www.car.cz
 

Aston Martin nasadí do závodu 24 hodin Le Mans tři tovární vozy
     22.5.2009 18:51 - tisková zpráva


Tým Aston Martin Racing rozšířil svou jezdeckou sestavu o další tři piloty, kteří při letošním ročníku závodu 24 hodin Le Mans usednou za volanty továrních prototypů Aston Martin LMP1 v modro-oranžových barvách společnosti Gulf. Padesát let poté, co Aston Martin poprvé a zatím naposledy na okruhu La Sarthe zvítězil, bude britská stáj bojovat o úspěch se třemi vozy. Současnou šestici továrních jezdců doplní Anthony Davidson (GB), Stuart Hall (GB) a Jos Verstappen (NL).

Do závodu, který se na francouzském okruhu uskuteční ve dnech 13. až 14. června, nastoupí tovární vozy Aston Martin LMP1 se startovními 007, 008 a 009. Zmíněná trojice rozšíří současnou jezdeckou sestavu týmu, jejímiž členy jsou Tomáš Enge (CZ), Jan Charouz (CZ), Stefan Mücke (DE), Darren Turner (GB), Harold Primat (CH) a Miguel Ramos (PT).

Anthony Davidson si Aston Martin LMP1 vyzkoušel už při testování v Portugalsku a za volantem vozu strávil přibližně tři hodiny. Angličan má zkušenosti z formule 1, kde působil jako závodní a testovací jezdec. Třicetiletý Davidson není v týmu Aston Martin Racing úplným nováčkem. Barvy stáje hájil už v roce 2003, kdy s vozem kategorie GT startoval v Le Mans, Sebringu a při závodě Petit Le Mans. “Angažmá v tak prestižním týmu, jakým je Aston Martin, je pro každého britského jezdce - a tedy i pro mě - skvělou příležitostí,” tvrdí Anthony Davidson. “Tým a jeho schopnosti znám velmi dobře z minulosti a jsem přesvědčený, že v Le Mans nebude nikdo lépe připravený vypořádat se se všemi nástrahami než my. Při testech jsem se hned od začátku cítil ve voze velice dobře a teď už se těším na souboj s dalšími týmy, který svedeme v Le Mans. Samozřejmě se budu snažit, abychom byli nejrychlejším benzinovým vozem a snad se dokážeme zamíchat i mezi diesely.”

Stuart Hall zahájil svou kariéru v závodech monopostů, před dvěma roky se ale naplno začal věnovat sportovním vozům. Čtyřiadvacetiletý Angličan vybojoval při svém debutu v Le Mans v roce 2007 čtvrté místo absolutně a na startu nechyběl ani před rokem. Také on si na Aston Martin LMP1 zvykal při testech v Portugalsku. “Toto angažmá je pro mě vším,” raduje se Stuart Hall. “Být součástí tak proslulého a úspěšného týmu, to je úžasná příležitost. Když jsem byl malý a začal jsem se zajímat o motoristický sport, Aston Martin pro mě byl jedním z legendárních pojmů. Vždycky jsem doufal, že jednoho dne budu mít příležitost závodit v jeho barvách, ale teď tomu skoro nemohu uvěřit. Myslím si, že všechny vozy poháněné benzinovým motorem to nebudou mít v Le Mans proti dieselům jednoduché, ale pokud existuje nějaký tým, který by s nimi mohl bojovat, pak je to Aston Martin Racing. Osobně mám pocit, že jsem získal nejlepší místo v celém startovním poli.”

Jedním z nejzkušenějších jezdců v sestavě stáje Aston Martin Racing pro letošní ročník závodu 24h Le Mans bude nizozemský jezdec Jos Verstappen, který patřil na přelomu minulého a našeho století k pravidelným účastníkům mistrovství světa formule 1. Sedmatřicetiletý  Nizozemec absolvoval více než sto velkých cen F1 a dvakrát se umístil na stupních vítězů. V Le Mans startoval Verstappen poprvé loni a hned dokázal zvítězit ve třídě LMP2. “Jsem nadšený, že v barvách Aston Martin Racing absolvuji tak věhlasný závod, jakým je 24 hodin Le Mans. I když jsem strávil devět sezon ve formuli 1, v Le Mans pojedu teprve podruhé a je to pro mě něco výjimečného. Řekl jsem si, že se Le Mans zúčastním pouze se špičkovým profesionálním týmem, kterým Aston Martin Racing rozhodně je. Těším se, že si vůz brzy vyzkouším, ale v Le Mans bude nejdůležitější spolehlivost. Jsem si jistý, že závodění s týmem Aston Martin Racing bude fantastickou a nezapomenutelnou zkušeností,” věří Jos Verstappen.

Trojice nováčků se v závěru měsíce připojí k současným továrním posádkám Aston Martinu a všichni společně absolvují testování v Itálii, kde bude tým pokračovat v přípravách na francouzskou čtyřiadvacetihodinovku.

“Osobně bych chtěl mezi námi co nejsrdečněji přivítat Anthonyho, Stuarta a Jose, kteří jsou společně skvělou posilou týmu Aston Martin. Máme silnou devítičlennou jezdeckou sestavu a díky tomu můžeme v Le Mans nasadit trojici prototypů třídy LMP1. Jsem si jistý, že naše tři modro-oranžové vozy předvedou ve zřejmě nejtěžším a nejslavnějším závodě světa atraktivní podívanou. Věřím, že máme ideální kombinaci mladých a zkušených jezdců a společně s nimi oslavíme toto významné výročí naší závodní historie,” dodává ředitel společnosti Aston Martin Racing David Richards.

BPA.cz, foto©DDPI


 
 
Fotogalerie:   Střípky z Masarykova okruhu 2009©V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose