www.car.cz
 

Duval a Ford na argentinských stupních vítězů. Bronz
     1.1.2000 00:01 - tisková zpráva


Rally Argentina (15. – 18. 7. 2004)
 
Duval na stupních vítězů
 
Posádka týmu Ford BP Rallye Sport Francois Duval a Stéphane Prévot dosáhla již potřetí v této sezóně na stupně vítězů. Argentinskou rally dokončila na výborném třetím místě. Jejich Ford Focus RS WRC se vyhnul vážným problémům, které potkaly mnoho jejich soupeřů. Osmý podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích byl velice náročný. Belgičané podali velmi dobrý výkon a již popáté v této sezóně dosáhli na bodované pozice.
Pro Duvala bylo velké množství z 382,63 kilometrů rychlostních testů úplně nových, protože na místní soutěži startoval teprve podruhé. Jeho zkušený spolujezdec Prévot mu ale poskytl cenné rady a provedl ho všemi nástrahami obtížných testů čtyřdenní soutěže. Pro tým Ford znamenal Duvalův úspěšný víkend letošní sedmé umístění na stupních vítězů a posílení pozice druhého nejlepšího týmu v šampionátu značek. Duval si pak udržel šesté místo v šampionátu jezdců.
 
V provincii Cordoba, ležící 700 kilometrů severně od Buenos Aires, již několik měsíců nepršelo a šotolinové tratě tak byly písčité a prašné. Celková délka soutěže byla 1347,27 kilometrů a dala soutěžícím pořádně zabrat. Podmínky byly tvrdé a do cíle, který byl na fotbalovém stadionu v Cordobě, dorazilo pouze devětadvacet z devětašedesáti zúčastněných posádek.
 
Poslední etapa měla na programu 84,96 ostrých kilometrů. Rychlostní zkoušky byly situovány severně a jižně od základny soutěže ve Villa Carlos Paz. Soutěž končila královskými testy, slavnými Giulio Césare a El Condór. Tyto zkoušky se jedou v nadmořské výšce až 2200 metrů, v oblasti Traslasierra Mountains, která svým vzhledem připomíná měsíční krajinu. Zdejší tratě jsou velmi kamenité a mnoho pilotů je považuje za nejobtížnější v celém šampionátu. Letos si ale slavné rychlostní zkoušky žádnou daň nevybraly. Mezi jednotlivými posádkami byly velké časové rozdíly a tak nikdo zbytečně neriskoval. Nikoho z předních jezdců nepotkaly ani žádné technické problémy.
 
Duval jel již od startu opatrně a jeho taktika slavila úspěch. Během úvodních dvou etap se dokázal vyšplhat na třetí pozici. K tomu mu pomohlo i mnoho posádek, které byly nuceny odstoupit..
 
Pro tým je to skvělý výsledek, zvláště poté, co těžce havaroval Markko,“ řekl Francois. “Auto bylo dnes trochu nervózní, ale jeli jsme bez chyb a neměli žádné vážné problémy. Rychlostní zkoušky byly obtížné, zvláště ty včerejší a dnešní. Mnoho rychlostních zkoušek pro mě bylo nových, protože jsem zde startoval teprve podruhé. Proto jsem nejel úplně naplno a třetím místem jsem potěšen. Je neuvěřitelné, kolik diváků lemovalo tratě rychlostních zkoušek a je skvělé mít tu možnost před tolika fanoušky závodit.“
 
Dnešní první vložka byla hrozná. Slunce bylo velmi nízko a viditelnost byla mizivá. Startovali jsme sice v tříminutových intervalech, ale prach přesto zůstával viset ve vzduchu a orientace byla velmi těžká. Jel jsem opatrně a musím říci, že se mi tak jede velmi špatně. Ráno jsem nebyl se svou jízdou spokojený, ale musel jsem být stále opatrný,“ přidal Duval.
 
Prévot prozradil, že jeho základním cílem pro tuto sezónu bylo dojet na stupních vítězů při Rally Monte Carlo a Argentinské rally. Belgický pár předsezónní cíl splnil. “Tyto dvě soutěže pro mě mají speciální nádech, proto jsem rád, že jsme na nich dosáhli takových úspěchů,“ řekl Prévot.
 
Šéf týmu Ford Malcolm Wilson vzdal hold Duvalovu výkonu. “Startovat v Argentině teprve podruhé a skončit na třetím místě je excelentní výkon. Francois měl jet od začátku opatrně a naše instrukce do puntíku splnil. Během víkendu jsme se mohli přesvědčit o tom, o jak těžkou soutěž jde. Byla to další extrémně těžká zkouška pro tak mladého pilota, jakým je třiadvacetiletý Francois.“
 
Markko Märtin a Michael Park dnes odletěli zpátky do Evropy. V pátek prožili těžkou nehodu a Markko tak po příletu do Británie navštíví další specialisty. Osmadvacetiletý Estonec podstoupí další vyšetření, jelikož stále trpí zastřeným viděním.
 
Havárii do barev Castrolu oděného Focusu RS způsobil náraz na kámen. Po doskoku se vůz několikrát převrátil. Märtin připouští, že si kamene při tréninkových jízdách nevšiml a neměl ho tak v rozpisu. Ale dodává: “Možná ani nemuselo k havárii dojít. Během tréninků jsem kámen neviděl. Kdybychom ale měli průzkumné posádky, mohli si ho všimnout a možná bychom se nehodě vyhnuli.“
Tým zrušil Märtinovu účast v PlayStation 2 Rally Experience, která se koná v neděli v Irském Punchestownu. “Havárie byla velmi vážná a nyní je ze všeho nejdůležitější dopřát Markkovi odpočinek. Také musí podstoupit ještě nějaká vyšetření. Na doporučení našeho lékařského týmu jsme Markka z irské soutěže odhlásili. Víme, že to bude pro irské fanoušky zklamání, ale Markkovo zdraví je na prvním místě,“ vysvětlil Wilson.
 
Výsledky Argentinské rallye
1. Carlos SAINZ 4:23:11.0
2. Sébastien LOEB +1:32.5
3. Francois DUVAL +4:23.5
4. Mikko HIRVONEN +8:27.7
5. Harri ROVANPERÄ +9:59.9
6. Luis PEREZ +16:24.7
7. Gilles PANIZZI +17:39.0
8. Gabriel POZZO +20:38.6
9. Antony WARMBOLD +22:17.4
10. Daniel SOLÁ +22:21.4
 
 
 
 
tisk info
Martin Linhart,

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose