www.car.cz
 

Petr Válek v Dubaji dvakrát po velkém boji bramborový. Kusín skončil ve svodidlech
     25.3.2009 14:38 - Pavel Jelínek


Na závodním okruhu v Dubaji se v minulých dnech na startu dalšího dvojzávodu opět objevili dva čeští závodníci Petr Válek a Marcel Kusín, které zde čekal třetí letošní start v tamním okruhovém šampionátu. Petr Válek přilétl z Ostravy ( tedy přesněji z Prahy), zatímco Marcel Kusín v Dubaji podniká a dlouhá cesta jej bude čekat až na starty v tuzemském šampionátu.

 Modrý a bílý vůz BMW 130i, odkoupený ze seriálu BMW 1 Challenge, patřily opět do rychlejší poloviny startovního pole celkově i ve třídě, přičemž celkově se na startu objevily tři desítky závodních vozů mnoha různých značek.
 
Do vlastního závodu vstoupil lépe Petr Válek, který dokázal v měřeném tréninku zajet o necelou sekundu lepší čas, než jeho kolega, kamarád, ale zároveň i soupeř Marcel Kusín. Start prvního závodu se oběma našincům povedl a dvojice se držela na dohled medailové pozice. Když se již zdálo, že oba v pořádku projedou cílem prvního závodu, došlo v předposledním kole klání k vážné havárii Marcela Kusína do svodidel.
 
Jel jsem za soupeřem s Hondou a musel jsem před zatáčkou kvůli němu zabrzdit o něco více. Auto se okamžitě dostalo do smyku a neovladatelné letělo do svodidel. Snažil jsem se ještě zkorigovat směr nárazu, ale havárii zabránit nešlo. Chtěl jsem ještě odjet to poslední kolo, ale když jsem vycouval, uviděl jsem obrovskou louži oleje a bylo jasné, že jsem skončil,“ popsal havárii jezdec, který jel do té doby takticky i bez kolizí s dalšími soupeři, na rozdíl od předchozích závodů.
 
Marcelova rána byla druhá největší o celém závodním dubajském víkendu. Hůře dopadl jen Renault Clio, který v zatáčce před cílovou rovinkou skončil ve značné rychlosti po čelním nárazu v betonové zdi. Start do druhého závodu byl tedy pro Kusína vyloučený a nejen to. Nepotvrdila se sice slova mechaniků po úvodní obhlídce následků havárie, že BMW je na odpis a nepůjde opravit, ale oprava bude poměrně náročná. Vůz opravit půjde, ale rozhodně to nebude do příštího plánovaného závodu v dubnu.
 
Těsně za medailí pak skončil Petr Válek, kterému patřilo čtvrté a celkově deváté místo v prvním závodu. V tom druhém to v úvodu vypadalo na ještě lepší výsledek a tedy snad i na medaili, ale Petr nakonec o něco později hned dvakrát v rychlém nájezdu do jedné z ostřejších zatáček zaváhal a ztratil pár sekund. Především pak po hodinách, které zde vykroužil, i když okamžitě zase vyrazil stíhat soupeře. Nicméně na medaili už to nestačilo.
 
„Několik kol jsem bojoval s Porsche, které mě v některých technických pasážích hodně brzdilo. Asi třikrát nebo čtyřikrát jsem do něj i lehce zezadu ťuknul, ale nepustil mne. Jinak to mohla být i medaile. Škoda hodin, při kterých jsem ztratil několik pozic a pak jsem je musel vybojovávat zpět,“ říkal po závodu Petr Válek. Doplňme, že mu patřilo opět čtvrté a zároveň desáté místo celkově.
 
Mimochodem, zmíněná oprava bude navíc spojena s dalšími úpravami a vylepšeními obou speciálů, které budou odlehčeny a měly by značně před příští sezónou zrychlit. Dubajský dvojzávod bude i s několika rozhovory k vidění také na televizních obrazovkách v tuzemsku. Do exotických Emirátů totiž s týmem vyrazil i štáb motoristického magazínu MotorTip, kde se také v závěru příštího týdne objeví několikaminutová reportáž z této akce.

 A ještě jedna zajímavost ze světa médií. „Na benzínové pumpě jsme náhodou zalistovali místním významným a pěkným motoristickým časopisem, který se věnoval také lednovému závodu. Autor článku vyzdvihl i výborný výkon Petra Válka v tomto závodu, který vybojoval hned dvě třetí místa ve třídě a nechyběly ani dvě pěkné fotografie českého jezdce přímo na trati a také na stupních vítězů,“ doplnil zajímavost Jindra Vrábek, jeden z mechaniků týmu.

Tuzemská okruhová sezóna 2009 se pak již rovněž přibližuje a odstartuje v závěru dubna Jarní cenou Brna na Masarykově okruhu. Na startu by neměli chybět ani Válek s Kusínem, kteří si pochvalují, že jsou „pěkně rozjetí“.



Tisková informace týmů Válek Autosport a K&K Racing Team
V Dubaji 23. března 2009

Pavel Jelínek
Mediaservis

Související odkazy :           http://www.valek-group.com

                                                       http://www.kkracingteam.cz
                                                       http://www.valek-tour.com 
 
Stránky okruhu:                             www.dubaiautodrome.com
Stránky závodu na 24 hod na stejném okruhu : www.24hdubai.com 
 
 
Kalendář MMČR v závodech automobilů na okruzích 2009
 
24-26/04    Jarní cena Masarykova okruhu (vytrvalostní + sprint)
15-17/05    Most (vytrvalostní + sprint)
05-07/06   Most (vytrvalostní + sprint)
07-09/08    Most (vytrvalostní + sprint)
18-20/09    Podzimní cena Masarykova okruhu (vytrvalostní + sprint)
 

16-18/10    6hrs Epilog (vytrvalostní)


 
 
Fotogalerie:   Dubaj 2009, 2. závod Válka s Kusínem, foto týmu P. Frýba

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose