www.car.cz
 

NF 1400: Double se z červnového z Mostu odvezl bezkonkurenční Zbyněk Passer
     11.6.2009 10:31 - tisková zpráva


Oblačnost nad Autodromem Most se protrhala v pravý čas a sluníčko prozářilo startovní rošt Divize 3 – národní formule 1400, na kterém se již připravovali piloti a se svými týmy na druhý závod víkendu. Pořadí na startovním roštu pro druhý závod se určuje dle výsledku závodu prvního s tím, že prvních šest jezdců si prohodí místa.

Vítěz prvního závodu Zbyněk Passer (Chabr Motorsport Klub v AČR) tak odstartoval z šesté pozice, ale již do první vlásenky vjížděl na první pozici, následován Janem Kašpárkem (Formule BMW/ AMK ECCE HOMO Šternberk), Davidem Palmim (Van Diemen 99 / Palmi Ivo), Ondřejem Lokotou (VD 98 VDF-07/Ing. František Loukota), tedy všemi, kteří stáli na startovním roštu právě před Zbyňkem Passerem.

Velmi rychle se startovním polem prokousával starší z bratů Kašpárkových Tomáš (Mygale F BMW/Mičánek Motorsport - PZ Inntal), který startoval z poslední řady. Po několika málo kolech dostihl od začátku závodu spolu bojující dvojici Ondřej Loukota a Jakub Kláštěrka (FiKS 03/Křenek Motorsport Klub v AČR). I přes tuto dvojici se dokázal poměrně rychle dostat a "pověsil" se za zadní křídlo svého bratra, nicméně soupeře z konkurenčního týmu, Jana Kašpárka. Po krátkém souboji dokázal Tomáš Jana zdolat a zařadil se na třetí místo za druhého Davida Palmiho a Zbyňka Passera jezdícího osamoceně s velkým náskokem na prvním místě.

Největší souboj se ovšem odehrával o pátou a šestou pozici mezi již zmiňovanými Ondřejem Loukotou a Jakubem Kláštěrkou. Nejdříve byl na tom lépe z této dvojice Jakub Kláštěrka, ale Ondřej Loukota ho dokázal předjet, ovšem nedokázal svému soupeři poodjet. Jakub Klášterka se snažil využít jakékoli příležitosti k ataku na Ondřejovo páté místo. Nejdříve Ondřej Loukota dokázal všem útokům soupeře odolat, ale s přibývajícím časem a s největší pravděpodobností i s větším opotřebením pneumatik se mu nepodařilo jeden z Jakubových útoků odrazit a svou pátou pozici ztratil.

Za touto bojující dvojící již kroužili osamoceně a se značnými odstupy Tomáš Chabr jun. ( Tomis 99-03 / Chabr Motorsport Klub v AČR), Tadeáš Spěváček (ŠKODA F99/AMK Rokycany v AČR) a Michaela Lešínská (VŽ-91/ASK Formule Havířov).

Mimo závod od prvního kola byl již Lumír Firla jun. (Tomis 99 02/ASK Formule Havířov), Pavel Langer (AUTOLA 1/04 E/KRT Znojmo) odstoupil v pátém kole pro technické problémy s motorem a v jedenáctém kole odstoupil Michal Sumec (Fortech AFR 2008/Auto Fellner Racing).

Po třinácti odjetých kolech viděl jako první šachovnicovou vlajku Zbyněk Passer druhý s odstupem více jak 17 sekund skončil David Palmi, který marně stíhal vedoucího Zbyňka Passera. Třetí s pěti sekundovou ztrátou na druhého byl Tomáš Kašpárek, který si jistě spravil chuť z nepodařeného sobotního závodu.

Nejrychlejší kolo v závodě zajel časem 1:40.630 – Zbyněk Passer

Výsledky závodu MMČR Divize 3:

1 7 PASSER Zbyněk CZ Van Diemen RF-02 Chabr Motorsport Klub v AČR - 22:10.777
2 18 PALMI David CZ Van Diemen 99 Palmi Ivo - + 17.094
3 20 KAŠPÁREK Tomáš CZ Mygale F BMW Mičánek Motorsport -PZ Inntal - + 22.576
4 21 KAŠPÁREK Jan CZ Formule BMW AMK ECCE HOMO Šternberk - + 33.409
5 6 KLÁŠTERKA Jakub CZ FiKS 03 Křenek Motorsport Klub v AČR - + 37.657
6 2 LOUKOTA Ondřej CZ VD98 VDF-07 Ing. František Loukota - + 40.432
7 10 CHABR Tomáš jun. CZ TOMIS 99-03 Chabr Motorsport Klub v AČR - + 1:37.474
8 19 SPĚVÁČEK Tadeáš CZ ŠKODA F99 AMK Rokycany v AČR - + 1 Kolo
9 39 LEŠÍNSKÁ Michaela CZ VŽ-91 ASK Formule Havířov - + 1 Kolo

Neklasifikovaní (90% = 11 Kol)
16 SUMEC Michal SK Fortech AFR 2008 Auto Fellner Racing
DNF 11 LANGER Pavel CZ AUTOLA 1/04 E KRT Znojmo
DNF 26 FIRLA Lumír Jun. CZ Tomis 99 02 ASK Formule Havířov

Výsledky závodu Národní Formule 1400:

1 18 PALMI David CZ Van Diemen 99 Palmi Ivo - + 17.094
2 6 KLÁŠTERKA Jakub CZ FiKS 03 Křenek Motorsport Klub v AČR - + 37.657
3 2 LOUKOTA Ondřej CZ VD98 VDF-07 Ing. František Loukota - + 40.432
4 10 CHABR Tomáš jun. CZ TOMIS 99-03 Chabr Motorsport Klub v AČR - + 1:37.474
5 19 SPĚVÁČEK Tadeáš CZ ŠKODA F99 AMK Rokycany v AČR - + 1 Kolo
6 39 LEŠÍNSKÁ Michaela CZ VŽ-91 ASK Formule Havířov - + 1 Kolo

Neklasifikovaní (90% = 11 Kol)
DNF 11 LANGER Pavel CZ AUTOLA 1/04 E KRT Znojmo
DNF 26 FIRLA Lumír Jun. CZ Tomis 99 02 ASK Formule Havířov

 

Jezdci řekli po obou víkendových závodech

Sobota - 5. závod sezóny


Zbyněk Passer, vítěz závodu: "Před tímto závodem jsme hodně testovali a výsledkem těchto testů byly změny na autě, které se týkaly teplotních režimů motoru. A právě tyto změny ve spojení s pneumatikami Pirelli se dnes ukázaly jako další správný krok směrem kupředu. Dle mého názoru mají Pirellky prvotní ultraměkkou vrstvu, která se sjede v průběhu 1-ho až 2-ho kola, ve kterých se pneumatiky zahřejí na tu správnou teplotu a tento stav vydrží až tak do 8-ho kola, po kterém se výkon o cca 10-20% zhorší.. Toto je ale jen můj názor, který se v posledních závodech potvrzuje. David jel minulý závod na nových pneumatikách, zatím co já nasadil již jednou "jeté" a závod byl poměrně hodně vyrovnaný. Dnes jsme ale obuli novou sadu a právě díky tomu to byl dnes takový rozdíl".

Ondřej Loukota, 2-hé místo: "Byl to nádherný závod, po dlouhé době jsem si pořádně zazávodil. Jen škoda, že jsme se vůbec nedostali na časy ze včerejších tréninků, které byly zhruba o 1 a půl vteřiny rychlejší. Vůbec netuším co s tím autem je a tak to do zítřejšího závodu budeme muset ještě jednou celé projít. Mým přáním pro zítřek je minimálně zopakovat dnešní výsledek, případně být ještě lepší".

Jakub Klášterka, 3-tí místo: "Dneska to byl s Ondrou velice zajímavý a vyrovnaný souboj. Trochu mě mrzí, že se mi nepodařilo jej předjet. V jeden moment jsem byl již předním, pak jsem ale přebrzdil první zatáčku, kdy jsem se dostal dvěmi koly na trávu a musel jsem zpomalit. Auto dnes jelo až na menší problémy s řazením naprosto perfektně a už se moc těším na zítřejší závod".

David Palmi, 5-té místo: "Podařilo se mi poměrně dobře odstartovat a do první zatáčky jsem najížděl vnějškem na předních pozicích. Pak ale přišla rána od Tomáše Kašpárka, který to nedobrzdil a já skončil ve štěrku. Musel jsem čekat na traťáky, kteří mě dostali zpět na trať, ale ztráta už byla obrovská. Pak už jsem jel jak nejrychleji to šlo, ale díky vyrovnanosti špičky startovního pole to lepší než na páté místo nestačilo. Kdybych měl 2-3 kola k dobru, možná by to bylo ještě o trochu lepší".

Neděle - 6. závod sezóny

Zbyněk Passer, vítěz závodu: "Jsem rád, že se nám i dnes podařilo vyhrát, což je bezesporu zásluha celého týmu. Rád bych jim za celý víkend poděkoval, protože bez jejich podpory bych šesti vítězství v řadě nikdy nezískal."

David Palmi, 2-hé místo: "Dnešní závod se již naštěstí povedl mnohem lépe než ten včerejší. Hned od startu jsem jel co to jen šlo, nicméně na lepší než druhé místo to opět nestačilo. V přestávce nás čeká start formulí renault, po kterém se pokusíme vymyslet novou strategii do posledních závodů".

Tomáš Kašpárek, 3-tí místo: "Na startu jsem trochu bojoval s pomalejšími jezdci, které se mi ale podařilo předjet ještě před první zatáčkou a pak už to šlo tak nějak samo - podařilo se mi předjet Loukotu i bráchu, který hned po startu vedl. Je to pro mě druhé letošní pódium, takže jsem relativně spokojený."

Jakub Klášterka, 5-té místo: "Dnes se to docela podařilo. Auto fungovalo jak mělo a stejně jako včera, došlo i dnes na další souboje s Ondrou Louktou, takže jsem si tento víkend opravdu užil."

Ondřej Loukota, 6-té místo: "Dnes jsem nezajel zcela podle svých představ. Na začátku to vypadalo docela dobře a i dnes jsem si pěkně zazávodil. V poslední třetině závodu mi ale hodně začaly odcházet pneumatiky, a když se k tomu přidaly problémy s karburátorem, tak jsem i rád, že jsem dojel na šestém místě. I přes tyto problémy se mi dařilo zajíždět poměrně konstantní časy a tak mohu být alespoň v tomto ohledu spokojený".

zdroj: www.nf1400.cz



 
 
Fotogalerie:   Tříhodinový liják při MMČR na okruzích v Mostě©V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose