www.car.cz
 

Praga a Iveco ve společné expozici v Brně. Představí i obrněnce na kolech
     7.4.2009 11:15 - tisková zpráva


PRAGA-Export představí IVECO LMV - obrněnce z afghánské mise

 

Jedním z největších vystavovatelů letošního veletrhu IDET, který se uskuteční 5. – 7. května na brněnském výstavišti,  jsou ve společné výstavní expozici společnosti PRAGA-Export s.r.o. a IVECO S.p.A. Defence Vehicles.

 

O rozhovor jsme proto požádali jednatele společnosti PRAGA-Export s.r.o. pana Ing. Jiřího Lojana.

 

Vaše společnost bude patřit k jednomu z největších vystavovatelů letošního veletrhu IDET. Co si od své účasti na veletrhu slibujete?

 

Především chceme představit naši společnost PRAGA-Export s.r.o. jako výhradního zástupce a integrátora předního světového výrobce speciálních automobilů IVECO S.p.A., Defence Vehicles pro Českou republiku a Slovensko. IDET vnímáme jako světovou přehlídku obranných technologií a jednu z největších akcí svého druhu ve střední a východní Evropě. Naši nabídku tak ukážeme nejenom domácím odborníkům a politikům, ale také zahraničním armádním delegacím a odborníkům z celého světa, kteří se veletrhu pravidelně účastní.

 

Co tedy konkrétně ve vaší expozici uvidíme?

 

České veřejnosti představíme vozidla IVECO LMV M65E19WM 4x4, které je používáno v Armádě ČR v misi v Afghánistánu. Dále je to IVECO LMV v provedení chassis, IVECO Massif – terénní automobil, IVECO Astra 4x4 – terénní nákladní automobil a vůbec poprvé bude představeno IVECO SUPERLAV 8x8.

 

Jaké další novinky chystáte v oblasti speciální produkce?

 

Společnost IVECO i přes celosvětovou finanční krizi investuje velké prostředky do vývoje. Jedná se především o rozšíření portfolia produktů o další vozidla, která jsou požadována ze strany jednotlivých armád. Investuje do zvyšování balistické ochrany, protiminové ochrany a vývoje pro speciální aplikace.

 

Jak jste se již zmínil, vozidlo Iveco MLV je nasazeno v afgánské misi Armády ČR? Jaké jsou s nimi zkušenosti z této náročné služby?

 

Zkušenosti s nasazením vozidel v AČR jsou velmi pozitivní, každý zájemce si může tuto skutečnost ověřit jak ve vyjádření armádních činitelů, tak i z hodnocení v odborném tisku. Do dnešního dne nedošlo při jakémkoliv ataku, ať již při palbě nebo výbuchu nástražné miny, u osádek vozidel LMV IVECO ke ztrátám na životě. O kvalitě tohoto vozu svědčí i to, že je nejrozšířenějším lehkým obrněným vozidlem v armádách NATO.

 

Působí v 8 armádách - Itálie, Norska, ČR, Belgie, Rakouska, Velké Británie, Španělska a Chorvatska. K přednostem patří dále nízké provozní náklady, automobil využívá celou řadu komerčně dostupných komponentů. Konstrukce vozidla a materiály použité při jeho výrobě byly navíc speciálně zvoleny tak, aby pohlcovaly a odváděly energii vzniklou při výbuchu miny.

 

S ohledem na svou robustnost a vysokou mobilitu je vůz určen pro plnění náročných vojenských operací, přesto posádce poskytuje úroveň jízdního komfortu srovnatelnou s osobním automobilem. Vozidlo má kompaktní obrysy a pomocí letadla C-130 je možné snadno přepravit až dva tyto vozy. Možná je také doprava vrtulníkem, např. v podvěsu pod strojem CH47.

 

Vozidlo je schopno plnit celou řadu úkolů vyžadujících odlišné druhy přístupu a ochrany, a to v situacích s celou řadou různých hrozeb. Výhody této variability jsou dále posíleny možností instalace dodatečné balistické ochrany. IVECO M65E19WM má účelovou modulární konstrukci, takže panely kabiny a skla mohou být podle potřeby vyměněny.

 

 

BVV


 
 
Fotogalerie:   BB Elektro Cup 2009 - úvodní závod do vrchu v Mostě, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose