www.car.cz
 

Autotec láká i na efektní ukázky správného brždění na fólii
     6.6.2008 12:58 - tisková zpráva


Na veletrhu Autotec nenajdete jen techniku a nové modely užitkových vozidel, ale můžete se zde dozvědět i něco o bezpečné jízdě. Stará se o to stánek společnosti BESIP, který najdete na ploše H.

Nejsou to žádná nudná školení, BESIP naopak sází na efektní ukázky, které lákají velké množství diváků. Pozornost je zaměřena především na ukázky brždění a porovnání brzdných drah. Ukázky trvají zhruba 20 minut a běží několikrát za den.

Ukázky bezpečného brždění jsou rozděleny do dvou hlavních částí. První je zaměřena na různé povrchy a rozdíly v použití systému ABS. Tuto část zahajuje exhibiční ukázka porovnávající délku brzdné dráhy na speciální kluzké fólii s brzdnou drahou na mokré vozovce. Folie simuluje povrch pokrytý uježděným zledovatělým sněhem.

Test se provádí v rychlosti 50 km/h a obě auta jedou zároveň vedle sebe. Další test ukazuje rozdíl délky brzdných drah na stejném povrchu, ale v rozdílných rychlostech: 30 a 40 km/h. Následující ukázka se snaží řidičům pomoci v situaci, kdy musí zabrzdit a každé kolo jede po jiném povrchu. Ukázka předvádí situaci se systémem ABS a bez něj.

Nebezpečnější a pro zúčastněné více adrenalinovou ukázkou je exhibice, při které se snaží divákům vysvětlit, co dělat při objevení při objevení překážky, kterou řidič není schopný dobrzdit. Překážkou je sám moderátor a auto jej míjí ve vzdálenosti zhruba jednoho metru. I tato ukázka je předváděna bez a s ABS.

Pokračujeme exhibičním představením délky brzdných drah na suchém povrchu u třech různých typů vozidla. Všechno jede najednou, vozidla těsně vedle sebe. Nastejno startují, jedou stejně rychle a začínají brzdit v ten samý okamžik. Každé vozidlo zastupuje jeden z hlavních typů, které je možné potkat na českých silnicích. Kamiony špičkově vybavené Volvo s mnoha různými systémy, které by mu měly zefektivnit, tedy zkrátit, délku brzdné dráhy.

Za osobní automobily startuje Honda CRV a trojici uzavírá silniční motocykl s obsahem 1000 ccm. Obě auta i motocykl začínají brzdit při dosažení rychlosti 60 km/h. Na rozdílu délek brzdných drah, který je přes mnohá vylepšení kamionu značný, pořadatelé demonstrují nebezpečnost riskantního předjíždění a nečekaného brždění osobních aut před kamiony.

Všechny exhibice jsou pro diváky velmi atraktivní a u předváděcích drah je většinou plno. „Jsou to hodně publikované věci, každý to v podstatě ví, ale je dobré to vidět na vlastní oči. Až potom si to hodně řidičů uvědomí,“ říká Jaroslav Nečas, jeden z přihlížejících diváků.

„Určitě má smysl vidět takovéhle ukázky, ale ocenila bych, kdyby bylo možné si něco z toho i prakticky vyzkoušet,“ komentuje další přihlížející, Běla Dostálová.
 
 
www.autotec.cz


 
 
Fotogalerie:   Agrotec New Holland Rally Hustopeče 2008 - foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose