www.car.cz
 

Modely T a Capri opět závodí v Le Mans
     30.6.2008 22:31 - tisková zpráva


/Praha, 30. června 2008/  – V rámci podniku Le Mans Classic 2008 se na trať slavné čtyřiadvacetihodinovky znovu vrátí dva jedinečné, speciálně zrestaurované závodní vozy Ford: model T Montier z roku 1923 a Capri RS 2600 z roku 1973.

 

„Závod 24 hodin Le Mans je spjat se sportovní historií Fordu již od samého počátku. Jsme rádi, že můžeme na tuto tradici navázat svou účastí v Le Mans Classic,“ řekl John Fleming, prezident a generální ředitel Ford of Europe.

 

Stoletý model T

V roce 2008 oslaví sté narozeniny Ford T - vůz, který bez nadsázky postavil svět na kola. Bez modelu T by automobilismus na počátku 20. století sotva prodělal tak fenomenální expanzi. Díky tehdejším revolučním výrobním metodám vzniklo více než patnáct milionů vozů modelu T. Byl to první lidový automobil – cenově dostupný vůz, zrozený díky zápalu vizionáře Henryho Forda, který předběhl svou dobu.

 

Stoleté výročí oslaví Ford T mimo jiné účastí ve čtvrtém ročníku závodu 24h Le Mans Classic. Již 12. a 13. července se postaví na startovní rošt trati La Sarthe skvostně zrestaurovaný vůz T-Montier.

 

Tento automobil nechyběl ani při vůbec první čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans roku 1923. Jméno dostal po muži, který ho tehdy do závodu postavil – Charlesi Montierovi. V dosavadní historii prestižního bienále Le Mans Classic ještě nikdy nezávodil tak starý automobil.

 

Znovuzrození Ecurie Ford France

Le Mans Classic 2008 bude rovněž svědkem návratu legendárního vozu Ford Capri v tradičních modrobílých barvách stáje Ecurie Ford France.

 

Vůz Capri RS 2600 dominoval na začátku 70. let závodům cestovních vozů. Jeho vidlicový šestiválec vyvine téměř 400 koní a samotný automobil i po tolika letech vypadá velmi stylově a dynamicky.

 

Na letošní Le Mans Classic je Capri zařazen do Skupiny 6, ve které startují vozy, jež závodily na La Sarthe v letech 1972 až 1979. Za jeho volant usedne mimo jiné šampion pouštních maratonů Jean-Louis Schlesser.

 

 

Ford a Le Mans Classic

Nasazení vozů Ford do Le Mans Classic 2008 je dalším krokem partnerství, které se zrodilo již v roce 2004. Ford je oficiálním sponzorem Skupiny 5, určené pro vozy z let 1966 až 1971. Patří sem například nezapomenutelný Ford GT40 nebo závodní vozy Mustang.

 

„Účast zrestaurovaného modelu T-Montier na Le Mans v roce stoletého jubilea je vynikající oslavou vozu, který na počátku 20. století definoval směr vývoje osobního automobilu,“ dodal Fleming. „Současné portfolio vozů Ford ctí sportovní tradici značky a dokazuje, že naše odhodlání vyrábět auta, která je radost řídit, ani po sto letech nijak neslábne.“

 

 

FORD


 
 
Fotogalerie:   Modely T a Capri opět závodí v Le Mans, foto Ford

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose