www.car.cz
 

FIA GT: Zatáčky v Nogaru svědčily vozům Corvette, ale nevyhrály
     7.10.2008 17:20 - Vladimír Rožánek


Zajímavý průběh závodu měl již letošní osmý díl FIA GT. Z počátku se na čele usadily dva vozy Corvette a znovu postavený Sallen S7-R stáje Larbre, který nedávno zle havaroval. Na zatáčkovité trati se bylo skutečně na co dívat. Postupem času se startovním polem však začal postupně propadat vůz dvojice X.Maassen-Bouchut.

Na čelo se nakonec prodral zcela nenápadně jedoucí vůz Maserati MC12, který několik minut do konce předjel i doposud vedoucí dvojici  Gollin-Hezemans s Corvete Z06. V závodě pak zvítězilo duo Negrao-Ramos. Tedy brazilsko-portugalská posádka.

Bronzový pohár si odvezli z Francie Fässler s Deletrazem a Chevrolet Corvette Z06 si vychutnal dvojnásobné zastoupení na stupních vítězů. Až pak následovaly vozy Aston Martin. Bramborová medaile zbyla na stál Gigawawe Motorsport a až páté místo obsadila stáj Jet Alliance s dvojicí Wendlinger-Sharp. Po vítězném Brně mohli trochu litovat. Ovšem ani druhý vůz nedopadl o moc lépe.

Při své premiéře v GT1 se představil v posádce s Lichtner-Hoyerem náš Jiří Janák a bohužel se v závodě ani nesvezl, když díky neznalosti místní tratě havaroval v druhé kvalifikaci. Vůz poškodil natolik vážně, že do nedělního závodu nemohl odstartovat.  Franchi-Vosse se zpočátku drželi na čele, ovšem Sallen S7-R nakonec na stupně vítězů nedosáhl a skončil na sedmé pozici. Francouzi Dayraut a Canal měli premiéru ve FIA GT také, ovšem cíle se stejně jako Janák nedočkali.

Velmi hezké vyvrcholení měla třída GT2.  Oproti nadvládě vozů Ferrari 430 GT2 bojovalo skvěle Porsche 997 GT3 RS s Davisonem  a Westbrookem.  V poslední fázi závodu Porsche dostávalo ze zadu jednu ránu za druhou. Žádné Ferrari však nenašlo zbaň na spolehlivě jezdící dvojici Davison-Westbrook a nakonec i doposud vedoucí Ferrari se muselo poklonit této dvojici. 

Montanari s Biagim dostali i penalizaci 30sekund a závod skončil pro tuto dvojici až na páté příčce v klasifikaci GT2, což bylo trochu zklamáním. Za vítězným Porschem tak následovala plejáda vozů Ferrari 430 GT2, mezi kterými si s náskokem půl vteřiny dojeli pro stříbro Mullen s Piccinim a bronz v dramatickém konci vybojovala posádka Bruni-Vilander.  Mediani s Moserem však mohli být se čtvrtým místem také spokojeni, ikdyž průběh závodu naznačil, že mohou pomýšlet i na stupně vítězů.

Tomáš Enge s Němcem Mückem si v závodě jen zatrénovali, protože vůz Aston Martin Vantage V8 ještě nebyl homologován do GT2, a proto jeli v klasifikaci G2, kde před tím jezdily i naše Moslery.  Zatím vozu Aston Martin chyběl výkon motoru, ovšem průběh závodu ukázal, že příští rok může být dobrou zbraní na konkurenční Ferrari 430.

Výsledky FIA GT 2008 Nogaro:

Negrao/Ramos – Maserati MC12

Gollin/Hezemans – Corvette Z06

Fässler/Deletraz – Corvette Z06

Simonsen/Peter – Aston Martin DBR9

Wendlinger/Sharp – Aston Martin DBR9

Bertolini/Bartels – Maserati MC12

Franchi/Vosse – Sallen S7-R

Bouchut/Maassen – Corvette Z06

Westbrook/Davison – Porsche 997 GT3 RS

Mullen/Piccini – Ferrari F430 GT2

 

Vláďa Rožánek

Foto nahoře ©FIA GT/DDPI

Fotogalerie dole: Pavel Procházka

 

 

 

 


 
 
Fotogalerie:   FIA GT v Brně 2008, neděle objektivem Pavla Procházky

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose