www.car.cz
 

24 hod v Dubaji : Neplánované střídání připravilo Janáka o lepší umístění
     11.1.2009 12:33 - tisková zpráva


Kdyby dubajská 24hodinovka skončila o půl hodiny dříve, mohli Janák s Kopkou atd stát na stupních

Janákova rychlost na pódium nestačila

Kdyby dubajský 24-hodinový závod skončil o půl hodiny dříve, mohla znít při závěrečném ceremoniálu slovenská hymna. Jiří Janák předvedl vynikající stíhací jízdu a jen několik málo kol mu stačilo na to, aby výchozí 4. pozici obrátil na prvenství. Každým kolem stahoval náskok mimořádně silných soupeřů a zajížděl časy, jenž se zapíšou do statistiky nejrychlejších tohoto závodu. Pak ale přišlo neplánované střídání a Jirka místo dotankování zajel do boxu přenechat žezlo na poslední minuty Mirovi Konopkovi.

Ten se pak v boxech objevil nečekaně brzy s poškozeným zadním závěsem kol, ke kterému přišel ve snaze o předjetí soupeře, jenž mu zavřel cestu. Navzdory obrovskému úsilí mechaniků, jenž vůz v několika málo minutách dali do pořádku, připravila tato neplánovaná zastávka v boxech tým ARC Bratislava o pódiové umístění. Díky náskoku se tým propadl jen o tři pozice a Konopka ve zbývajících deseti minutách už neměl šanci dotáhnout ztrátu. Posádka ARC Bratislava si tak z Dubaje odnesla alespoň třetí místo ve třídě nad 3 500 ccm, ve které panovala obrovská konkurence.

Podle hlasů ozývajících se ze zákulisí byl tento závod nejvyrovnanější v čtyřleté historii zdejší 24-hodinovky a je jasné, že jasnou řečí v něm promluvil i český závodník. Jeho výkon nezůstal bez povšimnutí, vysloužil si nejen poděkování od svých zkušených kolegů a celého týmu, ale i pozornost médii. „Určitě mě mrzí, že nám uniklo pódiové umístění, zvlášť když bylo na dosah. Ale i tohle je motorsport. Pro mě je to především další velice cenná zkušenost. Být v pohotovosti 24 hodin, to je něco, co člověka opravdu rozhodí.

Ani nevím jestli jsem unavený, cítím se zvláštně, uvidím, jak se s tím organismus vypořádá. Ale každopádně jsem se svým výkonem spokojený a chtěl bych poděkovat za tuto příležitost. Musím smeknout i před připraveností slovenského týmu, auto bylo opravdu dokonale připravené, jelo bezchybně a spolehlivě,“ sumarizoval po závodě unavený Jirka Janák.

Dubaj po 20ti hodinách - ARC Bratislava stále v první trojce

24-hodinové klání na dubajském autodromu se po pokojné noci probudilo do slunného rána. Značné známky únavy se však nijak nepodepsaly na výkonech jednotlivých týmů, protože i v závěru vytrvalostního závodu figurovalo na trati ano ne o deset vozů méně než na samotném startu.Jiří Janák strávil za volantem Porsche RSR týmu ARC Bratislava více než 4 hodiny a vůz vedl na první pozici. Podařilo se mu dokonce zajet i dosavadní absolutně nejrychlejší kolo závodu. Své kolegy střídal i ráno, v půl desáté přenechal štafetu Mauru Cassadeiovi a momentálně odpočívá v provizorních podmínkách týmového zázemí. Není pochyb o tom, že Janák je velkou oporou slovenského týmu, do vozu by měl ještě usednout v závěrečné dvouhodinovce závodu.

"Jsem rád, že se závod zatím vyvíjí tak dobře. Auto je opravdu velice spolehlivé, i po dvaceti hodinách funguje perfektně. Mechanici doposud vyměnili jen přední brzdové destičky, jinak vše klape na sto procent." poznamenal Jirka na adresu techniky.

Momentálně vůz pilotuje Mauro Cassadei, který se pokouší získat zpět první pozici, o kterou tým přišel díky 80ti vteřinové penalizaci za příliš rychlé tankování a která jej odsunula na druhé místo celkového pořadí.

www.jiri-janak.com


 
 
Fotogalerie:   Tovární tým Mitsubishi před Dakarem 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose