www.car.cz
 

Aleš Jirásek vyhrál přetahovanou ve druhé kvalifikaci
     17.5.2009 20:43 - tisková zpráva


 

Ve velkou přetahovanou se proměnila kvalifikace před druhým podnikem třináctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, který se koná v rámci programu Česká pojišťovna – Škoda Octavia Weekend na Autodromu Most. V krásném napínavém souboji dosáhl nejlepšího času Aleš Jirásek. Na druhé místo se ztrátou 0,176 sekundy se v závěru posunul Jiří Jupa, přičemž odsunul na třetí pozici Poláka Mateusze Lisowskeho o 0,015 sekundy. Do ztráty necelé jedné vteřiny na kvalifikačního vítěze se v hodně vyrovnaném duelu vtěsnalo celkem osm jezdců včetně debutující Lucie Panáčkové.

Aleš Jirásek se za svým vítězným časem rozjel hned v prvních kolech půlhodinové kvalifikace a pole position pro první nedělní závod si zajistil už při druhém průjezdu. Za sebe přitom odsunul v tu chvíli vedoucího Milana Kusého juniora následovaného Mateuszem Lisowskim. "Auto fungovalo podle mých představ, úplně dokonale, a měl jsem volnou trať, takže mě nikdo ze soupeřů nezbrzdil. Vyšlo to parádně," komentoval po vyhrané kvalifikaci Aleš Jirásek a dodával, že už ve volných trénincích cítil, že by jeho výsledek mohl být hodně dobrý. "Zřejmě mě mostecký okruh sedí, je jezdecky náročný a dost technický," dodal pilot, který je pro časopis Svět motorů dopisovatelem s tématem formule 1.

Marné byly ataky soupeřů na první místo. Jejich snaha se však proměnila v neuvěřitelně napínavou přetahovanou o další pozice. Mateusz Lisowski se probojoval zpátky na druhou příčku a na třetí se posunul František Došek. Následně ovšem na třetí místo postoupil Radek Bareš a hned poté na druhou pozici poskočil Jiří Jupa. Mateusz Lisowski se ovšem na druhou příčku dokázal vzápětí vrátit a po něm si vylepšili své postavení Milan Vaňkát a Slovák Patrik Nemec, kteří zaznamenali v tu chvíli čtvrtý a pátý nejlepší čas. Tím ovšem kvalifikační souboj zdaleka neskončil, protože před závěrem se Jan Dostál vytáhl na čtvrté místo a za něho se dostal trochu nečekaně Chorvat Tiki Ivoševič, následovaný Milanem Kusým juniorem. Došek se pak posunul na sedmou pozici před Vaňkáta, Lucie Panáčková překvapila soupeře dosažením devátého nejlepšího času a Daniel Skalický odsunul z desátého místa Patrika Nemce.

Vyvrcholením kvalifikačního souboje byl ve finiši útok Jiřího Jupy, kterému se v posledních kolech podařilo vrátit zpět na druhou příčku. "Cítil jsem, že auto má na víc než třetí místo a rozhodl se zariskovat, takže jsme před koncem kvalifikace nasadili na předek nové pneumatiky a vyšlo to. Myslím, že bych dokázal svůj čas ještě více zlepšit, ale pak mě zastavila prasklá poloosa," vypověděl Jupa.

Třetí místo příliš nepotěšilo Mateusze Lisowskeho. "V nejrychlejším kole jsem špatně brzdil před jednou zatáčkou, jinak bych měl čas podstatně lepší. V dalším průběhu kvalifikace jsem už neměl pneumatiky v optimálním stavu, abych mohl zrychlit a nové nechtěl nasazovat. Šetřil jsem si je na závody," uvedl polský jezdec následovaný ve výsledcích Janem Dostálem. "Dlouho jsem se nemohl trefit do dobrého času. Pak asi jsem se zdravě naštval a povedlo se mi to. Ale také jsem měl štěstí, byl jsem v jeden okamžik až moc rychlý a už to vypadalo, že trefím svodidla," prozradil Dostál.

Tiki Ivoševič po obsazení pátého místa neskrýval velkou radost. "Říkal jsem si, že když budu v první desítce, bude to dobré. Tohle je super výsledek. Jsem rád za něj, a že soupeři vidí, že šestá pozice v letošní první kvalifikaci nebyla náhoda," řekl chorvatský jezdec a dodal, že se musel hlídat hodně na brzdách: "Zkoušel jsem brzdit později a dvakrát jsem se roztočil."

Šestého Františka Doška netěšil ani tak výsledek, ale vyřešené technické potíže, které jej potkaly už ve volném tréninku. "Přestala fungovat spojka a začaly zlobit svíčky. Ještě že tak, naštvalo by mě, kdyby se to stalo v kvalifikaci nebo při závodě. Lamela spojky měla dost, nyní zdá se by závody auto mělo absolvovat bez potíží," vysvětlil se svým typickým šibalským úsměvem Došek svoji spokojenost.

Sedmé místo v kvalifikaci Milan Vaňkát hodnotil kladně. "Ve volném tréninku jsme měli problémy s elektroinstalací a děkuji mechanikům, že vyměnili vše, co se dalo a auto zase funguje. Myslím, že nemám špatnou výchozí pozici do závodů," řekl Vaňkát a poznamenal, že by se vůbec nezlobil v závodech za čtvrté a páté místo, které by mohly symbolizovat jeho pětačtyřicetiny, jenž slaví tři dny po závodech.

První závod startuje zítra v 10.45 hodin. Druhý závod, na jehož startovní rošt se prvních osm borců z prvního závodu postaví v opačném pořadí, bude zahájen v 14.50 hodin.

TZ ČP ŠKODA OCTAVIA CUP 09, Karel Lapáček


 
 
Fotogalerie:   Škoda Octavia Weekend z Mostu, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose