www.car.cz
 

Prachatické vlhko Petákovi a jeho Peugeotu 207 S 2000 sedlo
     19.8.2008 13:44 - Pavel Jelínek


Šestým podnikem letošního MIO GPS Mistrovství ČR ve sprintrally byla v polovině srpna JVP Systém Rally Prachatice, započítávaná rovněž do K4 Poháru ČR v rally. Jihočeská soutěž nabídla zúčastněným posádkám celkem devět rychlostních zkoušek na třech úsecích, které se vyznačovaly mimořádně technickým charakterem. O ztížení už tak velice obtížné tratě se navíc postaral vytrvalý déšť, jenž soutěžící, ale i diváky, trápil po celý průběh závodu.

101člennému startovním poli kralovaly podle očekávání dva vozy specifikace Super 2000. Zaslouženým vítězem se stal Josef Peták, který tak udělal velmi důležitý krok za mistrovským titulem. Vybojoval již letošní čtvrté vítězství a na Prachaticku strávil celý závod na čele - po zásluze se tedy radoval z dalších třiceti bodů na své konto. Menší problémy přinesla Petákovi jen druhá sekce, když na RZ5 mu nejprve vyhořel ventilátor, což znamenalo spoustu kouře v kokpitu, a poté se objevily trable se zamlžováním čelního skla a také s řazením.

Nejbližším soupeřem mu byl další pilot Peugeotu 207 S2000 Roman Odložilík, ten se však o naděje na prvenství připravil jezdeckou chybou a následným defektem hned na úvodní rychlostní zkoušce, kde ztratil půl minuty. Poté začal obrovskou stíhací jízdu a v závěru se mu podařilo vyhrát pět zkoušek za sebou, nicméně v cestě za skalpem příbramského vítěze mu v cíli stále ještě devět sekund chybělo.

Hned za oběma speciály S2000 přijel na cílovou rampu po spolehlivém výkonu Karel Trojan, který se díky zisku 19 bodů do tabulky posunul na třetí místo v průběžném pořadí sprintů, i když nestartuje v celém seriálu. Dlouhou dobu se držel dokonce na druhém místě, ale nakonec podlehl mohutnému náporu již zmíněných bratrů Odložilíkových. I s bronzem byl ale spokojen.

Smůlu měl naopak další přední jezdec, sedlající rovněž EVO devítku, úřadující mistr Josef Semerád. Vyřadila jej porucha převodovky už za cílem úvodního testu. Štěstěna se otočila zády i k Igoru Drotárovi na Octavii WRC, jenž po třech zkouškách ztrácel na medailový post jen šest sekund. Poté ale na minutu skončil mimo trať, což znamenalo konec nadějí a konečné až jedenácté místo. Až na konec první desítky před Drotára se zase propadl Jan Sýkora.

Problémy favoritů naopak pomohly k posunu na vynikající čtvrté místo Milanu Pantálkovi, který byl na trati jedním z mála, jenž prokřehlé diváky potěšil atraktivním stylem jízdy. Jezdec si pochvaloval mokrou trať a především fakt, že se na ní smazávají rozdíly mezi devítkou a jeho osmičkou…

Slušné páté místo patřilo rovněž stále se lepšícímu Slávovi Ducháčkovi a hned za ním dojel po doslova senzačním výkonu, který lze označit za životní, teprve 18letý Martin Bujáček, přestože startoval se starší sedmičkou a teprve se s touto čtyřkolkou učí! Bujáčkův obvykle velký soupeř a vrstevník Martin Semerád naopak havaroval hned na jedničce a úvod sprintu tedy jeho týmu vůbec nevyšel.

V hodnocení skupiny A si dojel pro prvenství Lubomír Minařík s Fabií Kit Car, který díky zisku plného počtu bodů oživil své naděje na titul mistra. Za jeho zády však bylo až nečekaně rušno. Výborný výkon na mokré trati podávali i třeba hodonínští bratři Šebestové na obstarožním Escortu, kteří po dvou erzetách na Minaříka ztráceli jen dvě sekundy, ale pak je pronásledovaly problémy s řazením a poklesl v pořadí a nakonec je převodovka definitivně zastavila.

Za zmínku stojí ještě další rychlý i talentovaný mladík – 18letý příbramský Jan Černý na Peugeotu 206. Jeho dvanáctá pozice absolutně a stříbrná příčka mezi „áčky“ jistě stojí za zvýraznění a po smolných odpadnutích v Třebíči, či v Pelhřimově je jistě velkým příslibem do budoucna i odměnou pro celý tým… Bronzová medaile v áčkách pak zbyla na Antonína Nováka.

Naopak letošní sérii velmi nevýrazných výkonů prodloužil loňský vítěz Karel Trněný s Fabii WRC. Na mokré trati se svým špičkovým vozem jen stěží hledal společnou řeč a v cíli mu nakonec patřilo až sedmé místo za řadou vozů skupiny N a až za již zmiňovaným Bujáčkem !!.

Vítězný Josef Peták navýšil své průběžné vedení na 65 bodů a druhé místo udržel i přes odstoupení Josef Semerád. Bodově se na něj ale dotáhli Karel Trojan a Roman Odložilík, takže ve zbývajících třech soutěžích lze ještě čekat velký boj o celkové vavříny.

Dalším podnikem sprintového seriálu bude o prvním zářijovém víkendu Pačejov, který otevře rozhodující třetinu šampionátu

Televizní reportáž bude k vidění již od víkendu v MotorTipu - viz zde.


 
 
Fotogalerie:   Rallye Prachatice 2008, foto Jiří Dokulil

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose