www.car.cz
 

Stánek policie představuje i nový typ silničního radaru
     8.6.2008 08:24 - tisková zpráva


V pavilonu Y má Policie ČR připravenou rozsáhlou expozici své techniky. Velký zájem diváků vzbuzuje nový typ radaru, který mají brněnští policisté k dispozici od března. Jedná se o laserový radar, který je navíc schopen pořídit i záznam, neboli měřené vozidlo vyfotografovat a vytvořit průkazný doklad o překročení rychlosti.

Radar dokáže pořídit záběry až do 1500 metrů, nejlépe se sním ale pracuje na vzdálenost do 400 metrů. „Pro veletrh jsme do radaru nahráli ilustrační fotografie, které si návštěvníci mohou prohlédnout. Fotografie skutečných přestupců ze zákona nemůžeme použít,“ říká policista Horbert Nováček. Cena radaru se pohybuje okolo 600 000 korun, ale brněnským policistům se tato investice vrátila za 33 dní. K radaru je možné zakoupit i zábleskové zařízení, které umožňuje činnost radaru i za špatných světelných podmínek. Jeho cena ale dosahuje dvou třetin ceny samotného radaru, brněnští policisté si jej proto nepořídili.

Každé okresní ředitelství Policie ČR má jeden takový radar k dispozici. V Brně mají dva. „Využíváme je téměř neustále, jeden máme tady a druhý je momentálně nasazen v provozu.v městské části Brno-sever,“ sdělil nám ve čtvrtek prap. Nováček. K obsluze radaru je potřeba minimálně tří lidí, optimálně ale tak sedmi až osmi. Policisté jsou pak schopni vozidlo změřit, vyfotit, hned zastavit a udělit pokutu. Tento postup je pro ně mnohem efektivnější než zdlouhavé obesílání řidičů poštou a následné přestupkové řízení. Proto variantu s obesíláním využívají jen pokud se jim řidiče nepodaří zastavit.

Ukázka činnosti radaru láká do pavilonu policie mnoho návštěvníku. „V úterý tu bylo tak 150 lidí, ve středu 200. Nebýt středečního deště, ani jsme si s kolegy neodpočinuli. Lidé chodí neustále a zajímají se o to, co tu máme,“ říká Nováček. Radar prezentují od dvanácti do šestnácti hodin a v sobotu dokonce od desíti. Kromě radaru je v pavilonu k vidění policejní motocykl Honda 1300, vybavený kamerovým systémem, dvojice vozů Volkswagen, Tatra 815, vybavená vodním dělem a silniční Ford. Exponáty doplňuje doprovodný program, nabízející návštěvníkům dechovou zkoušku, ukázku výstroje policistů a snímání otisků prstů. Na víkend jsou připraveni potápěči, kteří budou ukazovat výstroj a prezentovat svou práci. Kromě toho návštěvníkům předvádějí i správné poskytnutí první pomoci.

BVV


 
 
Fotogalerie:   Eurostroj Schlager Rally Tišnov 2008 pohledem Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose