www.car.cz
 

RMC: Kresta po první etapě na bodované pozici
     tisková zpráva


Impozantní nástup do úvodní etapy 72. Rallye Monte Carlo dnes dopoledne předvedla česká posádka Roman Kresta - Jan Tománek na voze Hyundai Accent WRC týmu ProRacing Int. Po zrušení úvodní rychlostní zkoušky zajel zlínský mladík na RZ 2 a 3 shodně šestý nejrychlejší čas, a ani v průběhu zbývajících tří testů neopustil elitní desítku nejrychlejších jezdců.

 Krestu bohužel zbrzdil problém na poslední RZ, když v motoru jeho Accentu WRC přestaly naráz fungovat hned dvě zapalovací svíčky. Přesto mu však po dnešku patří výborná 7. příčka průběžné absolutní klasifikace.

"Škoda, že jsme měli potíže na poslední RZ, ale snad se motoru nic nestalo a vše spraví výměna svíček. Uvidíme zítra. Jinak jsem spokojen, na poslední dnešní dvě rychlostní zkoušky jsem zariskoval a obul jiné pneu a podle mě jsem zvolil dobře, ale bohužel jsem to nakonec nemohl zužitkovat. Dost jsme ztratili na jezdce před námi a naopak se na nás dotáhli jiní. Zítra se ale jede dál a budu se snažit jet alespoň tak rychle, jako v průběhu dnešního dne. Druhá etapa bude bez sněhu a bude úplně jiná než ta dnešní," řekl v závěrečné servisní zóně Roman Kresta.

Pomyslný křest ohněm dnes na nevyzpytatelné trati, pokryté sněhem, zmrazky a sněhovou břečkou, absolvovali mladíci Jozef Béreš a Petr Starý. Po drobné chybě na RZ 2 postupně překonávaly nástrahy úvodní etapy rally a na RZ 4 dokonce předjeli jeden z vozů startujících před nimi. Po prvním dni Rallye Monte Carlo jim náleží 15. příčka.
"Z našeho pohledu byl dnešek úplně super. S autem jsme neměli žádné problémy a rychlostní zkoušky se nám líbily, i když byly hodně náročné. Dvakrát jsem chyboval, když jsem na RZ 2 ve vracečce na ledu udělal hodiny a asi kilometr před cílem páté RZ jsem někde zavadil levým zadním kolem a dojeli jsme na defektu. Jinak bylo ale vše v pořádku. Zítra to bude asi znovu hodně těžké, takže opět začneme opatrně a postupně budeme zrychlovat," popisoval dnešní náročný den a své další plány Jozef Béreš.

Manažer týmu ProRacing Int. Marek Šilhánek tak měl dnes pouze jediný důvod ke smutku. Tím bylo odstoupení týmové Škody Octavie WRC, pilotované Riccardem Erranim po posledním dnešním rychlostním testu. "Riccardovi se bohužel zastavil motor, zatím ale vůbec netušíme proč. Pracoval bez potíží až do cíle šesté rychlostní zkoušky, ale pak náhle přestal fungovat," zkonstatoval.
Dobrá nálada však v týmu panovala v případě dalších dvou pilotů. "Pokud jde o výkon Romana Kresty, není co bych k němu dodal. Předpokládal jsem, že pojede hodně rychle a potvrdilo se, že ani Accent WRC není vůbec špatný vůz. Dnešním Romanovým umístěním tedy nejsem vůbec překvapen," řekl Marek Šilhánek a dodal: "Také Jožka Béreš dnes ukázal, že na to má. Na Monte Carlu startuje poprvé v životě, takže by se po něm zatím dal těžko chtít nějaký lepší výsledek. Kromě odstoupení Ricarda, které nás samozřejmě hodně mrzí, jsme tedy po dnešku spokojeni."

foto archiv týmuDruhá etapa letošní 72. Rallye Monte Carlo startuje v sobotu v 6:40 hod. ráno a hned na úvod čeká posádky nejnáročnější test dne, 34.4 km dlouhá zkouška Lantosque - Col de Braus. Další čtyři testy pak doplní zítřejší porci celkem 140.8 měřených km. Do závěrečného servisu druhé etapy v monackém přístavu by měli první soutěžící dorazit v 18:30 hod.

ProRacing Int. media servis

Jan Vaškovič


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose