www.car.cz
 

Safety Car kvůli oleji při Octávia cupu dovedl na prvním místě Michaela Vorbu
     14.6.2008 20:22 - tisková zpráva


Třetí pohárový závod Octavií byl předčasně zastaven kvůli oleji na trati

 

            Safety Car dovedl do cíle jezdce ve třetím závodě poháru Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup, který se konal na brněnském automotodromu při podniku FIA mistrovství světa cestovních vozů WTCC. V bitvě zkrácené z dvanácti na deset kol kvůli oleji vyteklému na dráhu z rozbitého motoru Poláka Mateusze Lisowskeho získal prvenství Michael Vorba, druhý dojel Václav Brejla před Janem Dostálem.

 

            Do závodu odstartoval nejlépe z druhé pozice Jan Dostál a před nejrychlejšího jezdce kvalifikace Michaela Vorbu se do první zatáčky vtlačil ještě Mateusz Lisowski. Záhy ovšem bylo na čele vše jinak. Dostál se propadl, na chvíli se ujal vedení polský jezdec a vzápětí si vedoucí pozici vybojoval Vorba. "Udělal jsem chybu. Najednou jsem měl místo trojky zařazenou čtyřku a zpomalil," vysvětlil Dostál.

 

"Start se mi povedl, snadno jsem se pak dostal přes Honzu, ale na brzdy jsem musel Michaela pustit, protože jsem nebyl před zatáčkou v ideální stopě a mimo ní to klouzalo," vysvětlil Lisowski, kterému se potom Vorba na čele začal po desetinách vteřiny vzdalovat a Dostál se po počátečním zaváhání natlačil na kufr jeho pohárové Octavie.

 

Zatímco na čele se bojová situace zdánlivě rychle uklidnila, pořadím se míchalo na dalších pozicích. František Došek neuhájil před koncem druhého kola čtvrté místo, na které postoupil Václav Brejla, ale pozice si oba jezdci zanedlouho zase vyměnili. Slovák Ivan Urban se posléze propadl ze sedmé na devátou příčku a z první desítky se vytratil Martin Zajíček, přes kterého se dostal Jiří Gottwald.

 

Svoji pozici si naopak stále vylepšoval Petr Fulín, jenž se z jedenáctého místa na startu prodral až na osmé a Miloslav Kárný úspěšně zaútočil na šestého Ivana Vršínského.

 

V polovině závodu ovšem musel vyjet na trať Safety Car, jenž celé startovní pole zpomalil. V šestém okruhu totiž při nájezdu do úseku zvaném "stadion" z motoru Poláka Lisowskeho vyletěla ojnice a na trať se dostalo velké množství oleje. "Začal jsem brzdit, řadil dolů 5, 4, 3 a najednou bum a konec," říkal polský pilot.

 

"Chystal jsem se na Mateusze zaútočit a předjet ho. Od spodku jeho auta z ničeho nic vyšlehly obrovské plameny, jak jsem najel na olej, nešlo najednou zatáčet a vůz si dělal co chce. Se štěstím jsem se s nikým netrefil a auto se udrželo na dráze," popsal situaci Jan Dostál stíhající Lisowskeho. František Došek, Miroslav Kárný a Daniel Skalický ovšem na olejovou stopu na závodní dráze doplatili a jejich pohárové Octavie vyletěly mimo trať.

 

"Vůbec jsem neviděl, že by někdo signalizoval olej na trati," vypověděl Skalický, jenž s Doškem po vycestování z dráhy zůstal v kačírku uvíznutý. Kárný se na trať za pomoci traťových komisařů vrátil a zařadil se na chvost zpomaleně jedoucího startovního pole.

 

Safety Car vodil jezdce Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu čtyři kola a potom byl závod předčasně zastaven, přičemž bylo uznáno pořadí, jaké bylo zaznamenané po projetí sedmi okruhů. Safety Car tedy přivedl na první pozici Michaela Vorbu před Václavem Brejlou a Janem Dostálem. Čtvrtý byl klasifikován Ivan Vršínský, pátý Petr Fulín a šestý Slovák Ivan Urban.

 

"Po tom, co mi moc nevyšly předchozí závody v Mostě, tohle vítězství samozřejmě těší. Jsem rád, že se mi podařilo napravit zaváhání po startu, ale je škoda, že jsem si nemohl závod vychutnat až do konce a projet cílem s šachovnicovou vlajkou," komentoval výsledek Michael Vorba, který si k třicetibodovému ocenění svého triumfu navíc připsal ještě dva body za nejrychlejší kolo v závodě.

V pořadí čtvrtý pohárový závod startuje na brněnském automotodromu zítra v 10.45 hodin.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Čtvrteční testy WTCC Brno 2008 od Jirky Navrkala

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose