www.car.cz
 

Další podnik ME cestovních vozů - jako na houpačce
     Pavel Jelínek


Jako na houpačce si musí připadat jezdci v evropském mistrovství cestovních vozů. Po dvou závodech, ve kterých dominovaly vozy BMW, byla při šestém závodě úspěšnější opět Alfa Romeo, posílená o jezdce BTCC Jamese Thompsona.

Prvních šest vozů v kvalifikaci dělila jedna sekunda, první čtyři místa obsadili jezdci továrního týmu Alfa Romeo v pořadí Thompson - Giovanardi - Tarquini - Farfus, pátý skončil Jörg Müller na BMW, šesté a sedmé místo patřilo Seatům a Rydellovi s Geném, z osmé pozice startoval druhý z Müllerů na BMW. V závodě chyběl německý tým RS Line nasazující Fordy Focus, naopak nastoupil Dán Jason Watt na druhém Peugeotu 307.

První jízda se odehrávala ve znamení souboje mezi J.Müllerem a trojicí italských vozů. Zatímco Thompson si své vedení od startu až do cíle nenechal vzít, Müllerovi se povedlo odjet od startovní čáry velmi rychle a cílem prvního kola projížděl jako druhý. Cílem páteho kola však jezdci projížděli v pořadí Thompson - Tarquini - Giovanardi - J.Müller - Farfus, o dvě kola později však Giovanardi chyboval a propadl o jedno místo, v osmém kole se jezdci na vedoucích pozicích opět seřadili v pořadí Thompson - J.Müller - Tarquini - Giovanardi - Farfus, jako šestý cílovou pásku protnul Priaulx, sedmý Gené a osmý Mollekens.

Na startu druhé jízdy využil výhodné startovní pozice Priaulx a posunul se do čela závodu. Za něj se podařilo probojovat Farfusovi a Tarquinimu, Mollekens propadl z první startovní pozice na čtvrté místo, pátý cílem prvního kola projížděl Thompson a šestý D.Müller. J.Müller, Gené a Giovanardi se zapletli do kolize, po níž dále pokračoval už jen třetí jmenovaný, který však po výměně pneumatik projel cílem se ztrátou jednoho kola. Odstoupit pro problém s motorem musel i Farfus, cíl nespatřilo osm vozů z celkem 25 startujících. Vedoucí pozici si až pod šachovnicovou vlajku udržel Priaulx následován dvojicí Tarquini - Thompson, čtvrtý dojel D.Müller, za ním García, Mollekens, Zanardi a COronel.

Nejvíce bodů ze závodního víkendu si tak odnáší Thompson (16 b.), avšak díky absenci na ostatních závodech nemůže promluvit do celkového pořadí. Velmi úspěšný byl Andy Priaulx, který nasbíral 13 bodů, a dostal se tak do čela průběžného pořadí se ziskem 72 b. Druhý se ziskem 68 bodů následuje D.Müller, který s rozšířením svého konta o 5 bodů z Donnigtonu nejspíš moc spokojen není, třetí pozici a 65 bodů (8 z uplynulého víkendu) drží J.Müller, Tarquinimu na průběžném čtvtém místě se bodové konto rozrostlo o 14 bodů na celkových 57, pátým jezdcem průběžného pořadí je Giovanardi se 46 body.

O 3 body se Alfě Romeo podařilo snížit náskok BMW v průběžném hodnocení značek. Jezdci na BMW nasbírali zatím 176 bodů, jejich italská konkurence 123, Seat si prožil jeden z horších závodů a je třetí s 46 body.

Poháru pro soukromníky stále vévodí Tom Coronel.

Další závod se jede 31.července v belgickém Spa.




Kamil Dušek, www-car.cz
 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose