www.car.cz
 

Pořadatelé smutné valašky vyjadřují hluboký zármutek
     30.3.2009 08:16 - tisková zpráva


První podnik sedmidílného seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2009 Cetelem Valašská rally byl poznamenán tragickou událostí, která se stala na sedmé rychlostní zkoušce s názvem Trúba a vedla z obce Rybí do Štramberka. V sobotu 28. března v 10:49 hodin došlo na tomto úseku k vážné nehodě soutěžního vozu Mitsubishi Lancer EVO IX s číslem 55. Při havárii došlo ke kontaktu se třemi diváky, bohužel jejich těžká zranění nebyla slučitelná se životem. Po této tragické události byly následující rychlostní zkoušky zrušeny a podnik předčasně ukončen.

Organizátor AutoMotoKlub Rallye Sport - Vsetín vyjadřuje hlubokou a upřímnou soustrast pozůstalým rodinám obětí a je zdrcen tím, že vyhasly tři mladé životy, z toho ve dvou případech ve značně mladém věku. Zahynuli osmatřicetiletý muž se svým třináctiletým synem a další čtrnáctiletý chlapec, všichni pocházeli z Kopřivnice.

Jedná se o další tragickou událost v automobilovém sportu v krátké době za sebou a došlo ke zbytečnému vyhasnutí tří lidských životů. Celou tragédii nyní šetří Policie České republiky, která provedla první výslechy a přímo na místě zajistila důležité výpovědi svědků.

Z pořadatelského a bezpečnostního hlediska se v případě RZ Trúba jednalo o zcela zabezpečenou rychlostní zkoušku dle předpisů. Z prvních výpovědí svědků a dostupných materiálů uvedení diváci stáli pod úrovní vozovky v krajně nebezpečném místě, odkud byli upozorněni pořadatelem na opuštění tohoto místa, což bohužel nerespektovali. Před prvním soutěžním vozem trať kontrolovali činovníci v inspekčním vozidle rally a bezpečnostní delegát ASN, kteří neshledali v inkriminovaném místě žádné pochybení ze strany pořadatele či zakázaný výskyt diváků.

V opačném případě by byla rychlostní zkouška zrušena a soutěžícím nařízen volný průjezd. Havarovaný vůz Mitsubishi Lancer EVO IX bude podroben v příštích dnech expertíze a zkoumání soudního znalce, policie rovněž vyslechne jedenadvacetiletého pilota havarovaného vozidla ze Slovenska a další zúčastněné osoby.


Vsetínští organizátoři vyzývají všechny příznivce automobilového sportu, aby na dalších rally v České republice důsledně dbali všech pokynů pořadatelů a respektovali bezpečnostní pravidla. V žádném případě nestůjte v zakázaných prostorách, únikových zónách, nebezpečných místech a před pevnou překážkou na tratích rychlostních zkoušek! Podobná tragédie, jaká se stala v sobotu ve Štramberku, se již nikdy nesmí opakovat! Neradi bychom přišli o tak krásný sport, jakým rally bezesporu je.


Společnost Mediasport společně s Autoklubem České republiky v nejbližších dnech zintenzivní nový bezpečnostní projekt s názvem 4P Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele tak, aby se zcela předešlo tragickým událostem při automobilovém soutěžním sportu.


Ve Valašském Meziříčí 29. března 2009 Roman ORDELT
tiskový mluvčí
Cetelem Valašská rally


 
 
Fotogalerie:   Tragická havárie na Valašské rallye 2009 ve fotografii

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose