www.car.cz
 

Barcelona 09: Ibiza FR a León CUPRA oživují nabídku sportovních modelů.
     20.4.2009 11:08 - tisková zpráva


SVĚTOVÁ PREMIÉRA NA AUTOSALONU V BARCELONĚ
Ibiza FR a León CUPRA oživují nabídku sportovních modelů

• Ibiza FR s motorem 1.4 TSI Twincharger/110 kW (150 k)
• León CUPRA 2009 s modernizovaným designem interiéru a exteriéru
• Oba modely s elektronickým systémem XDS

Stánek značky SEAT bude patřit k největším atrakcím na nadcházejícím autosalonu v Barceloně, který se koná od 9. do 17. května 2009, neboť na něm budou ve světové premiéře vystaveny dva nejsportovnější modely španělské automobilky – nová Ibiza FR kombinující sportovní design a charakter se špičkovými výkony a nový León CUPRA 2009 odlišený ještě impozantnějším vzhledem výrazně přepracovaného exteriéru a interiéru.

Nová Ibiza FR – rozhodně sportovní

Nová Ibiza FR má v porovnání s předcházející generací několik novinek, díky nimž je zážitek z řízení tohoto vozu ještě intenzivnější. Nejdůležitější inovací je hospodárný motor 1.4 TSI Twincharger vyladěný na výkon 110 kW (150 k). Nejmodernější technika zaručuje, že tato jednotka nabízí větší „pružnost“, vynikající výkonové parametry a střídmější spotřebu paliva doprovázenou nižší úrovní emisí, které v plné míře vyhovují normě EU V.

Výkonný motor modelu Ibiza FR se dodává ve spojení se sedmistupňovou převodovkou DSG s možností manuálního řazení pádly pod volantem. Tato převodovka má stejně jako u verze CUPRA sportovnější program řazení než v případě modelů Ibiza 1.6.

Ještě větší jízdní komfort a bezpečnost zajišťuje elektronický systém XDS, který spolupracuje s ESP a simuluje funkci samosvorného diferenciálu. Výhodou je vyšší stabilita vozu, neboť systém automaticky přibrzďuje kolo, které ztratí přilnavost.

Nový design modelu Ibiza FR zdůrazňuje sportovní vzhled exteriéru a interiéru. Agresivnější vzezření v kombinaci s koncepcí Arrow Design (tzv. šípový design) propůjčují vozu nové nárazníky s voštinovými výplněmi vstupů vzduchu a chromovaný rámeček masky chladiče. Dalšími prvky vnějšího designu, které vypovídají o mimořádných schopnostech modelu FR, jsou vnější zpětná zrcátka ve stříbrné optice, specifické 17“ ráfky z lehkých slitin nebo dvojitá koncovka výfuku.

Také interiér vyjadřuje sportovní povahu vozu novými přístroji s logem FR, novým volantem s pádly manuálního řazení převodovky DSG a sportovními sedadly s atraktivním čalouněním.

Novinka značky SEAT je sériově vybavena mimo jiné systémy EPS, TCS + EBA, ABS, asistentem rozjezdu do kopce, systémem kontroly tlaku v pneumatikách, airbagy řidiče a spolujezdce, bočními airbagy, palubním počítačem, tempomatem, automatickou klimatizací, rádiem s přehrávačem CD/MP3, šesti reproduktory a vstupem pro externí přehrávač AUX-in, sportovním podvozkem a předními mlhovkami s integrovanou funkcí odbočovacích světel.

Nový León CUPRA – zcela nový vzhled

S příchodem modelové řady León pro rok 2009 dostal nejvýkonnější a nejatraktivnější vůz značky SEAT ještě působivější vzhled díky mnoha modifikacím interiéru a exteriéru. S novou CUPROU přichází na silnice duch závodních strojů León dosahujících fenomenálních úspěchů v mistrovství světa cestovních vozů WTCC.

Nejmarkantnější je nová příď se sofistikovaným voštinovým krytem vstupu pro náporový vzduch pod maskou chladiče. Po obou stranách jsou v předním nárazníku další dvě černé plastové výplně, do nichž jsou zapuštěny mlhové světlomety. Výrazné označení CUPRA je umístěné v levé části předního nárazníku a padne okamžitě do oka.

Spodní části zadního nárazníku dominuje černý výlisek, do něhož je integrována oválná koncovka výfuku z leštěné oceli. Uprostřed výklopného víka nechybí charakteristický nápis CUPRA.

Při pohledu z boku vyjde ihned najevo nižší světlá výška modelu León CUPRA v porovnání se základní verzí León, takže vzniká dojem skutečného závodního vozu. K dalším osobitým prvkům tohoto modelu SEAT patří atraktivní 18“ ráfky z lehkých slitin, přitažlivě zvýrazněné blatníky a černá vnější zpětná zrcátka.

Světlé odstíny v interiéru, obvyklé u ostatních modelů, jsou nahrazeny černou barvou. Kůží obšitý volant má ve spodní části věnce a na spodním rameni ozdobné prvky v barvě hliníku a nechybí na něm ani logo CUPRA. V podobném stylu je navržena řadicí páka. Mezi další sportovní prvky patří stupnice přístrojů s bílým číselníkem a hliníkové pedály.

Zvláštní zmínku si zaslouží sportovní sedadla vozu León CUPRA, jejichž výrazné tvarování odkazuje na závodní skořepinová sedadla. Jsou vybavena integrovanými opěrkami hlavy a vyšitým logem CUPRA na opěradlech. Sedadla nabízejí ohromující boční vedení v zatáčkách a skvělý komfort sezení. Jako výbavu na přání lze zvolit nové atraktivní černé kožené čalounění s bílým křížkovým prošíváním.

Nový León CUPRA 2009 je stejně jako předchozí verze vybaven výkonným motorem
2.0 TSI/176 kW (240 k), který nabízí vynikající výkonové parametry doprovázené mimořádně nízkou spotřebou paliva. Největší rychlost je 247 km/h, zrychlení z 0
na 100 km/h trvá jen 6,4 s a kilometr s pevným startem absolvuje tento vůz za pouhých 26,4 s. Kombinovaná spotřeba paliva je přitom 8,3 l/100 km.

Sériová výbava nových vozů SEAT León CUPRA zahrnuje například systém XDS, ABS a TCS, ESP s brzdovým asistentem EBA, systém kontroly tlaku v pneumatikách, airbagy řidiče a spolujezdce, boční a hlavové airbagy, automatickou klimatizaci, přední mlhovky s integrovanou funkcí odbočovacích světel, palubní počítač, tempomat, sportovní podvozek a rádio s přehrávačem CD/MP3, osmi reproduktory a vstupem AUX-in pro externí přehrávače.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Rally Šumava 2009 - foto Radek Rochelt

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose