www.car.cz
 

Jirka Janák ukončil studia a sbírá zcela nové zkušenosti
     6.9.2008 09:10 - tisková zpráva


Jirkův nový start v životě a poslední v sezóně

Jiřího Janáka čeká jeho závěrečné představení v Porsche Mobil 1 Supercupu. Český závodník na okruhu Spa Francorchamps zkusí to, co se mu letos ještě nepodařilo – zajet výsledek, jenž by dal důvod k pořádné oslavě. Zbytek startovního pole čeká závěr sezóny až o týden později v Monze, pilot z Ústí nad Orlicí však bude v těch dnech těšit své fanoušky na okruhu v Brně při závodě FIA GT.

Jirka zároveň v těchto dnech odstartoval i novou etapu svého života – po úspěšném ukončení právnického studia na olomoucké univerzitě, se v pondělí vrhnul sbírat praktické koncipientské zkušenosti do právní kanceláře Judr. Lukáše.

„ V těchto dnech zažívám naprosto nové věci. Začínám se zasvěcovat do tajů právnické praxe, která je naprosto odlišná od studia na vysoké škole. Stal jsem se koncipientem ve zdejší advokátní kanceláři a pod vedením Dr. Lukáše a jeho kolegů si osvojuji základní věci právničiny. Moc jsem se na to těšil a zatím z toho mám perfektní pocit.“

Jirka Janák tento víkend ve Spa opět odstartuje v barvách týmu Konrad Motrosport, se kterým absolvoval již závod ve Valencii. Ten se však ani vzdáleně nepřiblížil očekáváním, a tak bude v Belgii o důvod více snažit se na absolutní maximum. Tamní okruh Jirka zná a řadí ho mezi své oblíbené. Nelze sice očekávat, že mu tato skutečnost přinese štěstí, ale mohla by výrazně napomoct k dosažení dobrého výsledku.

„ Spa je pro mě jedním z nejnáročnějších ale zároveň nejkrásnějších okruhů. Zejména pověstná zatáčka Eau Rouche, která rozbouchá mé závodnické srdíčko při každém průjezdu naplno. Lehké přibrždění z rychlosti kolem 230 km/h, projetí zatáčkou a hned plná akcelerace. Jen cítím, jak se auto nadnese a koncentruji se na ideální výjezd. Opravdu zatáčka, která stojí za to.“

Přes víkend čeká závodníky tradiční program, jenž odstartuje pátečním volným tréninkem. V sobotu bude pokračovat bojem o startovní pozice a v neděli vyvrcholí bitvou o body.

Dnešní trénink Porsche Mobil 1 Supercupu hostilo v belgickém Spa velice nepříjemné a nehostinné počasí. Od rána se nad okruhem proháněly těžké tmavé mraky nevěštící nic příjemného. Samotný déšť se však spustil až těsně před zahájením tréninku a vytrvale ho provázel celých 45 minut.

Z boxů v 17.00 hodin vyrazilo rekordních 31 pilotů. Jirka Janák podruhé za tým Franze Konrada. V úvodě tréninku se Jirka objevoval v první patnáctce, krátce po startu se však začal prudce propadat až nakonec „zakotvil“ na 23. místě. To už mu hlavní inženýr dával pokyn na zajetí do boxu, aby zjistil příčinu nečekaného pádu. První zastávka nepotvrdila Jirkova slova o špatně fungujícím plynu a nepřinesla žádné zlepšení. Při druhé však asistovali i inženýři přímo od Porsche, jenž systém podrobili kontrole. V závěru tréninku se auto dostalo do tempa, avšak pro českého závodníka už nezůstal čas na zlepšení pozice. Následná analýza dat odhalila poruchu vstřikování, která měla za důsledek slabší výkon vozu.

Zítřejší kvalifikační klání startuje 25 minut po dvanácté.

www.jiri-janak.com


 
 
Fotogalerie:   Truck Trial - Drnovice 2008, foto Phen

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose