www.car.cz
 

Jarní Most červnový: Posádka BRT s Audi DTM stříbrná
     6.6.2009 22:57 - tisková zpráva


PO PÁTEČNÍM ZLATU V SOBOTU STŘÍBRO

Most, 6.6. 2009

Sobotní tříhodinový závod na Autodromu Most byl poznamenán deštěm. Tomáš Kostka, Christian Bakkerud a Ján Daniš i přes zhoršené podmínky dokázali dovézt AUDI A4 DTM do cíle na druhém místě a týmu tak zajistili další důležité body. Vyhnuli se všem nástrahám, na kluzké trati nedošlo ani ke karambolům a technika vydržela až do cíle. Pro tým jde po dvou dosavadních nedokončených tříhodinových závodech o jasný důvod ke spokojenosti.

Druhé místo na startovním roštu náleželo týmovému vozu po dopoledním měřeném tréninku., který se jel na suchu. Potvrdily se informace o dobrém naladění, díky kterému opět došlo k dalšímu zrychlení. Dosažený nejlepší čas 1 minuta a 26,635 sekundy představuje oproti těm dřívějším posun hned o dobrých sedm desetin sekundy. Konkurenční Mercedes logicky těžil z mladšího ročníku výroby a získal Pole Positron.

Před odpoledním startem tříhodinovky se rozpršelo a bylo jasné, že mokrý závod nebude jednoduchou záležitostí. Jako první startoval Kostka a několik prvních kol vodil startovní pole na vodě Safety Car. Kostka si svůj první stint o něco prodloužil, po něm střídal Bakkerud a závod na druhé pozici dokončil Daniš. Vše běželo podle přesně daného harmonogramu, strategie zastávek v boxech se ukázala jako správná a technické problémy se tentokrát Bohemia Racing Teamu vyhnuly. „Stříbrná příčka je tak úspěchem a tenhle cenný kov rádi přidáváme k pátečnímu zlatu,“ popsal situaci manažer BRT Petr Najman.

Tomáš Kostka po závodě neskrýval dobrý pocit a s trochou humoru líčil ošemetné chování kevlarového speciálu na kluzké trati. „Před závodem jsme už bohužel neměli šanci stihnout zvýšit světlou výšku podvozku. To by na vodě určitě pomohlo. Takhle jsem si připadal jako na člunu a chybělo mi už jenom veslo,“ vtipkoval Tomáš. „Každopádně je výborné, že jsme závod dokončili v tak obtížných podmínkách a tým si to určitě zaslouží. Svůj první stint jsem si dobrovolně prodloužil, abych pomohl klukům a všechno vyšlo podle plánů,“ dodal.

Týmovému nováčkovi z Dánska závod v Mostě rozhodně rozšířil obzory i jezdecké zkušenosti. „Tuhle českou trať jsem neznal a všechno tu pro mě bylo vlastně nové. Zdejší profil závodní dráhy se mi ale velice líbí a rychlé zatáčky jsem si vyloženě užíval. Líbila se mi taky ta atmosféra střídání pilotů. Běžné pit-stopy s tankováním a přezouváním znám z DTM, ale tohle bylo hodně zajímavé,“ řekl Christian Bakkerud. Na otázku jak se mu líbí atmosféra českého okruhového šampionátu odpověděl s vyloženě rozzářeným obličejem. „Upřímně řečeno, nevěděl jsem do čeho jdu. Realita mě skutečně mile překvapila. Dva největší týmy Audi a Mercedes, stejně jako v DTM, jsou tu opravdu naprosto profesionální a i úroveň dalších stájí si v ničem nezadá. Závodění v českém mistrovství má vysokou sportovní úroveň a pokud to bude možné, rád se sem zase vrátím,“ dodal dánský jezdec.

Ján Daniš, který odjel poslední část závodu a vůz úspěšně dovedl do cíle, se svěřil, že z vody na dráze měl obavy, které se naštěstí nepotvrdily. „Naopak mi moje část závodu dnes poskytla neocenitelné zkušenosti, za které jsem velice vděčný. Přišel jsem na to, že to agresivní chování auta se i na vodě dá zvládnout. Že zkrátka pokud autu věřím a spolehnu se na něj, samozřejmě při dodržení jisté míry respektu, auto se odmění skvělým chováním a stabilitou. Jet úplně pomalu je tak paradoxně víc nebezpečné, než jet těsně pod tou hranou. Takže pocit, který ze dneška mám, je veskrze pozitivní,“ řekl Daniš. Dodal, že z osobních důvodů musí okamžitě odcestovat na Slovensko a nedělního druhého sprintu se tedy bohužel nemůže zúčastnit.

Mostecké vystoupení BRT každopádně nelze zhodnotit jinak, než jako úspěšné. Dalším podnikem bude pokračování šampionátu v srpnu opět na trati Autodromu Most.


 
Více informací a aktuální fotografie naleznete v průběhu celé sezóny na: www.brt.cz .

 

 

Petr Najman, BRT a.s

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Druhá tříhodinovka v Mostě 2009, foto Jirka Maršíček

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose