www.car.cz
 

Farinka 2008 : Vítězství v absolutním pořadí pro Osellu, ale jinak velká blamáž pro všechny
     1.7.2008 12:31 - tisková zpráva


Vítězství v absolutním pořadí pro Osellu AZ pneu racing teamu, ale jinak velká blamáž pro všechny

Více k akci také ZDE!!! Farinka 2008. Neuvěřitelné !! Byl to již poslední hřebíček do rakve ??   1.7.2008 10:40 - Pavel Jelínek

MČR – „Vzhůru Farinovou zatáčkou“, Brno-Kohoutovice: 28. 6. 2008
V letošním roce se tento závod na části původní historické trati Masarykova okruhu jel teprve jako druhý podnik MČR. Konal se již 11. ročník závodu Vzhůru Farinovou zatáčkou o pohár primátora města Brna a jako 10. ročník MČR.

Trať svou délkou 2100 m a svým převýšením 74 m patří mezi nejkratší „závodní kopce“, a jde tak o 3 sprinterské závodní jízdy, kde i drobná chyba již nejde na krátké trati napravit.

Pro účastníky závodu bylo první velké překvapení připraveno hned v pátek odpoledne u technické přejímky, protože nejen opavský AZ pneu racing team zjistil, že půjde vlastně o „mikro“ závod, protože se sešlo pouze 14 soudobých automobilů a 10 historických. Po loňské cca 35členém startovním poli se letos jednalo o pole s 24 účastníky, ale zato s nejvyšším startovním poplatkem.

Pravděpodobně jediným světlým bodem a pravděpodobně také kladným pořadatelským počinem bylo rozhodnutí, že se nedělní závod odjede již v sobotu. Tak se tato „závodní fraška“ alespoň nenatahovala do neděle, kdy si závodníci slunečného počasí jistě užili příjemněji.

Po technických problémech s utrženou poloosou a následně zničenou převodovkou z předchozího víkendu na závodech v Dobšiné (SK) pojal tento „závod“ jezdec Petr Vítek opravdu jako testovací. Chtěl už po odstraněných problémech s elektronikou motoru a potom s převodovkou konečně svou Osellu PA20S „doladit“ a vyzkoušet různé nastavení podvozku apod.

Nakonec Petr Vítek absolvoval pouze 1. tréninkovou jízdu, když po drobných problémech s převodovkou musel ostatní jízdy vynechat. Po drobné opravdě a seřízení spojky se nakonec Osella objevila do poslední třetí závodní jízdy původního sobotního závodu.

V této jízdě Petr, jak sám přiznal, udělal v retardéru chybu a dál nemělo cenu pokračovat. Nakonec k „velkému“ úžasu byl Petr Vítek vyhlášen a na stupních vítězů oceněn jako vítěz skupiny C. Tak jsme zažili exkluzivní záležitost, jak jde vystoupat na stupeň nejvyšší po dojetí pouze jedné tréninkové jízdy. V době moderní výpočetní techniky je hold problém uhlídat 14 soudobých vozů, kdo jak dojel.

Obdobný šok pravděpodobně zažil v historických vozech jezdec Petr Dlouhý na voze Škoda 130RS, který dojel pouze první závodní jízdu a v druhé ho pravděpodobně zastavila technická porucha. Ale opět žádný problém, také v 10členém startovním poli historických vozů se objevil šotek a jezdec Dlouhý vykráčel na „bednu“.

Prostě Vzhůru Farinovou zatáčkou se vším všudy.

Další dva jezdci AZ pneu racing teamu Jakub Vonšák a Roman Schwan celkem bez větších problému absolvovali tréninkové a potom 3 závodní jízdy za sobotu a 3 za neděli, které se konaly v sobotním odpoledni. Bohužel Jakub Vonšák se svou národní formulí Delta III startoval v této skupině opět sám a tak vlastně závodil sám se s sebou, aby se dokázal zrychlovat a aby poznal lépe svůj letošní „nový“ vůz.

Obdobně na tom byl Roman Schwan, který startoval jako jediný účastník v Českomoravském poháru. Tak nakonec oba vystoupali na stupně nejvyšší.

   

Nedělní závod se konal hned po krátké polední pauze cca v 14:00 hodin. Tentokrát se opavský jezdec Petr Vítek už „konečně pořádně“ svezl a odjel všechny tři závodní jízdy, když nejrychleji zajel tu druhou a to časem 1:00,92. V součtu tří jízd nakonec vyhrál v absolutním pořadí o 1,05 sekundy před „nadupaným“ vozem Mitsubishi Colt Evo 550 Marka Rybníčka a třetím Danem Michlem, který startoval na vlastním závodním speciálu Michl 08/04.
   

Při odpoledním „balení“ závodního náčiní Petr Vítek nakonec přiznal, že naštěstí ta spojka zazlobila na „Farince“ a ne na dalším závodě – na slovenské pezinské „Babě“.

Další závod automobilů do vrchu započítávaný do MMČR a také do ME se bude konat 19.–20. července na slovenské pezinské „Babě“. AZ pneu racing team si dovoluje pozvat nejen příznivce motoristického sportu na tento závod.

Tisková zpráva AZ pneu racing teamu,
v Brně 27. května 2008 -milans-


Průběžné pořadí MMČR – skupina C po 7 závodech:
1. Kostruh David 120 b.
2. Vítek Petr 30 b.
3. Burian Vladimír 27 b.
4. Doubek Vladimír 15 b.

p.s. Průběžné informace najdete také na: www.ag-motorsport.cz


 


 
 
Fotogalerie:   Podivná Farinka 2008, foto Jar. Mareček

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose