www.car.cz
 

Čech David Vršecký králem truckové Evropy a vystřídal tak svého týmového kolegu
     6.10.2008 08:51 - tisková zpráva


Vršecký králem truckové Evropy!

Okruh Jarama! Je několik minut po patnácté hodině. David Vršecký projíždí na druhém místě cílem závěrečného závodu Evropského poháru tahačů 2008. Ruce mechaniků týmy Buggyra International Racing System letí vzhůru. David Vršecký se stal právě novým mistrem Evropy v závodech tahačů a po dvanácti letech vrátil plnohodnotný titul zpět do Česka. David tak navázal na dílo svého objevitele a učitele Martina Koloce!

"Je to fantazie, paráda. Poslední tři kola jsem jel jako v transu. Jenom jsem hlídal budíky a poslouchal Vojtu Loupala, který mi stále opakoval ať jedu v klidu a neriskuji," řekl David poté, co se vymanil z objetí mechaniků. "Po startu jsem si v klidu držel druhé místo, ale zdálo se, že Antonio nejede nijak rychle. Tak jsem to zkoušel."

"V tom David připomíná strašně Martina Koloce. Chce za každou cenu vyhrávat. A je mu celkem jedno, že na pit lane trpíme," komentoval služebně nejstarší mechanik týmu Jirka "Gejza" Zahálka, který asistoval spolu s šéfem týmového logistiky Petrem Markem u Kolocových dvou titulů z let 1995-96. "Někdo spočítal, že jsme byli s Gejzou o osmi titulů. Říkáme si, že osm není málo, ale deset je lepších."

V posledním kole si David hlídal každou zatáčku. "Nikdy jsem tomu nevěřil, ale během několika kilometrů mi proběhl hlavou celý truckový život. Začátky na SISU, rozbitý Super Truck při prvním testování v Mostě, přítelkyně Martina, se kterou jsem začal chodit po mém vůbec prvním vítězství na Nürburgringu v roce 2003. Když jsem kroužil vítězné kolo, tak jsem si říkal, že snad nebude brečet…"

Podle vlastních slov začne David vnímat váhu svého úspěchu v dalších dnech. "Teď mě čeká oslava v depu. Velmi si cením toho, že mi přišel osobně pogratulovat český velvyslanec v Madridu jeho Excelence pan Martin Košatka. Večer převezmu titul a budeme slavit. Řekl bych, že hodně dlouho…"

 Místo konání: JARAMA (5.10 2008)

Měřený trénink
Velmi zajímavá měřená dvacetiminutovka. Na okruh byl totiž vpuštěn rekordní počet 34 jezdců. Ti nejpomalejší se dostali na okruh ještě předtím, než Vršecký s Bosigerem odkroužili první kolo. Přibrždění Buggyr využili Hahn s Albacetem, kteří se dostali na první dvě místa. Zatímco Bösiger zajel v šesté minutě třetí čas, proplétal se David zbytkem přehuštěného startovního pole na konci druhé desítky. Na vývoj situace však dokázal zareagovat s mistrovstvím sobě vlastním. Nejdříve se posunul za Markuse, v samotném závěru pak zajel třetí nejrychlejší čas a učinil první jaramský krůček k zisku titulu.

Kvalifikace
Vynikající taktický výkon Davida Vršeckého, který si dojel pro body za třetí místo před Markusem Bösigerem a navýšil svůj náskok v čele šampionátu na 19 bodů. Přestože před ním jedoucí Jochen Hahn byl evidentně pomalejší, nenechal se David zlákat ke střetu hrozícímu kolizí. Stejnou taktiku zvolil i Markus Bösiger, který si byl dle vlastních slov velmi dobře vědom skutečnosti, že k vítězství nad Vršeckým mu vzhledem k Davidově aktuální formě může dopomoci pouze technická závada stájového druha. V souboji s vítězným Albacetem ztratil Markus pouhé tři body a je velmi blízko titulu vicemistra.

Pohárový závod
Po zajímavém závodě, který karambol jednoho z domácích hobbistů na několik desítek minut přerušil, se nakonec mohli radovat oba jezdci Buggyry. Markus Bösiger dojel třetí a i přes vítězství Albaceteho si tak zajistil minimálně titul vicemistra. David Vršecký se sice opět v Jaramě nevešel na stupně vítězů, čtvrté místo má však punc vítězství. Závěrečný den šampionátu mu stačí k zisku titulu vybojovat čtrnáct z maximálního možného počtu 30 bodů!

Řekli po závodě

Markus Bösiger: „Myslím, že už dnes můžu pogratulovat Davidovi k titulu. O ten by ho v můj prospěch mohly připravit pouze technické problémy. Nic podobného mu pochopitelně nepřeji. Titul míří do správných rukou.“

David Vršecký: „Dnes dopadlo všechno takřka podle mých představ. V první zatáčce pohárového závodu mě několikrát trefil Belloc, na čtvrtém místě jsem bezpečně kontroloval závod. Markusovi děkuji za gratulace, ale ještě je brzo. Loni stačilo k zisku titulu získat v neděli deset bodů, nakonec z toho bylo drama.“

Výsledky jezdců BIRS v Jaramě

Měřený trénink Kvalifikace Pohárový závod Body

Markus Bösiger 4 4 3 19

David Vršecký 3 3 4 18



Buggyra

PS: Davide a Buggyro, gratulujeme !! :-))

 


 
 
Fotogalerie:   České Buggyry úspěšné i v Zolderu 2008, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose