www.car.cz
 

Michal Matějovský na stupních při SEAT Leon Eurocupu
     11.9.2008 16:43 - tisková zpráva


SEAT Leon Eurocup 2008
Matějovský na stupních vítězů

Seriál závodů vozů SEAT Leon „SEAT Leon Eurocup“ je na evropských okruzích novinkou. Byl vypsán pro letošní rok jako evropský pohárový závod a hned si získal oblibu napříč starým kontinentem, když do něho počátkem letošního roku vstoupilo téměř 30 jezdců z 12 zemí Evropy! Ti všichni měří své síly ve skvělém voze SEAT Leon o výkonu 300 koní. „Je to vynikající silné závodní auto, které má v úpravě pro naše závody benzínový motor s přímým vstřikem paliva a točivým momentem 340 Nm“ říká o svém voze jediný český zástupce v této soutěži, 22 letý Michal Matějovský, známý z minulých sezon především jako vynikající jezdec Česká pojišťovna-Škoda Octavia Cupu. V evropské soutěži letos hájí barvy španělsko-českého týmu SUNRED - BRT a má už ve své sbírce také jeden cenný pohár za třetí místo ze závodu v německém Oscherslebenu.

V průběhu letošní premiérové sezóny evropského poháru SEAT Leon si Matějovský především postupně sbíral zkušenosti a také si postupně vybíral nováčkovskou daň na okruzích, které doposud neměl možnost poznat. Závody se konaly zatím ve Španělsku (Valencia), Francii (Pau), dále v Portugalsku (Estoril), v Anglii (Brands Hatch) a v Německu (Oschersleben). A právě německý okruh je jediným z těch, které měl mladý český jezdec možnost již dříve vyzkoušet. Přesto si vedl velice dobře hned během úvodního závodního víkendu na okruhu ve Valenci, když zajel třetí nejrychlejší čas v kvalifikaci a stál ve druhé řadě startovního roštu v úvodním závodě. Z bodovaných pozic ho nakonec odsunuly technické problémy. Na okruzích v Pau, Estorilu a v Brands Hatch, kde závodil rovněž poprvé, si postupně zvykal a dojížděl ve středu startovního pole a také měl časté technické problémy.

Na okruhu v německém Oscherslebenu, kde se konal zatím poslední podnik SEAT Leon Eurocupu poslední srpnový víkend, se situace obrátila. Konečně se na něho usmálo štěstí a také potvrdil to, že se zdejším okruhem už má určité zkušenosti. V kvalifikaci se již pohyboval v první desítce, ale jeho nejrychlejší kolo zmařily žluté vlajky. „Věděl jsem, že mohu mít na první tři řady na startu. Vůz byl v dobré kondici, ale v kole, kde jsem jel nejrychleji jsem kvůli vlajkám musel zpomalit, abych nebyl diskvalifikován,“ říkal Matějovský. Tato shoda náhod ho postavila na 11. příčku na startovním roštu. Vyrovnanost jezdeckého pole dokládá fakt, že prvních 11 jezdců dělil rozdíl jedné sekundy.

Po vynikajícím startu v sobotním závodě se Matějovský nakonec dokázal probít až na třetí pozici a poprvé tak v letošním premiérovém ročníku stanul na stupních vítězů. Jezdci, startující v tomto závodě letmým startem, se nejprve proprali první zatáčkou takovým způsobem, že plechy skřípaly. Matějovský zvolil výbornou strategii. Do první zatáčky nastoupil zvenku, udržel vůz na trati, přelétl retardér a do třetí zatáčky již vjížděl na 5. místě. „Bylo tam velmi těsno. Musel jsem si dávat pozor, abych se nedostal mimo trať. V prvním kole jsem se zařadil za čtvrtého jezdce a následoval ho do dalších kol,“ říkal po závodě. Matějovský pak nasadil stabilní tempo, zajel nejrychlejší kolo závodu a sledoval jak dva z jeho protivníků před ním opouštějí trať a posunují ho na třetí pozici, kterou uhájil a vychutnal si vše až do konce. Na stupni vítězů tak v sobotu 30. 8. 2008 stáli v Oscherslebenu tři jezdci stáje SUNRED. Tým SUNRED totiž zaznamenal „hattrick“, když na druhý skončil Angličan James Nash a cílem sobotního závodu vítězně projel také další Michalův stájový kolega Španěl Oscar Nogues!

„Musím moc poděkovat týmu. Vůz byl skvělý. Je to historický úspěch. Dnes získaná trofej má pro mne skutečně velkou váhu, protože byla vybojována v evropském poháru. Je to pro mne, po tolika smolných okamžicích, velká odměna,“ říkal po skončení závodů v Německu závodů spokojený Matějovský.

V září čeká českého jezdce, krátký pobyt v České republice, během kterého se zúčastní Poháru cestovních vozů - memoriálu Ing. Zdeňka Vojtěcha v Brně. Koncem měsíce se ale již přesouvá na okruh do italské Monzy, kde se bude připravovat na závěrečný podnik seriálu závodů SEAT Leon Eurocup 2008, který se tam bude konat ve dnech 3.-5.10.2008.

PR


 
 
Fotogalerie:   ME Rallycross Sosnová 2008, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose