www.car.cz
 

Provozní výsledek Škody je pozitivní ve výši cca 28 mil. eur.
     30.4.2009 08:51 - tisková zpráva


Škoda Auto dosáhla v prvním čtvrtletí pozitivního výsledku, Provozní výsledek cca 28 mil. eur.

 ŠKODA AUTO DOSÁHLA V PRVNÍM ČTVRTLETÍ POZITIVNÍHO VÝSLEDKU

Největší česká automobilka Škoda Auto dosáhla v prvním čtvrtletí pozitivního výsledku, a to i přes pokračující celosvětovou hospodářskou krizi. Provozní výsledek činil cca 28 mil. eur.

Za období od ledna do března 2009 dodala Škoda zákazníkům celkem 143 079 vozů. V meziročním srovnání to znamenalo propad o 17,5 %. Světový automobilový trh ovšem ve stejném období klesl o 20,7 %.

Velmi pozitivní vývoj se projevuje v aktuální situaci objednávek došlých do společnosti Škoda Auto. Objem došlých objednávek v Evropě byl od ledna do března zhruba 27 % nad úrovní roku 2008. Zvláště je v této souvislosti třeba vyzdvihnout německý, rakouský, český, slovenský a polský trh. Také na čínském trhu se objem objednávek nacházel zhruba 14 % nad úrovní předchozího roku.

S obzvlášť velkým zájmem zákazníků se v současnosti setkávají vozy modelů Škoda Fabia a Škoda Roomster a vozy s úsporným motorem o objemu 1,2 litru. Pozitivní vliv přitom pro společnost Škoda měla ekologická, respektive šrotovací prémie, která byla v několika evropských státech realizována na podporu automobilového průmyslu.

Další význačnou událostí byla prezentace nového vozu Škoda Yeti na letošním ženevském autosalonu. Uvedení páté modelové řady na trh a první dodávky zákazníkům jsou plánovány na polovinu druhého pololetí 2009. Škoda Yeti je kompaktní, úspornou a z hlediska ekologie přijatelnou alternativou ke klasickým zástupcům kategorie SUV.

„První čtvrtletí roku 2009 bylo velmi obtížné. Dopady celosvětové ekonomické krize neminuly ani společnost Škoda Auto. Díky našim moderním a ekologickým produktům se nám ovšem podařilo rozšířit podíl na důležitých trzích, jako například v Německu a v Číně. Také situace v počtu objednávek se ve společnosti Škoda vyvíjí velmi pozitivně. Mimo to jsme přijali množství konkrétních opatření, abychom trvale zajistili ekonomickou situaci značky a abychom z krize vyšli posíleni,“ komentuje situaci Reinhard Jung, předseda představenstva společnosti Škoda Auto.

K hospodářskému výsledku koncernu Volkswagen přispěla skupina Škoda Auto v prvním čtvrtletí 2009 celkově provozním výsledkem ve výši 28,2 mil. eur. V lokální závěrce dosáhl provozní výsledek skupiny hodnoty 787,4 mil. Kč. Výsledek tak ovšem byl výrazně pod loňskou úrovní.

Peněžní toky z provozní činnosti se podařilo zvýšit na 6,5 mld. Kč (+30,1 %).

„Víme, že rok 2009 bude pro nás, stejně jako pro celý automobilový průmysl, krajně složitý. Dosažené čtvrtletní výsledky mírně překročily naše odhady, a to zejména díky šrotovnému v některých zemích. Vyhlídky však nadále zůstávají nejisté a zatížené značnými riziky. Jsem ale přesvědčen, že díky našemu programu na zlepšení hospodářského výsledku „Scout“ se nám podaří udržet si finanční sílu a stabilitu, a že i v krizovém období dosáhneme přiměřené ziskovosti,“ doplňuje prohlášení k aktuální situaci Holger Kintscher, člen představenstva za oblast ekonomie.




Jaroslav Černý, Podniková komunikace


 
 
Fotogalerie:   Jarní Brno 2009 - Octavia Cup. foto Jaroslav Mareček

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose