www.car.cz
 

Za životy motocyklistů
     20.5.2009 17:38 - tisková zpráva


Ceny nových motocyklů na českém trhu několik posledních let trvale klesají. Za poslední rok se, přes slábnoucí korunu, snížily i díky nejrůznějším akcím. Důvodem je zřejmě silná konkurence. Vždyť za první čtvrtletí letošního roku bylo prvně zaregistrováno 3411 nových a jen za leden dalších 424 ojetých motocyklů.

Ale:

  • Za prvních šest měsíců loňského roku zemřelo na českých silnicích 56 motocyklistů, nejčastěji ve věku od 25 do 34 let. Představuje to téměř 13% z celkového počtu silničních obětí!
  • Statistiky dlouhodobě upozorňují na to, že závažnost nehod motocyklistů je mnohonásobně vyšší než u osobních automobilů. Například loni připadalo na 1000 nehod na motocyklu téměř 39 mrtvých, u automobilů to bylo zhruba šest mrtvých!
  • Loni byl zatím pro motocyklisty nejtragičtější červen, kdy přišlo o život 21 z nich. Druhým nejtragičtějším měsícem je prozatím květem se 17 mrtvými!
  • Za předloňský rok zemřelo při dopravních nehodách celkem 123 motocyklistů. O rok dřív jich zahynulo 95. Podle dříve zveřejněných údajů patří Česko v rámci Evropské unie k zemím, v nichž na miliardu ujetých kilometrů připadá nejvíce mrtvých motocyklistů!
  • Jízda na motocyklu je podle statistik zhruba 6x nebezpečnější jak jízda v automobilu!
  • U motocyklů, na 1000 nehod připadá 38 usmrcených osob. Průměrná hodnota tohoto ukazatele v České republice v roce 2008 představuje 6,19 usmrcených osob připadajících na 1000 nehod.Pro porovnání - u nehod zaviněných chodci má tento ukazatel hodnotu 25,1 usmrcených.

Proti tomu se snaží bojovat program STOP nehodám.cz , určený pro výchovu a výcvik řidiček a řidičů motocyklů všech věkových skupin - kurzy, školením a volnými jízdami na autodromech Most a Vysoké Mýto. Zaměřený je zejména na snížení počtu tragických dopravních nehod, odstranění nebezpečných míst a zlepšení dopravního značení.

Jednou z možností je využít kurzu bezpečné jízdy, který na jeden den vyjde na méně než 2500 Kč. Připadá vám to hodně? Co za to motorkář získá?

Každý má nějaký zlozvyk. Na polygonu v Mostě, kde se letos počítá s uspořádáním čtyř kurzů pro veřejnost, se motocyklisté učí podle úrovně, do níž spadají. Kurz je uzpůsoben úplným začátečníkům, mírně pokročilým i těm, kteří na jednostopém stroji jezdí už dlouhé roky. Ale i ti se podle instruktorů mají co učit.

Napřed teorie, poté cvičiště Celodenní kurz zahajuje teoretická výuka, kdy se účastníci dozvědí, jak mají být oblečeni, jak správně držet řídítka, jak ovládat brzdový a spojkový pedál, jak se chovat v nouzových situacích, při vyhýbání se překážce nebo brzdění.

Cvičí se rychlé i extrémně pomalé průjezdy zatáčkou, které řidiče donutí ovládat motorku tak, jak opravdu má, správné dívání se před sebe, brzdění v nízké i vysoké rychlosti, brzdění v zatáčce i vyhýbání. Každý se dozví, co dělá špatně, a může své chyby napravovat.

Další možností, jak si letos zlepšit jízdní schopnosti, je projekt nazvaný Stop nehodám, který se koná okruhu v Mostě a na polygonu ve Vysokém Mýtě.

Systém školení je podobný jako v prvním případě. Motorkáři budou opět rozděleni podle svých schopností a strojů, na nichž přijedou. Zúčastnit se mohou majitelé malých skútrů i silných silničních motocyklů.

Motocyklista, který se chce během sezóny zlepšit, má tedy letos několik šancí. Bližší informace o kurzech lze nalézt na internetových stránkách www.skolasmyku.cz nebo www.stopnehodam.cz.


 
 
Fotogalerie:   Šenkýř Motorsport a CarDo Racing v Mostě©V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose