www.car.cz
 

St.Petersburg - Transorientale 2008: Klid před bouří!
     11.6.2008 19:22 - tisková zpráva


St.Petersburg, 11. červen 2008,

Zatímco nyní již v klidu sledujeme mladou petrohradskou generaci, jak v neoprenech „kajtují“ (správně psáno kiting – surfování s malým padákem) ve vlnách Finského zálivu, nekonečná řada účastníků prochází administrativními a technickými přejímkami.

My jsme si standardním „kolečkem“ papírování a následným polepováním kamiónu a důslednými technickými přejímkami prošli již včera v úterý. Při nich musíte do kabiny postupně nacpat všechny povinné přístroje, které jsou pro účast v závodě povinné:

Sentinel – elektronická dálková houkačka – v případě, že dojíždíte pomalejší vůz před vámi, vyšlete zmáčknutím tlačítka signál a ve voze před vámi se rozbliká světelná a začne bzučet akustická houkačka. Musíte však být blíže než 300m, což je někdy v prachu téměř nemožné se takto k němu přiblížit. Jeho povinností je pak co nejdříve uvolnit cestu rychleji jedoucímu vozu. To samozřejmě platí i na nás, když by nás kdokoliv dojížděl (doufejme, že to nebude moc často!).

Sentinel také musíte použít v případě zastavení na nebezpečném místě (v případě technické závady, havárie apod.), ten pak vysílá do okruhu cca 500m varovný signál, že je překážka na cestě, tak aby do vás vůz jedoucí za vámi nenarazil např. za zatáčkou. (také doufejmě, že to nebude v našem případě často, raději vůbec).

V případě, že vám přes několikanásobné použití sentinelu dotyčný neuhne, můžete po skončení etapy požádat o kontrolu jeho i vašeho přístroje a pokud komisaři zjistí, že opravdu přístroje fungovali a vůz jedoucí před vámi neuvolnil cestu, může dostat penalizaci za zdržování soupeře.

GPS ERTF – speciální GPS – ta vám udává kurz kterým jedete a v případě příjezdu k průjezdnímu bodu (waypointu) vám v okruhu 3km začne ukazovat i směr k bodu. Poté co je zaznamenán se opět automaticky přepne do původního módu, tedy pouze ukazující číslici kurzu, kterým se právě pohybujete. Jedná se o „policajta“, který vás kontroluje, jestli máte projeté všechny povinné body a jestli dodržujete rychlostní limity, které jsou na trati určené na nebezpečných místech…

IRITRACK – další GPS – tato krabička vám slouží v případě havárie (vaší či jiného účastníka) pro přivolání vrtulníku s lékařem, dále pro komunikaci s organizátory – je vybavena reproduktorem i mikrofonem – v případě nouze (totální zabloudění, ohoržení apod…). Také díky iritracku můžete na webových stránkách organizátorů on-line sledovat kde se která posádka právě nachází na trati a to znamená, prakticky okamžitě vědět pořadí při jednotlivých průjezdech CP či cíle.

Pokud vše probíhá bez problémů, nemusíte o iritracku během závodu vůbec vědět. Je napojen na přímé napájení a tak se ráno po zapnutí odpojovače baterky sám aktivuje a večer zas vypíná.

To jsou snad ty nejdůležitější tři. Pak máme ve voze ještě balisu – další krabičku a nezbytnou povinnou výbavou je stroboskopická baterka, povinná zásoba vody, zrcátko, řezák na pásy a spousta malých drobností, které techničtí komisaři kontrolují trpělivě už dva dny u každého účastníka. My jsme na drobnosti prošli s čistým štítem. V pondělí jsme dorazili do Petrohradu po bezproblémové cestě z Dřevohostic.

Hummer H2 i MAN si vesele v průměrné rychlosti okolo 90km/h bručeli svou a my po non-stop jízdě za 25 hodin dorazili do 1750km vzdálené Narvy. Obávané Estonsko-Ruské hranice jsme přejeli bez zaváhání a tak nás čekalo „jen“ zbývajících 150 km po strašných cestách, zakončených průjezdem přes ucpané centrum města.

Zítra však už začne kolotoč nazvaný Transorientale 2008! Čeká nás první a nejdelší etapa závodu, dlouhá 840 km. Speciálka bude okruhová pouze 71 km dlouhá, zato přejezd na okraj Moskvy nekonečný. Alespoň bude čas se pomalu dostat do závodního tempa. Držte palce, jak bude čas ozveme se s další zprávou!

 

 

 

Pěkný den do Čech přeje za celý tým

Míla Janáček

S pozdravem www.offroadsport.cz


 
 
Fotogalerie:   Agrotec New Holland Rally Hustopeče 2008, foto Pavel Schamberger

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose