www.car.cz
 

Technika posouvá i jezdce!
     17.3.2009 18:02 - Vladimír Rožánek


V souvislosti s těžkými pády elitních sjezdařů hovoří někteří odborníci o neschopnosti lidského těla vyrovnat se stále novějšími materiály. Nejrychlejší trucker světa David Vršecký se něčeho podobného zatím neobává.

Na otázku týkající možného "stropu" jezdce ovšem není David schopen odpověď se stoprocentní jistotou. "Cítím to tak, že se hranice mých možností posunuje s hranicemi možností auta. Při rekordu na pevný kilometr jsem měl najednou pocit, že jde motor proti zdi," vzpomíná David. "Řítíš se proti vzduchu, cítíš odpor. A ve stejné chvíli si uvědomíš, že kdyby někdo dokázal přidat motoru dalších tisíc koní, tak auto někam posune. A zároveň posune jezdce. Místo, ze kterého měl předtím strach, nestačí v důsledku nutnosti zvládnout nově vzniklou situaci ani zaregistrovat."

Na rozdíl od lyžařů vypomáhá podle Davida automobilovým závodníkům velmi výrazně elektronika. "Sebelepší jezdec nemůže v souboji s technikou uspět. S její pomocí rychleji řadí, lépe brzdí. A nesmíme zapomenout na takové vymoženosti, jako ABS nebo kontrola trakce," říká David, který si je ovšem zároveň velmi dobře vědom skutečnosti, že elektronika může selhat. "Kdyby to člověk měl řešit, nikdy by se nemohl posadit do auta. I když občas říkám inženýrům, jestli si uvědomují, že stačí jedna prasklá pojistka a místo do cíle můžu dojet na krchov?"

Buggyra.com


 
 
Fotogalerie:   Testy Buggyry v Mostě , březen 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose