www.car.cz
 

ČP ŠOC: Lisowski vyjede hájit svoji pozici hned po maturitní zkoušce
     14.5.2009 16:31 - Vladimír Rožánek


Do závodů na okruhu pod hradem Hněvín vyjedou na vedoucích pozicích dva jezdci - mladý Polák Mateusz Lisowski a zkušený František Došek. V parádně dramatickém zahajovacím podniku letošního ročníku oba nasbírali shodně třicet bodů. Lisowski za dvě druhá místa a Došek za jeden bronz a jedno vítězství. Z dalších pozic s nevelkou bodovou ztrátou budou na mosteckém autodromu vedoucí tandem stíhat Jiří Jupa, Jan Dostál, Daniel Skalický a letošní debutant za volantem pohárové Octavie Milan Kusý junior. Ten proměnil svůj křest v seriálu ve vítězství a o lepší umístění v celkovém hodnocení jej následně připravila technická závada.

Mateusz Lisowski avizoval, že k závodům na Autodromu Most přicestuje se zpožděním a neúčastní se prvního z dvojice volných tréninků. "V té době totiž absolvuji maturitní zkoušku z chemie," prozradil osmnáctiletý polský jezdec, který si v průběhu maturitních zkoušek odskočil testovat na mostecký okruh už v uplynulém týdnu. "I když nám bohužel nepřálo počasí a měli jsme možnost jezdit jen na mokré dráze, byl jsem s testováním a dosahovanými časy spokojen. Pohárová Octavie se mi ovládala velice dobře a také se na trati chovala opravdu super. Jsme dobře připraveni," říkal spokojeně Lisowski.

Také František Došek neabsolvuje před druhým pohárovým podnikem první volný trénink. "Z důvodu velkého pracovního zaneprázdnění jej musím vynechat. Nemyslím však, že by to nějak poznamenalo naši přípravu na závody. Máme dostatek zkušeností, abychom dokázali auto k závodům nachystat v průběhu druhého volného tréninku," řekl Došek a doplnil, že nemá v úmyslu chystat se nějak takticky na soupeře. "Nemá smysl cokoli vymýšlet. Prostě se musí jet rychle a doufat, že vydrží technika," uvedl s úsměvem.

Dramatičnost pohárových závodů, které podle letošní novinky v propozicích okořeňuje ještě výměna pozic prvních osmi jezdců na startu druhého nedělního závodu, na mosteckém autodromu podle předpovědí meteorologů navíc umocní nevyzpytatelné počasí. Očekávány jsou totiž dešťové přeháňky. "Mám raději sucho, pocitově je to lepší závodění a také je to lepší pro diváky, ale nevadí mi, když zaprší. Na vodě mi to vždycky šlo," komentoval situaci kolem počasí Jiří Jupa a jen si přál, aby nezačalo pršet v průběhu rozjetého závodu. "Je mi jedno, jestli bude pršet nebo pojedeme na suchu. Jsme nachystáni dobře na obě varianty. Očekávám, že na mosteckém okruhu budou závody ještě vyrovnanější, než tomu bylo v Brně," hlásil Dostál a dodal, že po dvou čtvrtých příčkách v Brně jsou tentokrát jeho cílem jen stupně vítězů.

Milan Kusý junior na mosteckém autodromu s pohárovou Octavií absolvoval zatím jen krátké testování. "V průběhu závodů se budu hodně učit. V Brně jsem se mohl před závody svézt vícekrát, ale v Mostě to bylo zatím jen pár kol a zkoušel jsem především, jak funguje auto. Ovšem vůbec bych se nezlobil, kdyby moje zaučování dopadlo podobně jako v prvních závodech," připomněl Kusý své vítězství v úvodním podniku. "Jestli bude sucho nebo zaprší, zatím neřeším," dodal třiadvacetiletý pilot, pro kterého hned po skončení druhého pohárového podniku začíná zkouškové období na vysoké škole.

Premiérově se na mosteckém autodromu za volantem pohárové Octavie objeví osmnáctiletá Lucie Panáčková, úspěšná motokárová závodnice, která už měla možnost několikrát testovat také vozy formule 3. V loňském roce s přesilou mužů ve startovním poli Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu soupeřily dvě dívky. Z nich do letošních zahajovacích závodů koncem dubna vyjela pouze půvabná Slovenka Michaela Pešková. Nyní tedy budou děvčata opět ve dvou.

            V sobotu jezdci od 12.25 hodin absolvují kvalifikaci. První nedělní závod startuje v 10.45 hodin, druhý je na programu od 14.50 hodin.

 

TZ ČP Škoda Octávia Cup 2009


 
 
Fotogalerie:   Le Mans Series Spa©F.Flamand - DDPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose