www.car.cz
 

Na závěr sezóny se Kuba Smrž vrátil na okruh Losail a skončil na bedně !!
     10.11.2008 23:07 - tisková zpráva


Katarské dobrodružství aneb pouštní oáza s „bednou“ na konec sezóny 2008

Na závěr letošní sezóny se Kuba Smrž vrátil zpátky tam, kde pro něj vše letos začalo. Do katarské pouště, na okruh Losail, aby si „střihnul“ prestižních 8 hodin v MS Endurance. A úspěšně!

Tak trochu v „utajení“ se domluvil třináctý jezdec celkového hodnocení MS Superbiků se slovenským MACO Racing týmem na své účasti v posledním závodě šampionát vytrvalců. Místo cesty domů z portugalského Portimaa,jej po skončení superbikového šampionátu čekal písek a teplo arabského poloostrova. Rychlost a znalost trati, dvě jednoznačné devizy, proč si Maco tým českého jezdce vybral, což se potvrdilo již při prvních trénincích.

„Pouhých“ 15 kol, tedy docela málo, stačilo českému jezdci na to, aby si zvyknul na zcela jiný a i zcela odlišně nastavený motocykl Yamaha. Svou přizpůsobivost pak korunoval vítězstvím v kvalifikaci své skupiny. Navíc před druhou kvalifikací „uhodil“ Yamahu rovnou na hlavičku Rakušan Hinterreiter, když ji totálně rozštípal a tak se jak si Kubovi nedostávalo motocyklu, na kterém by druhou kvalifikaci absolvoval. Silný nárazový vítr však stejně nedovolil nikomu zlepšení, nicméně byl viníkem, proč museli mechanici slovenského Maco týmu do dlouhé noci „vyšívat“ na motorce.

Zároveň byl i důvodem proč se tým rozhodl se zraněným Rakušanem pro závod nepočítat. Časy všech tří se sečetly a zprůměrovaly a tak se česko-americké duo, J.Smrž – J.Pridmore na start postavilo jako šestá nejrychlejší posádka. Sobotní start se vydařil, a již ve druhém kol visel Kuba za zadním kolem továrního motocyklu Suzuki, letošních mistrů světa, řízeného čtyřnásobným světovým šampiónem Francouzem Lagrivem.

V tenise se tomu říká vynucená chyba, tady se prostě Francouz „odporoučel“ k zemi. Slovenský soukromý tým s českým jezdcem vedl dobře rozjetý závod MS. Neuvěřitelné! Do jeho konce však chybělo ještě moc kilometrů. Menší nádrž, tím i nutnost dřívějšího tankování a drobná nevyrovnanost jezdeckého páru, tak zapříčinili, že se na ně dotáhnul zkušený tým Yamaha Austria. A začala dlouhá přetahovaná, kterou rozseknula závada na světlech Yamahy slovenského týmu.

Nutná zastávka v boxu, tak znamenala ztrátu kontaktu se špici. Někdo by řekl druhé místo taky dobré, ale to nebyl ještě zdaleka konec. Těsně před koncem se pak objevily ještě navíc problémy s přední brzdou a tak se konečná radost z druhého místa, změnila na radost „jen“ ze třetí příčky. Další z milníků českého motocyklového sportu pokořen a zároveň úspěšné završení letošních závodních aktivit Jakuba Smrže.

Jakub Smrž: „Jsem strašně šťastný, že to takhle dopadlo. Seděl jsem po roce znova na čtyřválci a navíc na úplně cizí motorce. V duchu jsem si po prvním svezení říkal, že by byl dobrý výsledek dojet do 5.místa. Bohužel se v tréninku zranil náš třetí jezdec Rakušan Hinterreiter, což určilo strategii pro závod, kdy pojedeme jen ve dvou s Američanem Jasonem Pridmorem. A Rakušan Hinterreiter jenom v případě, když to bude nutný.

Moje pocity jsou však i přes úspěch týmu rozporuplné, protože se ve mne mísí štěstí a radost při pohledu jejich tváře, ale zároveň mne i mrzí, že jsme mohli skončit lépe. Od začátku jsem udával tempo. Na první výměnu jsem přijel první s náskokem 30 vteřin a znova jsem Yamahu slovenského týmu přebíral na třetí příčce, přičemž k další výměně jsem přijel znova jako vedoucí jezdec. V druhé polovině závodu nás však potkaly problémy, které jsme si nezasloužili a jenž nás v konečném efektu stály nejen možnost bojovat o vítězství v tomto velmi prestižní závodě MS Endurance, ale nakonec i jak se ukázalo druhou příčku.

Nejprve J. Pridmore musel zastavit na výměnu světel, která přestala svítit a posléze přestala brzdit brzda a tak se znova vyměňovalo a opravovalo. Ztratili jsme více než 5 minut a tak z toho bylo i trochu drama, jestli se nám vůbec podaří udržet aspoň to poslední pódiové umístění. Je to zvláštní, celý rok jsem v pódiové umístění doufal a nakonec se to podařilo takhle!“

PR


 
 
Fotogalerie:   Moto GP 2008 a Abaja, foto Cardion AB Brno

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose