www.car.cz
 

Jak na pravidelný jarní úklid automobilu
     13.3.2009 22:53 - tisková zpráva


Jaro je konečně tady a s ním také pravidelný jarní úklid

PROVEĎTE JARNÍ OČISTU VOZU, ABY NEJEN VÁŠ MOTOR SKVĚLE SHELL!

Jaro je konečně tady a s ním také pravidelný jarní úklid, který podle výsledků bleskového průzkumu společnosti Shell Czech Republic a.s. provádějí také muži. Stejně jako se po zimě snažíme důkladně vyčistit naše domovy, uklidit zahrady nebo obměnit šatník, neměli bychom zapomínat také na své motorové miláčky. Přinášíme užitečné rady, jak našim vozům dopřát jednoduchou a přitom velice účinnou jarní očistu.

Podle bleskového průzkumu společnosti Shell Czech Republic a.s. (dále Shell) provádí na jaře důkladný úklid 43 % mužů (z žen odpovědělo kladně přibližně o 10 % více – 55 %). Nejčastější úklid, který muži provádějí, je v domácnosti (92 %). Na druhém místě se umístila údržba automobilu. Zvýšenou pozornost a zvláštní péči svým motorovým pomocníkům věnuje 73 % mužů provádějících jarní úklid. Počet žen, které si uvědomují, že také na jejich automobil působí během zimy řada negativních faktorů, je značně nižší (41 %). Přibližně 2/3 z nich navíc přenechávají tuto práci raději partnerovi. Překvapivě vysoké procento mužů dále obměňuje na jaře šatník (50 % z téže skupiny) nebo podstupuje očistné kúry k pročištění organismu od škodlivých látek (27 %).

Všichni muži, kteří se na jaře věnují svému automobilu, obměňují zimní pneumatiky za letní (u žen je procento mírně nižší – 88 %). Přezouvání pneumatik se doporučuje, jakmile teploty překročí 7°C. Zimní pneumatiky obsahují měkčí směs a při vyšších teplotách se více opotřebovávají. Vzhledem k proměnlivosti počasí v posledních letech je lepší přezout na letní pneu raději později než příliš brzy. Stačí totiž jemný sněhový poprašek a letní pneumatika se stává špatně ovladatelnou. Také podle nové vyhlášky je na vyznačených úsecích povinné zimní obutí až do 30. dubna. Výhodnější řešení než výměna zimních a letních pneumatik na shodné ráfky je výměna kompletních kol. Významně se tím snižuje nebezpečí poškození. Sadu kompletních kol, která se právě nevyužívá, lze přesně podle předpisů výrobce uskladnit u autorizovaných servisních partnerů.

Důkladná péče o zevnějšek vozidla zahrnuje kromě samozřejmého umytí a nablýskání karoserie (provádí 88 % mužů a všechny ženy, které se v rámci jarního úklidu věnují i svému automobilu) také vyčištění zanesené špíny pod kapotou. Tuto práci doporučujeme svěřit autorizovanému servisnímu partnerovi. Podvozek i motorový prostor je navíc třeba po zimě řádně odsolit. Během zimního provozu jsou vysoké nároky kladeny na brzdovou soustavu automobilu, proto je nezbytné před jarní sezonou prověřit její funkčnost. Nejjistějším řešením je návštěva brzdové zkušebny, kde se účinnost brzd změří na výrobcem schváleném zařízení.

Z dotazníkového šetření dále vyplynulo, že 96 % mužů (a 89 % žen) se při jarním úklidu automobilu zaměřuje i na interiér a vnitřní vybavení vozu. Společnost Shell doporučuje v rámci péče o interiér nahradit na jaře v ostřikovačích nemrznoucí směs za kapalinu určenou pro letní období, která lépe odstraňuje organické nečistoty. Protože na kvalitě výhledu závisí bezpečnost jízdy, doporučují výrobci aut výměnu stíracích lišt každých 6 měsíců. Pokud má být jarní úklid vozu opravdu důkladný, řidiči by neměli určitě zapomenout na kontrolu funkčnosti světel a data výroby autolékárničky, které nesmí být starší než dva roky. Tyto drobnosti ušetří motoristům v případě kontroly nepříjemné chvíle i zbytečný úbytek peněz za pokuty. Aby bylo cestování v automobilu nejen bezpečné ale i pohodlné, musí rovněž bezchybně fungovat klimatizace. Proto je důležité po zimním období prověřit její stav a provést preventivní dezinfekci.

Stejně jako se naše těla zanášejí různými toxickými látkami, usazuje se také v motoru automobilů řada nečistot. Přestože by většina dotázaných motoristů (i motoristek) nechala vyčistit zanesený motor v servisu, více než třetina mužů by však tankovala speciální palivo. Shell doporučuje tento jednoduchý způsob, jak motor zbavit nejen nečistot, ale zvýšit také jeho výkon a přispět ke správné údržbě automobilu. Pro pročištění motoru stačí natankovat plnou nádrž některým z paliv řady Shell V-Power nejméně třikrát za sebou. Po této proceduře bude motor vozu čistší a zbavený usazenin na ventilech i palivových tryskách. Zvýšený výkon motoru by se měl projevit již po prvním natankování plné nádrže. Pravidelné tankování paliv řady Shell V-Power pak výborně funguje jako prevence proti zanesení motoru každého automobilu.

Automobil je připraven na jarní sezonu – a co ještě vzít s sebou kromě povinné výbavy vozu? Je to náhradní náplň do ostřikovačů, u starších vozidel navíc náhradní náplň do chladicí soustavy a 1 l motorového oleje pro případné doplnění.



O Royal Dutch Shell plc
Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterdamu a New Yorku. Společnost Shell působí ve více než 110 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu a přepravy ropných produktů a chemikálií a projektů zabývajících se obnovitelnými zdroji energie zahrnující větrnou a solární energii.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose