www.car.cz
 

Zajímavosti z Le Mans 2009
     13.6.2009 09:35 - Vladimír Rožánek


Začneme hned první posádkou, kterou naši okruhový fandové dobře znají. Tým Aston Martin Eastern Europe ukrývá jména Jan Charouz, Stefan Mücke a Tomáš Enge. Letošní výsledky naznačily, že pro Le Mans bude tento tým dobře připraven a my bychom si přáli, aby zítra na stupních vítězů ocenili právě naše jezdce. Lola Aston Martin s šestilitrovým motorem zcela jistě na tyto místa pomýšlý. V dalších dvou továrních Astonech usednou na horké křeslo Darren Turner, bývalý pilot F1 Holanďan Jos Verstappen, či jeho krajan Peter Kox, který má s vytrvalostními závody hromadu zkušeností a rád by je využil.

Audi se v ELMS moc neobjevilo, a tak jsme zvědaví, jak zajede. Verzi R15 má připravenou tým Audi Sport Joest, či Audi Sport North America. O titul se tak poperou i Dindo Capello, Dán Kristensen, Lukas Luhr, nebo domácí Alexandre Prémat. Ovšem tím výčet vozů Audi nekončí, protože Audi R10 připravil tým Kolles a v jeho barvách pojede například mladý Charles Zwolsman, tedy syn svého otce, který s prototypy jezdil poměrně úspěšně v MS prototypů, Christian Albers a Dán Bakkerud, který se objevil i při posledním okruhovém klání v Mostě.

Peugeot Sport připravil hned tři vozy. Kromě závodu ve Spa jezdil ALMS, a tak uvidíme s jakým cílem přijeli na slavný závod. Posádky mají jako vždy dobře vyvážené a dieselový motor patří mezi favority. Bourdais, Montagny, Sarrazin a Minassian by rádi pozvedli v neděli francouzskou vlajku. Z dalších favoritů čekáme úspěch od Pescarolo Sport, nebo Oreca Matmut teamu, kteří se stejnojmennými vozy vyrazí vstříc náročnému cíli. Naděje klademe i na bývalé účastníky našeho Epilogu – jezdce Hardmana a Leventise, kteří pojedou v prototypu Ginetta Zytek v týmu Strakka Racing.

Slabší prototypy LMP2 hledají své favority mezi dvanácti posádkami. Japonský tým Navi Team Goh přivezl do Le Mans Porsche RS spyder a Japonci, doplnění o Sašu Maassena by mohli ostatní jezdce překvapit, uvidíme zítra. Tým Essex z Dánska si přivezl stejný vůz a pilotovat ho budou Collard, Elgaard a Poulsen. Ovšem naděje vkládáme i do Italů. Jejich tým Racing Box je známý svým působením při závodech GT vozů v domácím šampionátu, nebo ze závodů prototypů. Jezdecké složení si tým vyladil a očekáváme, že trio Biaggi, Bobbi a Piccini si své zkušenosti nechalo právě pro tento náročný závod. Pojedou s vozem Lola Judd Coupé. Uvidíme, kdo odveze zlatý pohár, nic méně na startu budou i prototypy Lola Mazda, Radical, Zytek, Ginetta, či Pescarolo.

GT vozy už tak velkou účast mít nebou, ale i tyto silné stroje do závodů v Le Mans již několik sezón patří. V GT1 se o poctu nejvyšší poperou japonské Lamborghini Murcielago R-GT, Aston Martin z Rakouska s posádkou Lichtner-Hoyer, Müller, Gruber a dále pak dva stroje Corvette C6-R od Luce Alphanda a dva Chevrolety C6-R od továrního týmu Corvette Racing. Velmi otevřené představení očekáváme o GT2, kde se v týmu Snoras Spyker Squadron objeví i náš Jarek Janiš.

Velký zájem o vítězství mají samozřejmě všichni, ale dva americké stroje Ferrari 430 ze stáje Risi můžeme na bedně v neděli očekávat. Zvláště trio Melo-Salo-Kaffer si brousí zuby. Ovšem zájem mají i Číňané, Němci, Italové, Britové a po zadu by jistě nechtěli zůstat Francouzi s týmem IMSA Performance Matmut. V čínském voze Porsche 997 se objeví také Bulhar Plamen Kralev.

Přesně ve 3 hodiny startují posádky do slavného závod 24 Heures Le Mans.

Vláďa Rožánek, foto©DDPI


 
 
Fotogalerie:   První foto z Le Mans 2009, foto týmu Petr Frýba

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose