www.car.cz
 

Plávanovaný dvanáctietapový závod, souběžný s Dakarem, Africa Race zrušen !
     15.12.2008 09:34 - Pavel Jelínek


Šokující zpráva z Francie : dvanáctietapový Africa Race zrušen rozhodnutím soudu !

Šok z Francie - Africa Race zrušen!

Dosti neobvyklý vývoj nabraly události kolem závodu souběžně konaného s dakarskou rally, jíž se zúčastní všechny české týmy. Rozhodnutím francouzského soudu z 5. prosince byl totiž vydán zákaz konání Africa Race.

Když A.S.O. vyhlásila přesun Dakaru do Jižní Ameriky z bezpečnostních důvodů, našla se řada myšlenek a skeptických názorů, jak závod na území Afriky zachovat. Jejich hlavním realizátorem se stal Hubert Auriol, trojnásbný vítěz Dakaru a ředitel Dakaru z let 1995-2004. Poté, co své angažmá v A.S.O. ukončil, vyvíjel i nadále aktivity směřující k uspořádání soutěže v Africe na původních trasách Dakaru (např. v Alžírsku).

Africa Race se měl uskutečnit v termínu 28. prosince 2008 až 11. ledna 2009 na dvanácti etapách mezi francouzským Marseille, marockým Varzazátem, mauretánským Čingeti a Dakarem. Auriol vedl spoustu zákulisních jednání ve snaze odlákat některé známé týmy od podniku A.S.O. v Jižní Americe, jednak kvůli starým kontaktům, jednak kvůli nostalgii k Africe a jednak pro volnější homologační předpisy, které mohly některým týmům zejména z kategorie kamionů vytrhnout trn z paty.
 
Podařilo se mu ulovit takové hvězdy jako Jean-Louis Schlesser, Jan de Rooy, Hans Bekx nebo Philippe Jacquot, jenž pro tento účel dokonce koupil od Staceyho jeho vítězný MAN z Dakaru 2007. Jen si představte startovku Dakaru doplněnou o tahle jména…

Pořádající organizace se proti rozhodnutí soudu odvolaly, podle jiných zpráv naopak ze všeho vycouval sám Auriol, jenž podle německého serveru Marathonrally.com pořádáním Africa Race porušil některé tajné konkurenční doložky, které musel po rozchodu s A.S.O. dodržet. Přípravy závodu prý pokračují dál i přes dost nejasnou bezpečnostní situací v Mauretánii, která je po vojenském státním převratu, ale zdá se, že mračna nad konkurenčním podnikem se stáhla definitivně a A.S.O. dosáhla svého.

Dakar 2009 však ohrožen není, loď Grande Benelux, vezoucí všechna vozidla už překročila rovník a je na co se těšit. Uniknuvší hvězdy už start nestihnou, přece jen by tvrdily muziku ještě více.

Jiří Vintr

 


 
 
Fotogalerie:   Dubaj 2008 a krasavice kolem aut objektivem Karla Kubeše

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose