www.car.cz
 

Jarní Brno Jakuba Vonšáka - smůla na úvod
     10.5.2009 15:14 - Vladimír Rožánek


Velice smolným se stal úvod do letošního šampionátu národních formulí v závodech na okruzích pro Jakuba Vonšáka. Plánované čtvrteční testování se muselo vynechat kvůli neočekávaným technickým problémům na podvozku. V pátek byly na programu kvalifikační jízdy, do té první ještě vůz nebyl zcela fit, ovšem do druhé už se mělo odstartovat. Bohužel ještě než se vůbec podařilo vyjet na trať, přestaly fungovat brzdy. Celé odpoledne a celá noc byla ve znamení oprav a příprav na sobotní, pro nás testovací, závod. Podařilo se. Z taktických důvodů jsme ale zvolili start z boxové komunikace, jelikož jsme chtěli maximálně využít času k vyladění formule.
První zatáčku nezvládli někteří z pilotů a Jakub se tak hned ze začátku posunul o jednu příčku dopředu. Na rovině se ale začali všichni soupeři mílovými kroky vzdalovat a byl zde další problém. V podstatě nulový výkon nedovolil zařadit vyšší rychlost a už ve druhém kole začal motor vypovídat službu úplně. Proto se Jakub rozhodl vůz odstavit úplně a neriskovat tak ještě větší závadu. A pracovat se začalo nanovo.
Po probuzení do nedělního větrného rána, byl připraven ranní warm-up. Znovu se nepodařilo odkroužit více než dvě kola a to kvůli stejnému problému jako v sobotním závodě. Přes odpoledne bylo přeci jen dost času na nějaké opravy a start do závodu tedy nebyl ohrožen. Při cestě na start jsem cítil výrazné zlepšení vlastností vozu a vyšší výkon. Ovšem při zaváděcím kole bylo vše „při starém“, dokonce Jakub ani nestíhal dojet soupeře. Při nájezdu na startovní rošt se ani nepodařilo dojet ke startovní pozici a v tom se náhle vyvalil obrovský dým z motoru. Vůz odstavil a spolu s traťovými komisaři odtlačil do boxů.
Takový byl start do sezóny a my doufáme, že si Jakub i zbytek týmu vybrali svoji obrovskou porci smůly a vše se změní k lepšímu, bilance asi 5 odjetých kol za první závodní víkend je značně nelichotivá. Pro tým tak vzniká dost práce a starostí s přípravou formule do příštího závodu v Mostě 15.-17.5.

Ve stejný termín se na pražském výstavišti při akci Auto Praha konalo finále projektu F1 ve školách, ve kterém Jakub zastával funkci "odborného poradce" týmu ISŠA Racing. Chlapci přijeli s nejrychlejší formulí v České republice, s nejlepší ústní prezentací, nejpovedenějším designem a originálním boxovým stánkem. Avšak i přes to nezvítězili a skončili na 4. místě. Bohužel i takový je motorismus...

Zdroj: www.jakub-vonsak.cz


 
 
Fotogalerie:   Le Mans Series Spa©F.Flamand - DDPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose