatím na ni nedokáže nikdo odpovědět.. To se ukáže až v pátek v nočních hodinách, případně v průběhu soboty.

 

Mezinárodní Mediasport mistrovství České republiky v rally se mimochodem právě o víkendu v Hustopečích překlopí do své druhé poloviny. Pojede se zde pátý díl z celkem devítidílného šampionátu. Připraveno je také několik atraktivních úseků na šotolině, které na tuzemských tratích jinak spíše ubývá. Závod se jede kromě MMČR také jako Regionální pohár Mistrovství Evropy – střed s koeficietem 2 a navíc i jako volný pohárový závod O pohár prezidenta společnosti AGROTEC a.s., která je tradičním generálním partnerem  celé soutěže.

 

IV. AGROTEC New Holland rally 2008 nabídne celkem 14 RZ, z toho první den šest. Plánky diváckých míst jsou již k nahlédnutí na oficiálních stránkách soutěže www.agrotecautoklub.cz, včetně krátkých videozáběrů s ukázkami průjezdů vozidla z diváckých míst. Servisní areál bude opět umístěn v osvědčeném areálu v Zaječí, který lze snadno najít na trase Hustopeče Břeclav.

 

 

 

Tisková zpráva IV. AGROTEC New Holland rally 2008

V Brně 28. května 2008

 

Pavel Jelínek

mediaservis

732 223456

Oficiální stránky: http://www.AGROTECautoklub.cz/

                               http://www.AGROTEC.cz/

generální sponzor: AGROTEC a.s. Hustopeče

 

 

Harmonogram soutěže:

 

První den (30.5.2008): 159,90 km z toho 6 RZ o celkové délce 68,62 km
RZ – délka  - časy startu prvního vozidla

1,4 - 11,67 km - starty v 20:58 a 23:20
2,5 - 10,35 km - starty v 21.26 a 23:48
3,6 - 12,29 km - starty v 21:52 a 00:14

Druhý den (31.5.2008): 233,41 km z toho 8 RZ o celkové délce 121,07 km
7,10,13 - 15,42 km - starty 10:07, 12:49 a 15:31
8,11,14 - 10,35 km - starty 10:37, 13:19 a 16:01
9,12 - 21,88 km - starty 11:03 a 13:05.

 

Výsledky -3. AGROTEC IVECO Rally 2007:

 

1. Flídr, Ehl (Škoda Octavia WRC) 1:11:56,3, 2. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia Kit Car) -2:31,1, 3. Barvík, Mynářová -2:31,2, 4. Semerád, Ceplecha -2:54,3, 5. Volf, Rajnoha (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -3:14,6, 6. Peták, Joska (Renault Clio) -3:27,2


 
 
Fotogalerie:   Valaška 2006 od Sportfoto.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose