www.car.cz
 

Oba Focusy WRC tureckém v cíli a oba na bodech
     tisková zpráva


Turecká rallye (25. – 27. 6. 2004)
 
Náročnou Tureckou rally dokončil tým Ford BP Rallye Sport s oběma vozy na cílové rampě. Obě posádky také získaly body do šampionátu továrních týmů.
 
Francois Duval se Stéphanem Prévotem s Fordem Focusem RS WRC skončili na pátém místě. Přestože jejich týmoví kolegové Markko Märtin s Michaelem Parkem dojeli do cíle soutěže až na čtyřiadvacáté pozici, získali i oni důležitý bod pro značku Ford.
 
Turecká soutěž byla již pětatřicátou v řadě, ve které tým Ford bodoval. Tento rekord nemá ve světovém šampionátu obdoby a začátek úspěšné šňůry se datuje již do Monte Carla roku 2002. V první desítce celkového pořadí se umístily čtyři Fordy Focus WRC. Zasloužili se o to i privátní piloti Janne Tuohino, Antony Warmbold a Serkan Yazici, kteří skončili na sedmém, osmém a devátém místě.
 
Obrovská horka udělala ze sedmého podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích jednu z nejžhavějších soutěží poslední doby. Byla to extrémní zátěž pro jezdce, vozy i pneumatiky. Teploty vzduchu, které v horách jižně od Kemeru dosahovaly až 35°C, namáhaly motory i systém transmisí. Nejtěžší byly točité úseky, ve kterých se jelo poměrně pomalu a průtok vzduchu nebyl dostačující pro chlazení motoru. Teploty povrchu tratí dosahovaly až 50°C a to byla velká zátěž na pneumatiky Michelin. Také v kokpitu bylo velké vedro a velmi důležitá byla fyzická kondice posádky.
 
Dnešní třetí a finálovou etapu tvořily dvě identické série dvou rychlostních zkoušek, přičemž celková délka dnešní etapy byla 77,90 kilometrů. V průběhu celé soutěže posádky absolvovaly 383,33 kilometrů. Duval s Prévotem přenocovali po včerejším dni na páté pozici a neměli prakticky žádnou reálnou šanci na posun pořadím vzhůru, pokud by jezdce před nimi nepotkaly problémy. Přesto v této sezóně bodovali již počtvrté.
Pro mě to byl velmi pěkný víkend,“ řekl třiadvacetiletý Belgický pilot. “Auto dnes fungovalo bez problémů a jsem rád, že jsem získal body jak pro Ford, tak pro sebe. Dnes bylo znovu neuvěřitelné vedro a být v cíli pro mě znamená obrovskou úlevu. Jsem rád, že už nemusím jet další rychlostní zkoušky. Dnes bylo velmi důležité neriskovat. Nemohli jsme dohonit nikoho před námi a zezadu na nás také nikdo neútočil. Rozhodl jsem se proto pro opatrnější jízdu.“
 
Duval s Prévotem zažili v ranním horku jeden ochlazující moment. “Na první zkoušce jsme zažili nečekanou sprchu. Projeli jsme brodem a voda natekla vzduchovými průduchy ve střeše až do kabiny. Byli jsme celí promočení!“ smál se Duval.
 
Po problémech během první etapy, které stály druhou posádku týmu Ford více než padesát minut ztráty, se Märtin s Parkem soustředili na zisk bodů do šampionátu značek. Přestože se  museli poslední den vyrovnat s pozicí prvního vozu na startu, svého cíle dosáhli.
 
Na tratích bylo hodně šotoliny a tak jsme zbytečně neriskovali,“ řekl osmadvacetiletý estonský pilot. “Po pátečních problémech jsme měli docela pohodový víkend. Ne že bychom snad jeli pomalu, to ne, ale naše jízda byla klidná. Nebyl žádný důvod jet příliš rychle, protože díky velké časové ztrátě jsme mohli bodovat jedině v případě odstoupení některého z našich soupeřů. K našemu potěšení se tak stalo. Je škoda, že jsem si nemohl připsat nějaké body do šampionátu jezdců, ale po všem, co jsme tu prožili, je bod pro tým dobrý.“
 
Šéf týmu Ford BP Malcolm Wilson pěl na oba jezdce chválu. “Francois odjel skvělou soutěž. Svými výkony na tratích rychlostních zkoušek se dostává na stále vyšší úroveň. Chtěl bych také pochválit Markka za jeho vytrvalost a šikovnost při páteční opravě vozu. Velmi si cením toho, jak si dokázal poradit s problémy a také že získal bod pro tým,“ řekl Wilson.
 
 
 
Pořadí v cíli
1. Sébastien LOEB 4:48:26.8
2. Marcus GRÖNHOLM +26.2
3. Petter SOLBERG +36.7
4. Carlos SAINZ +2:49.3
5. Francois DUVAL +4:26.8
6. Mikko HIRVONEN +6:01.1
7. Janne TUOHINO +11:44.9
8. Antony WARMBOLD +21:15.3
9. Serkan YAZICI +21:40.8

10. Gianluigi GALLI +32:08.9
 
 
 
Pořadí MS:
1. Loeb 53 bodů,
2. P. Solberg 44,
3. Märtin (Est./Ford) 34,
4. Grönholm 32,
5. Sainz 24,
6. Duval 23.
   
 
Pohár konstruktérů:
1. Citroën 80 bodů,
2. Ford 65,
3. Subaru 59,
4. Peugeot 47,
5. Mitsubishi 11.
 
 
tisk info
Martin Linhart,

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose