www.car.cz
 

Vytrvalci jeli také na německém Nürburgringu
     Pavel Jelínek


Ve stejném termínu jako slavný vytrvalostní závod v Le Mans se na dlouhé verzi německého okruhu Nürburgring uskutečnil 32.mezinárodní 24-hodinový vytrvalostní závod cestovních vozů. Do tréninku nastoupilo téměř neuvěřitelných 221 vozů, za jejichž volanty se objevila jména známá ze série DTM, evropského mistrovství cestovních vozů, FIA GT nebo třeba rallye. S číslem 30 nastoupil v německém týmu také Miro Konopka na Porsche 996 GT3. Vozy byly rozděleny do 16 tříd.

Tréninku kralovala čtveřice Jürgen Alzen, Uwe Alzen, Michael Bartels a Klaus Ludwig na Porsche 996 Turbo, když na trati dlouhé 24,358 km zajeli čas 8:19 a o celých 10 sekund porazili Opel Astra V8 Petera Dumbrecka, Marcela Fasslera, Christiana Menzela a Volkery Stryceka. Třetí pak skončil další vůz ze série DTM, Audi TT-R týmu Abt s piloty Patrickem Huismanem, Frankem Stipplerem, Karlem Wendlingerem a Christianem Abtem.

Málo platná však byla týmu Vitaphone Racing platná převaha v tréninku, když v závodě museli dvě hodiny před koncem odstoupit. Vítězství si tak odváží BMW Motorsport a piloti Dirk a Jörg Müllerové (známí z ME cestovních vozů) s legendou Hansem-Joachimem Stuckem (ten zvítězil už v roce 1970 a 1998), kteří dokázaji ujet 143 kol, což dává vzdálenost 3480 kilometrů. O jediné kolo méně si na konto připsala druhá posádka na továrním BMW ve složení Pedro Lamy (bývalý jezdec F1), jezdec americké série NASCAR Boris Said a holandský pilot Duncan Huisman.

ilusrační foto z Brna od Radka Holuba

Třetí místo obsadilo se ztrátou 2 kol Porsche 911 GT3 MR posádky Lucas Luhr (vedoucí muž průběžného pořadí FIA GT-N), Arno Klasen (jezdec vytrvalostní německé série), Timo Bernhard (ALMS) a Olaf Manthey. Se ztrátou dalšího kola do cíle dorazili čtvrtí Patrick Huisman, Frank Stippler (oba Porsche Supercup), Karl Wendlinger (bývalý pilot F1) a Christian Abt (DTM) na voze Audi Abt TT-R. 135 kol odkroužil Nissan Skyline GTR posádky Roland Asch (ME cest.vozů), Dirk Schoysman, Takayuki Kinoshita a Tetsuya Tanaka (oba japonské GT). Konopka skončil 37. celkově a 13. ve třídě, jeho posádka ujela 119 okruhů. Cíl závodu spatřilo 160 posádek.

Kromě tohoto hlavního závodu patřila závodní dráha doplňkovým jízdám - zajímavou směsku vozů z let minulých i současných nabídl Castrol Haugg Cup, na fotky je možno se podívat na http://www.castrol-haugg-cup.com/tabelle.php?inhalt=fotos&dir=2004/0610/, automobily staršího data výroby bylo možno potkat při závodě Youngtimer Trophy, fotografie na http://www.youngtimer.de/2004/Events_2004/ytt_egons500/egons%20500.html . Oficiální stránky závodu s kompletními výsledky, množstvím fotografií a rozsáhlou databází se vyplatí navštívit na stránkách http://adac.24h-rennen.de/.


Kamil Dušek, pro www.car

 

Dole foto z Le Mans 2004:


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose