www.car.cz
 

FIA GT Brno: Janák pro stříbro z říše snů!
     14.9.2008 16:33 - Vladimír Rožánek


FIA GT v Brně začalo dramaticky, když se po letmém startu dostaly do kolize vozy Maserati MC12 stáje Vitaphone, Aston Martin DBR9 stáje Gigawe Motorsport a Salleny. Právě vozy Maserati MC12 mohou pomýšlet na vítězství v šampionátu GT vozů. Několik vozů muselo do boxů a odstoupit musel i Sallen S7-R dvojice Piccini/Auinger. Rakušan Auinger tak na svůj další závod v Brně nebude v dobrém vzpomínat. Obdobně dopadl druhý Sallen s posádkou Kumpen/Longin. Z favoritů pak ještě odstoupil Gigawave Motorsport, který vyhrál ranní warm-up. Kolize se nevyhnula ani vozům GT2, kde to odnesli Dirk Müller a Kirkaldy s Ferrari 430GT2.

Pro vítězství, v jinak velmi dramatické závodě plném zvratů a předjížděcích manévrů, si dojel štastne Jet Alliance, který do Brna přivezl opravené vozy Aston Martin DBR9 a již před závodem se tým na zdejší trať velmi těšil. Ovšem Wendliger se Sharpem to neměli vůbec jednoduché, když s nimi bojovaly vozy Chevrolet Corvette Z06. Nejvíce snad Bouchut s X.Maassenem, kteří měli ještě 10 minut před koncem velmi slušný náskok. Ovšem zastávku v boxech nakonec absolvovat museli, a tak si pro zlato dojeli Wendlinger se Sharpem. Druhé místo si nakonec vybojovali Hezemans s Gollinem a Chevroletem Corvette Z06, když velmi těsně předjeli i Maassena s Bouchutem, kterým se špatne načasovaná zastávka mnoho nepovedla. Surové gumy ještě neposlouchaly, jak by si nakonec bronzová dvojice představovala. A skvě výkon musíme vyzdvihnout i u dalšího vozu stáje Phoenix Carsport. Deletraz s Fässlerem si i po úvodních problémech dojel jen těsně pro čtvrté místo. A pak, že jsou závody FIA GT nudné.

Maserati MC12 nakonec obsadily až šesté a sedmé místo a pro jezdce toto umístě znamenalo trochu zklamání. V úvodu se pěkně drželo i postarší Ferrari 550 Maranello z Argentiny, ovšem v průběhu závodu se projevilo stáří vozu i jezdecké schopnosti posádky Tuero/Basso a obsadili sedmé místo.

V kategorii GT2 zajel svůj životní závod náš Jiří Janák s Němcem Bergmeisterem. Vůz Porche 997 GT3 RS byl na závod velmi pečlivě připravený a při premiéře dopadl zcela nečekaně a fantasticky. Druhé místo znamená obrovský úspech pro české barvy a budeme se těšit na další sezónu, ve které tým K plus K Motorsport uvidíme. Tento závod tým pojal ve velkém stylu a po závodě zřejmě propukne oslava nečekaného stříbrného věnce. Pro vítězství v GT2 si pak dojelo nekompromisní duo Brunni/Vilander s Ferrari 430 GT2 a v pořadí FIA GT2 už mají docela slušný náskok. Bronz si za naším Janákem odvezlo z Brna duo Italů Malucelli/Ruberti s dalším Ferrari 430, které oproti Porsche náskok díky konstrukci vozů, a o to větší váhu Janákovo druhé místo.

Jediný vůz v kategorii G2 dojel dvacátý a české Moslery v Brně ani tentokrát nestartovaly. Celkově dvaadvacátou pozici vybojovali Konopka s Rakušanem Reindlerem, když s vozem Porsche 997 GT3 RS skončili poslední.

Výsledky FIA GT Brno:

Wendlinger/Sharp - Aston Martin DBR9

Hezemans/Gollin - Corvette Z06

Bouchut/X.Maassen - Corvette Z06

Deletraz/Fässler - Corvette Z06

Muller/Lichter-Hoyer - Aston Martin DBR9

Bertolini/Bartels - Maserati MC12

Negrao/Ramos - Maserati MC12

Tuero/Basso - Ferrari 550 Maranello

Bruni/Vilander - Ferrari 430 GT2

Janák/Bergmeister - Porsche 997 GT3 RS

Nyní se závody FIA GT přesouvají na francouzský okruh v Nogaru, pak ještě následují závody v Zolderu a sezóna se zakončí v argentinském San Luis.

Vláďa Rožánek

FIA GT © DDPI


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose