www.car.cz
 

O vítězství se podělili Aleš Jirásek a Mateusz Lisowski
     17.5.2009 20:57 - tisková zpráva


První závod začal strkanicí na konci startovní rovinky. Doplatil na ni Miloslav Kárný a Jiří Gottwald, u jehož vozu byla katapultována zadní část do výšky a jezdec předním oknem viděl už jen závodní dráhu. V první zatáčce pak automobil Daniela Skalického dostal ostrý bodyček od letícího Milana Martínka a Skalického vůz pak ještě narazil do auta Lucie Panáčkové. Ta ve skrumáži propadla z dobré pozice vybojované v kvalifikaci, ale pokračovala dál, zatímco další jezdci své pohárové Octavie museli po strkanicích odstavit.

Aleš Jirásek nevyužil nejvýhodnější postavení na startovním roštu a před první zatáčkou jej vybrzdil Jiří Jupa. Z vedoucí pozice se ovšem dlouho netěšil, protože v dalším okruhu na stejném místě chyboval, nedobrzdil včas, musel projet zpomalovacím retardérem a klesl až na třetí místo za Poláka Mateusze Lisowskeho. Ten se poté posunul na první místo a před dotírajícím Jiráskem se držel až do posledního kola. V předposlední zatáčce Jirásek zaútočil důrazněji než v předchozích případech, Lisowskeho se mu podařilo vybrzdit a následně projet vítězně cílem. "Bylo to vabank. Rozdali jsme si to na brzdy a Aleš to podržel déle. Myslel jsem si, že to na mě zkusí jinde, ale překvapil mě," uvedl k rozhodujícímu souboji Lisowski. "Od poloviny závodu jsem studoval Mateuszovu stopu a našel si místo, kde bych jej mohl zkusit atakovat. Vyšlo to, pěkně se to povedlo," konstatoval s úsměvem Aleš Jirásek po svém prvním triumfu v pohárové sérii.

Ze třetího místa Jiřího Jupu mimo bodovanou první desítku odsunulo povinné projetí boxů, kterým byl penalizován za popojetí svého vozu na startu při rozsvícení červeného startovacího světla. Tak se uvolnila pozice pro Františka Doška, jenž nabídnutou šanci dokonale využil a třetí místo udržel před Janem Dostálem. "Auto mě v jedné zatáčce nechtělo poslouchat, ztrácel jsem jenom tam," vypověděl Dostál, za kterým projel cílem Chorvat Tiki Ivoševič, jenž pátým místem zaznamenal zatím svůj nejlepší výsledek v seriálu.

Body za šesté místo po krásném souboji s Radkem Barešem a Milanem Vaňkátem, kdy si jezdci několikrát vyměnili pozice, získal Slovák Patrik Nemec. Bareš po slibném začátku klesl na osmé místo, čímž získal pole position pro druhý závod. "Ale úmysl to nebyl. Jel jsem, co to šlo," říkal Radek Bareš. V souboji s dvěma dívkami ve startovním poli pak Bohunil Pfeifer před závěrem podlehl Slovence Michaele Peškové, ale uhájil poslední bodovanou pozici před Lucií Panáčkovou.

Z tlačenice po startu druhého závodu vylétl mimo trať Jan Dostál a jen se štěstím celou situaci ustál. Propadl se ovšem na chvost startovního pole. Radek Bareš podobně jako před ním Aleš Jirásek nevyužil nejvýhodnější postavení na startovním roštu, dostal se před něho Milan Vaňkát a posléze také Patrik Nemec. Ze sedmé pozice se také mocně tlačil dopředu Mateusz Lisowski, před polovinou závodu se dokázal probojovat na první místo a vedoucí příčku pak s přehledem udržel až do cíle. "Kde jsem po startu viděl skulinu, tam jsem se tlačil. Vyšlo to parádně. Byl to nádherný závod. Jsem rád, že po třech druhých místech už konečně přišlo letos také vítězství," uvedl nadšeně Lisowski.

Zdálo se, že by první místo mohl opět atakovat Aleš Jirásek, ale příliš dlouho soupeřil o druhou pozici se statečně bojujícím Milanem Vaňkátem, který v krásné bitvě nehodlal lacině ustoupit a tak Lisowski získal rozhodující náskok. "Zkoušel jsem to na Milana všude, nenechal jsem ho v klidu, ale jel dobře, nebylo snadné ho předjet," komentoval Jirásek. "Byly to zpočátku velké nervy, ale nádherný závod. Aleše nešlo za sebou udržet, v zatáčkách mu to jelo lépe," vypověděl v cíli třetí Vaňkát.

Čtvrté místo si s přehledem pohlídal Patrik Nemec, na páté se probojoval František Došek následovaný Jiřím Jupou, který poskočil dopředu až z třinácté pozice na staru a to především v prvních kolech závodu. Lucie Panáčková a Milan Kusý junior v těsné bitvě o sedmé místo zdolali na brzdách chybujícího Tikiho Ivoševiče, na něhož se zpočátku tlačil také Jiří Gottwlad, ale po vyjetí z trati odstoupil. Bod za poslední desátou bodovanou pozici získal Miloslav Kárný. Radek Bareš startující z prvního místa v průběhu závodu přišel o body poté, co jej v bitvě o sedmou příčku Michaela Pešková postrčila do hodin.

Nyní účastníky Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu čeká prázdninový odpočinek. Třetí část prestižní pohárové série se koná 7. – 9. srpna opět na Autodromu Most.

TZ, Karel Lapáček


 
 
Fotogalerie:   Škoda Octavia Weekend z Mostu, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose