www.car.cz
 

Zelenavý týmu Marka Spáčila na posledním testu před Dakarem 2009
     19.11.2008 23:01 - tisková zpráva


Testování v bojových podmínkách

Doslova v bojových podmínkách testoval v těchto dnech dakarský tým Marka Spáčila MS RALLY TRUCK ve výcvikovém prostoru Senica na Slovensku. Na více než 200 kilometrech čtverečních jemného písku a členitého terénu si posádky všech vozů zkoušely ostrou jízdu a dolaďovaly technické detaily.

Co to znamená všechny týmové vozy a posádky? V prvé řadě ostrý závodní kamion Liaz 4x4 Dakar (v současné době se ladí výkon na hranici 850 koní). Posádka - pilot Marek Spáčil, navigátor Jaroslav Lamač, druhý pilot Zdeněk Kubeša. Doprovodný vůz Tatra 6x6 speciál Dakar – pilot Luděk Podhorný, navigátor Tomáš Hubený a druhý pilot Kamil Grygar. Novinářský vůz Nissan Patrol – pilot Jiří Žák, jako novináři pojedou Zuzana Pršalová se Standou Berkovcem a jako navigátor Zdeněk Němec.

Hummer v týmových barvách slouží sice „jen“ pro propagační účely, ale s těžkým terénem ve vojenském výcvikovém prostoru si také poradil. Tým byl takto poprvé představen na veřejnosti. Marek Spáčil má na svém kontě kromě úspěchů v ČR off roadových maratonech má také dakarskou zkušenost a čerstvé čtvrté místo ve Středoevropské rallye seriálu Dakar v Maďarsku v kategorii kamiónů.

Jiří Žák má za sebou opravdu mnoho rally Dakar, ať už jako pilot nebo navigátor v závodních kamionech. Nejvíce si váží třetího místa v seriálu MS v rallye Faraónů v roce 1992, kterého dosáhl jako pilot. Jarda Lamač má za sebou přebohaté zkušenost s Liazy na Dakaru a je excelentním navigátorem i technickým „mozkem“ týmu. Novinářka Zuzka Pršalová je sice krásná žena, ale v žádném případě nepatří do kategorie křehkých blondýn.

Její pravidelné zpravodajství si přečtete v denním tisku. Standa Berkovec se těší na to, že k jeho výškovým vysílacím rekordům z himálajských osmitisícovek přibude také vysílání z Jižní Ameriky. V pravidelných telefonátech ho uslyšíte v rádiu Impuls a také v novém metropolitním rádiu Dobrý den Liberec.

Představení v Senici vzbudilo velký rozruch a podle slov místních to tímto způsobem – jako show s hudbou a doprovodným programem – zatím žádný dakarský tým nepojal. V současné době se vozy připravují na nalodění v přístavu Le Havre.

V České republice se naposledy rozloučí se svými příznivci 24. 11. mezi 12. a 14. hodinou na Olomouckém náměstí. Odpoledne pak v Liberci kolem 17 hodiny. Po cestě lodí už ho čeká historicky první Dakar v Jižní Americe Buenos Aires – Valparaiso – Buenos Aires, který startuje 3. ledna 2009.


Ze Záhorie Stanislav BERKOVEC
a
Marek Spáčil

oficiální stránky týmu : http://www.ms-rallytruck.cz/ 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose