www.car.cz
 

Tomáš Kostka ( AUDI DTM) je již po víkendu v Mostě sprintovým mistrem republiky !!!
     11.8.2008 09:44 - tisková zpráva


BRT má titul pro Audi
Kostka je sprintovým mistrem republiky

Most 10.8. 2008

Po dramatickém průběhu sobotní tříhodinovky se v neděli na Autodromu Most konal neméně dramatický sprintový závod na třináct kol. Tomáš Kostka v něm dokázal udržet druhé místo z kvalifikace a zisk dalších osmi bodů z něj s velkým předstihem udělal mistra České republiky ve sprintech. Milan Maděryč dokázal po startu z konce roštu dokončit závod na fantastickém šestém místě. Pro BRT jde o obrovský úspěch, když po mnoha letech získala značka Audi titul šampióna v královské kubatuře.

Auto, které bylo po sobotní havárii poškozeno skutečně vážně, se bohužel nepodařilo opravit. Milan Maděryč na starším voze, který neprošel kvalifikací, musel tedy startovat až ze samého chvostu startovního pole. Tomáš Kostka šel do závodu z první řady, ale z místa, které je vzhledem k první pravotočivé zatáčce poměrně nevýhodné. Po zhasnutí červených světěl, když se smečka vozů se zavytím vrhla letmým startem vpřed, odstartoval Kostka skutečně excelentně a dokonce se dostal před Engeho na konkurenčním mercedesu, který startoval z Pole Position. Jenže už v nájezdu do šikany byl první opět Enge, který jel v optimální stopě nalevo.

"Trať na vnitřní straně byla špinavá a špatně se tam brzdilo. Musel jsem raději polevit, aby z toho nebyl zbytečný kontakt," přiznal pak Tomáš Kostka. Závod se každopádně odehrával v režii obou Tomášů, kteří si po celých třináct kol na špici jeli jakoby sami pro sebe a zbytku startovního pole se kolo za kolem stále vzdalovali. Milan Maděryč se probíjel zezadu přes jedno auto za druhým. Když předjížděl Viliama Liedla s vozem Audi TT DTM, slovenský pilot mu v šikaně s respektem uhnul ze stopy, jakoby měl na paměti nepříjemný incident z Poznaně, kde Maděryče ve sprintu sestřelil z trati.

První tedy dojel Enge s osmisekundovým náskokem na Kostku a teprve s jednadvacetisekundovou ztrátou na vítěze byl v cíli třetí Antonín Charouz. Milan Maděryč se stihl probít na šesté místo a získal tak tři dobré body.

"Věděl jsem, že to nebude lehké, ale povedlo se dojet na bodech. Navíc jsem si hezky zazávodil a to se cení," řekl v cíli Maděryč. "Když jsme včera museli nasadit starší model a sedl jsem do něj, trochu jsem se lekl, že to nepůjde. Hůře brzdí a navíc jsem nemohl dosáhnout na pedály. Všechno se ale dalo do pořádku a pocity ze dnešní jízdy mám opravdu dobré," dodal jezdec.

Pro Tomáše Kostku znamená osm bodů za druhé místo jediné: S předstihem je z něho vítěz Mistrovství České republiky ve sprintech. V průběžném hodnocení má totiž celkem 49 bodů a druhý Antonín Charouz o deset méně. I kdyby ve druhé polovině září v Brně ve sprintu Charouz vyhrál a získal deset bodů, titul by stejně náležel Kostkovi, který má na kontě víc vítězství v závodech. "Ještě mi to vlastně ani nedošlo.

Pochopitelně mám velikou radost, ale nemůžu si odpustit důrazné připomenutí, že je to zásluha týmové práce. Skvěle připravené auto, perfektní zázemí, fantastičtí mechanici. To se pak závodí samo. Jelo se mi dneska výborně a bavilo mě to. A přiznám se, že mi udělalo radost, když Tomáš Enge o dnešku mluvil jako o našem nejtěsnějším souboji. Do Brna se rozhodně moc těším," řekl čerstvý republikový šampión ve sprintech.

"Určitě to je historický okamžik, kdy se nám podařilo dovést značku Audi k celkovému mistrovskému titulu v nejvyšší objemové třídě. Tituly jsme měli už v předchozích letech se slabším modelem Audi ve třídě dvoulitrů, ale tohle je pochopitelně ještě cennější," dodal ještě manažer BRT Petr Najman. "Po dlouhých letech nadvlády Charouz Racing Systemu se přepisují statistiky.

Šampionát pochopitelně není u konce, čeká nás dvakrát Brno a důležitý bude určitě Epilog. Stále máme šance na celkové vítězství i ve vytrvalostních závodech a v hodnocení týmů. V celkovém průběžném bodování Divize 4 vede Kostka a má celkem 83 bodů, druhý Charouz má 67. To je rozdíl, který by se dal za jediný smolný víkend smazat a jsme si toho vědomi.

V sobotu nás té smůly potkalo hodně, ale dnešet ji vykompenzoval a celkově víkend hodnotíme jako úspěšný. Když jsme Tomáše viděli, jak se v klubku mercedesů řítí k šikaně, všichni jsme trnuli, ale on ukázal, že závodí nejen srdcem, ale i hlavou a zachoval se maximálně zodpovědně. Titul mistra je jeho odměnou," uzavřel mostecké vystoupení BRT Petr Najman.


Více informací a aktuální fotografie naleznete v průběhu celé sezóny na: www.brt.cz .

Kontakt: Petr Najman, BRT a.s.


 
 
Fotogalerie:   Mostecká srpnová tříhodinovka objektivem Martina Straky, BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose