www.car.cz
 

Pátek: Slibný debut pro Peugeot 307 WRC
     tisková zpráva


Rallye Monte Carlo (22.–25.1.2004)

Monte Carlo 23. ledna 2004 - Vedoucí pozicí během čtyř rychlostních zkoušek prvního dne Rallye Monte Carlo odstartoval nový Peugeot 307 WRC svou kariéru v mistrovství světa. Marcus Grönholm přenocuje dnes na třetí pozici se ztrátou pouhé půl vteřiny na místo druhé. Jeho týmovému kolegovi Freddy Loixovi patří po první etapě deváté místo.

Monte Carlo je zahajovacím podnikem světového šampionátu WRC 2004 a zároveň nejprestižnější soutěží celého kalendáře. Charakteristická je proměnlivým počasím, při kterém je volba správných pneumatik velmi těžkým úkolem. Dnes bylo povětšinou sucho, pouze během ranních rychlostních zkoušek lehce padal sníh, který ale během odpoledne rychle roztál.

Gronholmova 307 WRC zvítězila hned v první rychlostní zkoušce dnešního dne. Tou byla až RZ s číslem dvě, protože úvodní měřený úsek musel být z důvodu velkého množství diváků na trati zrušen. Marcus byl i přes velmi kluzký povrch potěšen výkonem svého nového vozu. V závěrečném úseku RZ4 ho ale potkaly problémy, když mu začal prokluzovat třetí rychlostní stupeň. Aby udržel běh motoru v potřebných otáčkách, musel projíždět zatáčky ostřejším tempem.

Při jednom z těchto průjezdů mu ale větev stromu rozbila přední okno. Přesto si i po této rychlostní zkoušce udržel průběžné vedení. Mechanici během servisní přestávky vyměnili okno i převodovku a Marcus mohl zajet v následující "erzetě" další nejrychlejší čas. Na poslední úsek ale zvolil nevhodné pneumatiky a propadl se na třetí místo.
 
"Ranní rychlostní zkoušky klouzaly mnohem více, než jsem si myslel, ale výkon 307-ky je fantastický. Celý den jsme se ve voze cítili velmi dobře, ale problém na RZ4 mě znepokojil. Naštěstí se to stalo až na posledním úseku a pak se vše opravilo, takže jsme mohli jet dál. Poslední erzeta nebyla tak dobrá, ale jsem s vývojem dnešního dne spokojený. Pro zítřejší boj máme dobrou pozici," řekl Marcus Grönholm.
 
Freddy se v průběhu první rychlostní zkoušky pokoušel měnit nastavení svého vozu a příliš mu nevěřil. Několik dalších změn provedl během dne a jeho důvěra se brzy vrátila. Na poslední rychlostce zajel Belgičan druhý nejrychlejší čas a na zítřek má dobrý předpoklad k dalšímu zlepšování.
Freddy říká: "Nebyl to pro mě perfektní start, protože jsem udělal chybu při nastavování set-upu během první vložky. Necítil jsem se v autě dobře, ale během druhé série rychlostních zkoušek se to zlepšilo. Na poslední dvě RZ jsem zvolil dobré pneumatiky a mohl jsem dost přidat. Teď mám z auta dobrý pocit a věřím, že zítra by to mohlo být stejné."

Druhá etapa Rallye Monte Carlo startuje v 6:40 hodin a zahrnuje pět měřených úseků. Vozy se vrátí do uzavřeného parkoviště v 19:23 večer.

Pořadí po první etapě:
LOEB, Sebastien    Citroen Xsara WRC    1.26.38.7 
MARTIN, Markko    Ford Focus WRC    1.26.57.0 
GRONHOLM, Marcus    Peugeot 307 WRC     1.26.57.4 
SAINZ, Carlos    Citroen Xsara WRC    1.27.25.2 
DUVAL, François    Ford Focus WRC    1.27.39.3 
SOLBERG, Petter    Subaru Impreza WRC   1.28.31.1 
KRESTA, Roman    Hyundai Accent WRC    1.29.32.7 
HIRVONEN, Mikko    Subaru Impreza WRC   1.29.33.5 
LOIX, Freddy    Peugeot 307 WRC     1.29.38.5 
VOUILLOZ, Nicolas    Peugeot 206 WRC  1.30.44.4 
PANIZZI, Gilles    Mitsubishi Lancer WRC 1.32.11.8

Jean Claude Lefebvre, Peugeot Sport Communication,

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose