www.car.cz
 

Jiří Janeček s Viktorem Chytkou se v Příbrami stanou přímými soupeři v T2.
     29.5.2009 06:57 - tisková zpráva


28. 5. 2009
První soutež MMČR v Příbrami

Úvodním podnikem v Příbrami zítra odstartuje letošní MMČR v cross country rally, kde samozřejmě nemůžou chybět ani reprezentanti Offroad - centra Praha. Na start se postaví dvě posádky, které mají v kolonce soutěžícího uvedeno právě OR-C Praha. Jiří Janeček s Viktorem Chytkou  však oproti posledním dvěma závodům (Rabakoz kupa a Puglia - Lucania) neusednou do jednoho vozu, naopak se stanou přímými soupeři o boj v kategorii T2.

Jiří Janeček, jedoucí tradičně s Toyotou LC 120, přizval na horké místo spolujezdce, respektive spolujezdkyně Hanku Šablovou, která si svoji premiéru v cross country rally odbyla na Italian Baja, kde usedla vedle Viktora Chytky. Viktor po dlouhé době usedne do svého vozu Mitsubishi Pajero (taktéž kat. T2) , s kterým se objevuje na české cross country rallyové scéně už několik let. Navigovat jej bude Pavel Vaculík.Bude jistě zajímavé sledovat, jak se Jirka s Viktorem vypořádají s novou rolí soupeřů, zda převáží kamarádství a týmová strategie, či vzájemná rivalita.

Příbramský závod se v kalendáři crocc country rallyových ssoutěží objevuje premiérově, tudíž na všechny soutěžící čeká překvapení v podobě nachystané trati, která je zatím pro všechny velkou neznámou.


Zítra jsou na programu administrativní a technické přejímky a úvodní prolog v Sedlčanech, v sobotu by na posádky mělo čekat 14 rychlostních zkoušek v okolí Příbrami.


Více informací a postřehy pořadatelů podrobněji popisuje následující článek :

Příbram - Díky partě nadšenců zažije Příbram první závod Cross country rally ve své historii. Jede se tento pátek a sobotu a start i cíl bude v dostupné lokalitě – na Zdaboři u Stop shopu. Pro opravdové automobilové fanoušky je důležitá také informace, že prolog závodu se jede již v pátek 29. května v Sedlčanské kotlině.

V současnosti je garantována účast patnácti aut a několika čtyřkolek. Přestože se letos v Příbrami koná první ročník, mohou se diváci těšit na výkony špičkových závodníků. „Start potvrdil například dvojnásobný účastník Rally Dakar Miroslav Zapletal. Bývalý tovární stroj Carlose Souzy vyhrál třikrát mistrovství světa,“ říká člen organizačního týmu Jiří Přibyl, který sám má z Dakaru bohaté zkušenosti. Na celkem 72 kilometrech ostrých rychlostních zkoušek se představí také Zdeněk Pořízek se svým BMW, které bude pravděpodobně nejdražším vozem, jenž v Příbrami pojede.

 „Měl nastoupit i pětinásobný vítěz Dakaru ve čtyřkolkách Josef Macháček, který ale odjíždí do Afriky,“ dodává Přibyl. Nastoupí také závodníci z Maďarska a Polska. Kromě automobilů se pojede rovněž atraktivní kategorie čtyřkolek a motorek. „Všichni víme, jaká je situace v lesích, jak se jimi prohánějí čtyřkolkáři a motorkáři. Tuhle kategorii jsme vlastně vypsali kvůli nim, aby si mohli legálně zazávodit. Naše zkušenosti ale hovoří o tom, že příbramští čtyřkolkáři i motorkáři si na běžné závody netroufnou,“ říká Přibyl. Přitom stačí málo – tzv. céčková jednodenní licence za 250 korun.

Obtížná příprava závodu
Organizace mezinárodního závodu s sebou nese hned několik komplikací, které navíc v současnosti prohlubuje hospodářská krize. V posledních měsících prakticky vymizeli sponzoři z řad automobilového průmyslu. „Nechci, ale chápu to. Mají obavy z negativní publicity, aby pak všichni neříkali, že propouštějí zaměstnance, ale dávají velké peníze do sportu,“ říká Přibyl. Přitom ukazuje sto let staré fotografie, které zachycují záběry, kdy automobilový sport byl ještě v plenkách a optimisticky dodává: „Začal jsem závodit před čtyřiceti lety. Podmínky byly mizerné, ale ve startovním poli nás bylo dvě stě. Proto si myslím, že žádná ekonomická situace automobilový sport nepoloží a záleží vždy jen na chuti.“

Jeho slova potvrzuje právě nadšení spojené s organizací příbramského cross country. Výčet jeho organizátorů je tak vlastně i přehledem sponzorů – Nissan Jiří Přibyl, Art Protect, Autodíly Kačer, Pivovar Eggenberg, Brdský spoj, Tiskárna Krákora či Reklama99. Finanční příspěvek přislíbilo také Město Příbram. „Jsme potěšeni, že záštitu nad závodem převzal starosta Josef Řihák. Závod by se nemohl uskutečnit ani bez podpory desítek dobrovolníků a nadšenců,“ dodává šéf příbramského Autoklubu a ředitel závodu František Stoklasa. Se vstřícným přístupem se pořadatelé setkali i na obecních úřadech Háje, Dubno a Milín a u soukromníků, přes jejichž pozemky se pojede. „Celkově se muselo vyjednat 47 různých povolení,“ říká Stoklasa.

Zvláště po tragických událostech na některých závodech měl organizační výbor starost o bezpečnost diváků. „Máme připravený bezpečnostní plán, který samozřejmě nemůže stoprocentně postihnout všechny eventuality, ale musím říci, že závod je zabezpečen v maximální možné míře,“ říká Přibyl, mimo jiné člen výkonného výboru Federace automobilového sportu. Na každé rychlostní zkoušce bude přibližně 35 pořadatelů s vysílačkami, kteří budou dbát o bezpečí jezdců i diváků. „V této souvislosti bych rád požádal návštěvníky o to, aby s pořadateli spolupracovali a zbytečně se tak nevystavovali riziku,“ dodává Stoklasa. V některých partiích se budou závodníci pohybovat až stotřicetikilometrovou rychlostí.

Nejzajímavější pasáží pro diváky bude na první rychlostní zkoušce bývalé fotbalové hřiště u kasáren Brod, při druhé rychlostní zkoušce lze doporučit lokalitu Pichců. Depo závodníků, které bude přístupné široké veřejnosti, se nachází v blízkosti Stop shopu.

Podle pořadatelů je letošní první ročník připraven s minimálními prostředky, ale na profesionální úrovni. „Máme sice před akcí a nechceme se bít v prsa, abychom to nezakřikli. Ale věřím, že závod bude úspěšný, diváci i závodníci spokojení a založíme tak v Příbrami tradici dalšího automobilového klání,“ dodává optimisticky Přibyl.
(zdroj: www.pribram.cz )

Marian Chytka

 

 


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2009 objektivem Jirky Vintra 2

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose