www.car.cz
 

U Malé Bystřice se konalo další vrchařské klání
     8.9.2008 17:36 - tisková zpráva


Krásné počasí, nádherné vozy a hlavně výborné výkony všech jezdců. To jsou hlavní znaky tohoto víkendu na Valašsku, kde se v obci Malá Bystřice konal další vrchařský díl mezinárodního seriálu KW Berg-Trophy. Startovní pole a hlavně absolutní špička se rozrostla o několik výborných vozů a jezdců, kteří hodně zamíchali pořadím.

I přes velké boje o absolutní TOP 10, si první místo již tradičně hlídal Miloš Zmeškal (Dallara F3), který jde zcela jasně za obhajobou dvou vítězství v celkovém pořadí tohoto seriálu: „Jsem samozřejmě spokojený s výsledkem, protože to bylo velmi důležité pro celkové hodnocení sezóny 2008“.

O druhé místo musel po celý víkend tvrdě bojovat Ivo Krampota (BMW M3), který nechal za sebou vždy třetího a stále lepšího Pavla Ulmana (BMW M3): „Závody byly tak, jak mají být. Bojovali jsme opravdu o desetiny. Opravdu moc pěkné závody“. V sobotu to bylo o 0,4 sekundy, v neděli činil rozdíl 0,7 sekundy. Po oba dny si „bramborovou“ medaili odnesl Jiří Sedláček (BMW M3), který nechal za sebou v sobotu pátého Karla Mourala (Ralt F3) o 0,7 sekundy a v neděli zase Martina Šípka (BMW M3) o 1,3 sekundy. Karel Moural v neděli ze souboje o přední příčky odpadl pro havárii v cílovém prostoru.

Martin Šípek byl v sobotu šestý, v neděli toto místo obsadil Michal Novický (Formule Reynard). Tento jezdec Kovosteelu Novitech Sudoměřice chtěl atakovat celkové třetí místo K.Mourala v hodnocení seriálu, ale určitě spokojený nebude, protože v sobotu pro technickou poruchu závod ani nedokončil. Sedmé místo si držel oba závodní dny Zbyňek Passer s „extravagantním“ vozem Caterham CSR 360. Jeho první „kopcový“ start se nesl v neustálém zlepšování a nedělní první závodní jízda signalizovala útok na přední příčky. Po chybě ve druhé závodní jízdě se útok nekonal, ale již příště můžeme očekávat další překvapení v TOP 10. Zajímavostí víkendu v absolutním pořadí byl rozdíl po první sobotní závodní jízdě mezi 7.-10. místem, kdy pouhých 0,12 sekundy dělilo od sebe Norberta Kováčika (BMW M3), Antonína Daniela (BMW M3), Silvestra Mikuláštíka (Subaru Impreza GTi) a Zbyňka Passera (Caterham).

Ve skupině Fiat 126 se sešlo konečně více jezdců a hned z toho byl polský souboj. V sobotu Robert Wilk zdolal druhého Tomasze Szewczyka o 2,2 sekundy. V neděli se pořadí otočilo a druhý jmenovaný byl již o 0,8 sekundy rychlejší. Ve třídě S-1400 měl konečně vedoucí této třídy Erich Prusek jr. pořádného soupeře, kterým byl Aleš Kaderka (oba Suzuki Swift). Ale své kvality dokázal dokonale prodat. V sobotu byl rozdíl pouhých 0,9 sekundy, ale v neděli to bylo již šest sekund. Třída S-2000 měla po celý víkend jasného vítěze a to Aleše Ryše (Opel Kadett). Tento jezdec prodal své bohaté závodní zkušenosti a s velmi kvalitním vozem nechal za sebou vždy Stanislava Firtla jr. (Renault Clio) s větším odstupem. Tento junior svá dvě druhá místa držel stůj co stůj. V sobotu udržel atak třetího Tomáše Beka (Renault Clio) o 0,38 sekundy, který se potýkal po celý víkend s technickými problémy nejenom vozu této třídy, ale i druhého „clia“ ve třídě E1-2000.

Nedělní závod ani jeden vůz nedokončil! Po odstoupení T.Beka zaútočil na druhé místo třídy S-2000 stále se zrychlující Jakub Kohn (Opel Kadett), ale i ten nedokázal S.Firtla jr. z druhé příčky odsunout. Rozdíl mezi těmito jezdci byl 0,16 sekundy. Třída E1-1150 potvrdila v roli favorita závodu Jiřího Svobodu (Škoda Felicia Kit Car). Ten s přehledem držel na uzdě trojici polských jezdců na vozech Fiat. Překvapením je, že na druhém místě byl vždy Blažej Ziobrowski a vedoucí jezdec této třídy Krzysztof Kogut (oba Fiat Cinquecento) až na třetím místě. Rozdíl mezi jezdci polské „družiny“ byl pouhopouhých 0,07 a 0,22 sekundy! Dřívější ozdoba seriálu skupiny E1, třída do 1400 ccm, je v letošním roce trochu na úbytku jezdců, ale i tak se ve Vsetíně odehrály překvapivě boje mezi druhým Petrem Šrahůlkem (Škoda 130 RS) a velkým favoritem Filipem Zelenským (Suzuki Swift): „Z vítězství mám velkou radost, i když jsem nepředvedl jezdecky své maximum.

V nedělní druhé jízdě jsem špatně řadil, takže nic moc. Ale jsem samozřejmě spokojený“. V sobotu prvně jmenovaný zaostal za vítězným jezdcem o 0,6 sekundy a v neděli jenom 0,24 sekundy. Na poměry velmi slušně obsazená třída E1-1600 měla jednoho vítěze, kterým byl Petr Krejza jr. (Honda Civic). Ten se začíná neustále více a více zrychlovat a tento víkend to jenom potvrdil: „Pěkné počasí, auto fungovalo. Byl to velký adrenalin a opravdu jsem moc chtěl vyhrát. Závody neměly chybu. Fakt moc hezký“. V sobotu uskočil jeho největšímu soupeři Josefu Dohnálkovi jr. (Citroen Saxo) o 1,7 sekundy a Jaroslavu Fikotovi jr. (Honda CRX) dokonce o 3 sekundy. V neděli P.Krejza „zatáhl“ ještě více a na druhého J.Fikotu měl náskok přes 4 sekundy. Třetí byl Martin Čábela (Honda Civic), který změnil vůz i třídu a hned z toho byla „bedna“.

Ozdobou víkendu byla třída E1+2000, kde mezi sebou bojovalo 13 jezdců. Prvních pět míst obsadily vždy vozy značky BMW. Dva dny odolával I.Krampota útokům P.Ulmana v boji o první místo a J.Sedláček zase M.Šípkovi v boji o třetí místo. Názorným příkladem obrovské kvality této třídy jsou „až“ deváté a sedmé místo Radka Kolbábka (Ford Sierra 4000) či dvě osmá místa výborného juniora Jakuba Klestila (Subaru Impreza).

Závod se konal ve velmi svižném tempu, organizace a časový harmonogram klapal na jedničku. Více jak sto spokojených jezdců z České republiky, Polska, Maďarska a dokonce USA, odjíždělo určitě s velmi dobrým pocitem ze zdárného průběhu tohoto závodu. Pravidelní účastníci KW Berg-Trophy International si ale moc neodpočinou, protože již tento víkend je čeká předposlední díl tohoto seriálu a to ve Zvolenu - Ostré Lúce, kdy při MSR PAV budou rozdány předposlední body. Veškeré informace o tomto závodu či celém seriálu naleznete na www.berg-trophy.cz.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Požár Fordu Isachsena při ME v Rallycrossu Sosnová 2008, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose