www.car.cz
 

Rekordní Super Buggyra vyladěna a připravena
     20.11.2008 21:26 - tisková zpráva


Super Buggyra připravena!

Pokus o překonání světového rychlostního rekordu na pevný kilometr se kvapem blíží. Zatímco světový rekordman na kilometr s letmým startem a úřadující mistr Evropy David Vršecký hlásí stav plné připravenosti, rychlostní superspeciál se nachází ve stádiu dolaďování!

Pevný kilometr totiž představuje přece jen poněkud odlišnou disciplínu, než kilometr s letmým startem. Takže byť se na první pohled jedná o stejný speciál (hmotnost 4 500 kg, síla takřka 2000 koní), se kterým se David pokoušel v mrazivém prosinci 2006 o rekord s letmým startem, zdání klame.

"Motor má sice stejný počet koní, nicméně je maximalizovaný na respond, neboli omezení turbo efektu. Vzhledem k nutnosti větší akcelerace musí reagovat razantněji na plyn při nižších otáčkách," vysvětluje závodní inženýr Robin Dolejš. "Motor je upraven na maximální zrychlení. Automatické převodovce přibyl jeden stupeň, takže jich má celkem šest."

Základním předpokladem úspěchu je schopnost přenést sílu motoru na povrch dráhy. Mimořádně důležitou roli proto sehrají pneumatiky. Stejně jako v případě speed rekordu spolupracuje Buggyra s osvědčeným dodavatelem společností Rigdon.

"Při pokusech o překonání světových rekordů na letmý kilometr měly pneumatiky minimální valivý odpor a byly přizpůsobeny dosažení maximální rychlosti. Letos to bude o něčem jiném. Pneumatiky musí unést maximální trakci," říká inženýr Dolejš. "Proto místo klasické dvoumontáže na zadní nápravě, které se říká tuplák, bude použita jediná extra silná pneumatika, tzv. super singl."

Buggyra


 
 
Fotogalerie:   Buggyra má opět titul, finálová Jarama 2008, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose