www.car.cz
 

Moravský Rakušan Eddy Schlager slaví kulatou 50.Samozřejmě na rallye.
     13.9.2008 15:00 - tisková zpráva


Moravský Rakušan slaví 50

 

On sám se cítí, jakoby již patřil do starého železa a byl zralý na soutěžácký důchod. Jeho přátelé však říkají, že je ještě příliš mladý na to, aby s aktivní kariérou skončil. Řeč není o nikom jiném, než o Eddym Schlagerovi, který v neděli 14. září oslaví své kulaté životní jubileum.

 

Eddyho kariéra soutěžního jezdce by se dala rozdělit na dvě části. Ta první začala v roce 1982, kdy se po sbírání zkušeností na automobilových slalomech konečně postavil na start své vytoužené první rally. Od počátku působení na soutěžních tratích byl považován za veliký talent a hodně rychle se zařadil mezi užší špičku rakouského šampionátu. Už dva roky po své premiéře slavil první titul mistra Rakouska ve skupině A, ke kterému přidal o tři roky později další, tentokráte s Mazdou 323 v hodnocení skupiny N. Krom těchto úspěchů se mu podařilo třikrát vyhrát ARBÖ Cup a v roce 1988 se v jeho hlavě zrodila myšlenka zkusit štěstí v zahraničí.

 

Volba padla na Mitropa Rallye Cup, který nakonec zakončil na solidním třetím místě absolutně. V rámci sbírání zkušeností v cizině se na startu několikrát objevil i v České republice, na což dodnes rád vzpomíná. „Moje první rally v ČSSR byla extrémně těžká Barum rally v tehdejším Gottwaldově. Byl to pro mě tehdy obrovský zážitek a neuvěřitelná rally, navíc jsem si z ní odvezl pěkné třetí místo ve třídě. Byl jsem absolutně nadšený a od té doby jsem velký fanoušek českého rally sportu,“ vrátil se ve vzpomínkách Eddy.

 

V 90. letech dostalo u Eddyho přednost budování firmy Eurostroj Schlager s.r.o. v České republice, díky čemuž muselo jít závodění na vedlejší kolej. Už se pomalu zdálo, že působení Eddyho Schlagera v rally sportu je uzavřeno, v roce 2005 se však překvapivě objevil na startu své takřka domácí tišnovské rally a jelikož mu comeback vyšel na výbornou, rozhodl se začít psát druhou kapitolu své kariéry.

 

„Rally Tišnov 2005 se konala v bezprostřední blízkosti mého nového domova u Blanska a já jsem přišel na myšlenku podívat se, jestli ještě vůbec umím závodit. Víceméně z legrace jsem si půjčil auto a po domluvě se spolujezdcem a kamarádem Richardem Wächterem se start stal poměrně rychle skutečností.

 

Výsledné devatenácté místo celkově v cíli pro nás bylo velice povzbudivé a začali jsme přemýšlet nad dalšími starty,“ říká k tomu vilémovický jezdec. Nově pořízený Lancer šesté evoluce ale bohužel velmi často trápily technické problémy, jež Eddymu braly chuť do dalšího závodění. Nejvíce jej mrzel výpadek na Eurostroj rally Tišnov 2006, kde sahal po historickém vítězství na českých tratích, jeho naděje však zhatila prasklá řemenice na motoru.

 

V jistých ohledech průlomový byl pro Eddyho rok 2007, ve kterém založil Eurostroj Rallye Team, rozšířil vozový park a začal své vozy pronajímat. Tým disponuje třemi Lancery různých evolucí a na nezájem ze strany rakouských jezdců si stěžovat rozhodně nemusí. Mitsubishi deváté evoluce letos po tratích rakouského mistrovství vodí talentovaný Michael Kogler, ke kterému se s druhým vozem občas přidají Andreas Mörtl či Peter Ebner (vítěz Rallye Weiz).

 

S počátky Eurostroj Rallye Teamu bohužel jméno Eddy Schlager postupně začalo mizet ze startovních listin. Eddy se víc než o vlastní závodění musí zajímat o chod firmy a přípravu soutěžní techniky pro své klienty, což spolyká dost času. Proto jsme jej letos zatím viděli jen třikrát. Jednoznačně nejlépe pro něj dopadla květnová Althofen Rallye v Rakousku, kde si třetím místem nasadil pro zbytek sezony laťku hodně vysoko.

 

Kromě vlastního závodění se Eddy už několik let soustředí i na podporu mladých talentů. Čtyři roky sponzoruje nadějného valašského pilota Lubomíra Minaříka, který je jednou z největších českých stálic mezi piloty dvoukolek. Z mladých jezdců se dále Eddyho podpoře mohou těšit Lumír Firla, který letos v barvách Eurostroje startuje na většině sprintů, a Martin Bujáček, jenž logo vilémovické firmy vezl na evropské Barum rally Zlín. 

 

Eddy oslaví své narozeniny tím nejlepším možným způsobem, a sice na rally. V termínu 12. – 13. září bude jeho tým pečovat o dvě Evo devítky, se kterými se na startu BP Ultimate Rallye v Krumbachu objeví Michael Kogler a Peter Ebner. Když se Eddyho zeptáte na jeho narozeninová přání, budou znít takto:

 

„Již žádní mrtví  v rally sportu, mír ve světě, stop pro nebezpečnou světovou globalizaci, větší a především čestnější akceptace bývalých východních zemí ze strany tzv. západních zemí,“ říká naturalizovaný Rakušan, žijící na Moravě. Úplně nejvíce na srdci však Eddymu leží jeho blízcí. „Mým největším přáním je zdraví mé rodiny – mé velké dcery Melanie v Rakousku, malé dcerky Melissy v Česku a přirozeně mé manželky Hany,“ dodává legenda rakouského i českého rally sportu.

 

Na závěr nezbývá, než sympatickému Moravákovi s rakouským původem popřát pevné zdraví, hodně štěstí a spokojenosti v soukromém, pracovním i sportovním životě. Jeho posledním letošním plánovaným startem je říjnová Drei Städte Rallye, konající se v Německu. Uzavře v Bavorsku Eddy svoji bohatou soutěžní kariéru? Doufejme, že ne…

 

 

 

 

 

 Jiří Dokulil, ftr-media

 

 

 


 
 
Fotogalerie:   ME Rallycross Sosnová září 2008, foto Jara Šašinka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose