www.car.cz
 

Ve zlínském mrakodrapu bude výstava sběratele podpisů Zdeňka Slaměníka
     15.8.2008 22:50 - tisková zpráva


Při barumce proběhne sběratelská výstava Zdeňka Slaměníka V devatenácti letech začal Zdeněk Slaměník ze Zlína sbírat podepsané fotografie soutěžních jezdců z celého světa. Od roku 1978 se mu podařilo dát dohromady úctyhodnou sbírku.

V ní lze nalézt snímky s autogramy mistrů světa či legend tohoto motoristického odvětví, například Stiga Blomqvista, Hannu Mikkoly, Franze Wittmanna, Ariho Vatanena nebo Björna Waldegaarda. Během Barum rally Zlín bude část sbírky vystavena v Baťově mrakodrapu (budova 21, Krajský úřad Zlínského kraje, 3. patro) v době od pondělí 18. do pátku 29. srpna.

Výstavu pod názvem Rally ve vzpomínkách si můžete prohlédnout i v době Barum rally Zlín. Drtivou většinu své kolekce, která čítá asi tisíc, a to především zahraničních, jezdců, nashromáždil Slaměník jen díky poštovní korespondenci. Od časů, kdy začal fotografie sbírat, se však dramaticky změnila situace. „V dobách, kdy neexistovaly emaily jsem rozesílal do celého světa dopisy. Adresy se sháněly, kde se dalo, ale většinou se mi podařilo získat kontakty na každého, koho jsem chtěl ve sbírce mít,“ vzpomínal Zdeněk Slaměník.

„Dnes to zní téměř neuvěřitelné, ale vždycky šlo o soukromé adresy jezdců, takže jsem jim posílal žádosti o fotografie přímo domů a skoro všichni mi poslali fotku s podpisem, někdy i s věnováním.“ S nástupem elektronické pošty se všechno změnilo. „Celý soutěžní sport se posunul trochu jinam. Dnes mají týmy i jezdci svá marketingová oddělení a mediální zástupce, je těžké je jakkoli kontaktovat. Na sto odeslaných emailů dostanu asi pět odpovědí,“ smutnil sběratel.

Kromě fotografií soutěžních jezdců shromažďuje také snímky s podpisy pilotů formule 1. Nejvíce si váží těch, na kterých jsou závodníci, kteří už nejsou mezi živými. „Když se dívám na fotky Janusze Kuliga, Attilio Bettegy nebo Gillese Villeneuva, mám u toho vždycky zvláštní pocit,“ přiznal Zdeněk Slaměník. Výstava bude rozdělena na tři sekce.

„V první z nich budou jezdci, kteří někdy startovali na Barum rally Zlín. Je tam třeba Ingvar Carlsson nebo Walter Röhrl. V další budou evropští závodníci a třetí ponese označení Rally legends. Ta představí hlavně mistry světa,“ přiblížil Slaměník. Ve Zlíně 14. srpna 2008 Drahomír KVASNIČKA tiskové středisko Barum rally Zlín

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Cebia rallye Pelhřimov 2008 objektivem Romana Langera

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose