www.car.cz
 

Velmi častou příčinou letních nehod je únava, odborníci doporučují žvýkání
     3.7.2008 18:26 - tisková zpráva


Praha, 1. července 2008 – Během letních měsíců dochází k výraznému nárůstu nehod způsobených únavou a malou koncentrací za volantem. Jedním z nejčastějších nástrojů v boji proti únavě jsou žvýkačky, jejichž používání doporučují i odborníci.

 

Podle průzkumu značky Airwaves mezi řidiči jsou dalšími povzbuzujícími prostředky v boji proti únavě na dlouhých cestách poslech rádia a hudby, energy drinky či debata se spolujezdcem. Pozitivní vliv žvýkání na koncentraci a boj proti únavě potvrdilo několik vědeckých studií, při žvýkání se mimo jiné zvyšuje proudění krve do mozku o 25 až 40 procent!

 

Letní prázdniny se každoročně zapisují do dopravních statistik jako období s vyšší nehodovostí. Oproti průměrnému počtu 15 228 nehod za měsíc v roce 2007 se jich v červenci a srpnu 2007 stalo o přibližně 2 % více (o 611 nehod více). Jedním z důvodů je skutečnost, že v letních měsících se řidiči častěji vydávají na vyčerpávající několikahodinové cesty na dovolené. Dlouhé sezení, minimální tělesná aktivita a monotónní úkony, zvláště na dálnici, mohou řidičům, kteří nejsou na dlouhé řízení zvyklí, způsobit stres a také zvláštní druh únavy.

 

Ačkoliv statistiky o dopravních nehodách neuvádějí počty nehod způsobených únavou či ztrátou koncentrace, dle odhadů se nejedná se o zanedbatelnou příčinu nehod, obzvláště v letních měsících. Dopravní expert Mgr. Stanislav Huml odhaduje, že až 900 nehod ročně může být způsobeno unavenými řidiči, kteří se v kritický okamžik dostatečně nesoustředili na řízení.

 

Žvýkání jako boj proti únavě

Žvýkání žvýkaček při řízení automobilu má, na rozdíl od jiných užívaných podpůrných prostředků, několik nesporných výhod. Jedná se totiž o jedinou fyzickou aktivitu, která není při řízení auta nebezpečná (na rozdíl od bubnování na volant, kývání tělem aj.). Přestože žvýkačka zaměstnává tělo minimálně, dokáže člověka udržet při vědomí a zabránit spánku.

Několik vědeckých studií*, které v minulosti provedla společnost Wrigley (výrobce žvýkaček Airwaves), potvrdilo, že během žvýkání dochází k většímu proudění krve do mozku, a to o 25 – 40 procent. Mimoto jsou při žvýkání zapojeny lícní svaly, které se jinak zapojují při agresi – a ta ochablost a únavu vylučuje. Žvýkání pomáhá uvolňovat napětí, udržovat koncentraci a potlačovat únavu, zejména při dlouhodobé a monotónní zátěži, jakou jsou právě dlouhé cesty na dovolené.

 

* například „Regional brain activities during gum chewing“, Psychological Science, 2006

„Žvýkačky Airwaves jsou specifické svým složením a vhodně posilují generický účinek žvýkání na udržení pozornosti. Díky vysokému obsahu mentolu a „chladících“ složek žvýkačky Airwaves skvěle vzpruží. Jejich silný efekt spočívá v důkladném protažení horních cest dýchacích, čímž dojde k prokrvení hlavových dutin a celkovému osvěžení. Žvýkačky Airwaves jsou pro řidiče pomocníkem, který je na dlouhých cestách rozhodně nenechá usnout. Koneckonců zkuste si vzít žvýkačku Airwaves a účinek pocítíte okamžitě“, říká Jan Brejcha, manažer značky Airwaves.

 

 

A jakými způsoby bojují Češi proti únavě za volantem?

Posloucháním rádia nebo hudby, žvýkáním žvýkaček a pitím energy drinků. Tyto tři nejčastější prostředky v boji proti únavě při řízení zmiňovali řidiči a řidičky v bleskovém průzkumu, který značka Airwaves provedla v posledním červnovém týdnu na serverech www.auto.cz a www.zenavaute.cz.

51 % českých řidičů a řidiček z celkem 487 dotázaných uvedlo poslech rádia nebo hudby jako nejpoužívanější prostředek, kterým nejčastěji bojují proti únavě za volantem. Na druhém místě respondenti zmiňovali žvýkání žvýkaček. Tuto snad jedinou povolenou fyzickou činnost při řízení provozuje 20 % řidičů. Po povzbuzujících energy drincích sahá 18 % všech dotázaných a 17 % si povídá se svými spolujezdci. Následující páté a šesté pořadí oblíbených povzbuzujících prostředků při řízení automobilu patří kávě, kterou pije 10 % řidičů a řidiček, a pití colových nápojů (6 %). Stejné procento dotázaných přiznalo, že pokud jsou unaveni, s chutí si zazpívají. (Detailní výsledky průzkumu naleznete v tiskových materiálech).

 

Psycholog Martin Jára připomíná řidičům i řidičkám nejenom před cestami na dovolené, že by při řízení měli dbát na svoji fyzickou a psychickou pohodu. „Dobrá zásada zní: kdo řídí auto, ten v něm velí. A má právo na svůj komfort. Udělejte si za volantem pohodlí, nezapomínejte se na dlouhých cestách zastavit a protáhnout se, nejlépe jednou za dvě hodiny.“

Dodává dále, že stimulovat se při řízení kávou nebo energetickými nápoji nestačí. Zvlášť před dlouhými trasami by měli mít řidiči raději při ruce balíček žvýkaček a při řízení zaměstnávat žvýkací svaly, potažmo mozek, žvýkáním. Žvýkačky patří mezi účinné prostředky, jak zůstat v potřebné pozornosti a koncentraci.

 
 

 

 

 

AMI Communications                                               

Dana Frumarová                                                      

Senior Account Manager                                          

 

PR


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose