www.car.cz
 

International Formula Master 09: ISR absolvuje kompletní zbytek sezony
     17.7.2009 11:31 - tisková zpráva


Tým ISR absolvuje kompletní zbytek sezony International Formula Master

Po premiérovém vítězství týmu ISR při červnových závodech International Formula Master v Brně a nejrychlejším čase při testování v belgickém Spa-Francorchamps se pražská stáj naplno vrací do šampionátu IFM. Američan Alexander Rossi a český pilot Erik Janiš absolvují všech deset zbývajících závodů populárního formulového seriálu. Dva z těchto podniků se navíc uskuteční v rámci doprovodného programu závodních víkendů formule 1.

Už tento týden čekají tým a jezdce dva závody na britském okruhu Brands Hatch, kde se IFM znovu představí společně s mistrovstvím světa cestovních vozů (WTCC).

Seriál International Formula Master pokračoval třetím podnikem na konci června na Masarykově okruhu v Brně. Tým ISR vynechal úvodní závody ve francouzském Pau a ve španělské Valencii, na domácí půdě ale zářil. Erik Janiš dokázal bodovat v obou jízdách a Alexander Rossi se v neděli zasloužil o vůbec první triumf ISR v rámci šampionátu IFM. Američan Rossi v následujícím týdnu absolvoval s týmem testování ve Spa-Francorchamps, kterého se zúčastnily i všechny ostatní stáje IFM, a znovu předvedl své schopnosti, když dosáhl nejrychlejšího času.

Na základě těchto výsledků došlo mezi managementem jezdce a týmem k podepsání dohody o společných startech ve zbytku sezony. Rossiho s Janišem tak čeká deset závodů v rámci pěti podniků IFM 2009, z nichž dva budou součástí závodních víkendů formule 1 (Hungaroring a Spa-Francorchamps); zbylé tři patří mezi rámcové závody WTCC (Brands Hatch, Oschersleben, Imola).

Igor Salaquarda, šéf týmu: „V Brně a ve Spa jsme si s Rossim vyzkoušeli vzájemnou spolupráci a s dosaženými výsledky jsme byli samozřejmě velice spokojení. Proto jsme s Alexanderem uzavřeli smlouvu do konce sezony. Ačkoliv je stále ještě velmi mladý, jedná se o skutečně dobrého jezdce. Všichni věříme, že se nám podaří navázat na výkony a výsledky z Brna a Spa.“

Erik Janiš: „Jsem velice rád, že tým v IFM pokračuje, a jsem vděčný za příležitost, kterou jsem dostal. Brands Hatch trochu znám, protože jsem tu už závodil, ovšem jen na kratší verzi okruhu. Nejznámější pasáže jsem si už projel, nová pro mě bude jen zadní část. Myslím si, že by okruh měl sedět jak mně, tak týmu, protože Filip Salaquarda a Tim Sandtler zde loni zajížděli dobré časy, takže bychom měli mít správná data a dobré nastavení. Je motivující, pokud máte silného týmového kolegu a já se těším na další vzájemné srovnání, protože v Brně jsem měl od začátku trochu smůlu a ve Spa jsem nebyl. Do závodu půjdu tak jako vždy s odhodláním podat maximální výkon a vybojovat co nejlepší výsledek.“

Alexander Rossi: „Vítězství při posledním závodě v Brně pro mě bylo zlomové. Do Brands Hatch proto přijíždím mnohem silnější. Pořád před sebou máme mnoho práce, abychom se pravidelně pohybovali na špici, neboť Fabio Leimer a tým Jenzer Motorsport si dosud vedli výborně. Každopádně budeme chtít v Brands Hatch bojovat o další skvělé výsledky.”

International Formula Master slaví malé jubileum
Nedělní závod na okruhu Brands Hatch bude patřit k milníkům historie šampionátu International Formula Master. Půjde totiž již o čtyřicátý závod v rámci této série, jejíž první sezona odstartovala v květnu 2007. Vítězi jednotlivých ročníků se stali Belgičan Jérôme D’Ambrosio a Novozélanďan Chris van den Drift, kteří nyní působí v GP2 Series, resp. ve World Series by Renault.

Alespoň jeden z dosud odjetých 38 závodů dokázalo vyhrát 17 pilotů, mezi něž se počítá také jezdec týmu ISR Alexander Rossi. Rekordmanem v počtu vyhraných závodů v jedné sezoně je Chris van den Drift, jenž loni nenašel přemožitele v šesti případech. Dosud se v šampionátu představilo 76 jezdců, z nichž 31 alespoň jednou vystoupalo na stupně vítězů, ale pouze Švéd Kaspar Andersen se na pódiu objevil v každém z dosud vypsaných ročníků.

Své místo v historii International Formula Master má také česká stáj ISR. Německý jezdec Maximilian Götz, startující v úvodu premiérové sezony IFM s vozem pražského týmu, byl vůbec prvním jezdcem, který v IFM vyhrál kvalifikaci a vybojoval tak pole position (Valencie 2007). Götz navíc ovládl kvalifikaci i při dvou následujících podnicích v Pau a v Brně. Na stejných okruzích Němec roku 2007 obsadil 2. místo v hodnocení závodu a postaral se tak o premiérové umístění ISR na stupních vítězů. V barvách týmu ISR se v seriálu IFM dosud představilo šest jezdců: Maximilian Götz (GER), Nick de Bruijn (NED), Erik Janiš (CZE), Filip Salaquarda (CZE), Tim Sandtler (GER) a Alexander Rossi (USA). Nejvíce bodů získal s vozem z dílen ISR Němec Götz (24), nejvíce startů má na svém kontě jeho krajan Sandtler (16).

V celkovém hodnocení šampionátu se v klasifikaci jezdců dosud nejlépe umístil Max Götz, jemuž v roce 2007 patřila 10. příčka absolutně, ovšem Alexander Rossi figuruje v průběžném pořadí letošního šampionátu ma 4. místě a Erik Janiš je po brněnských závodech devátý. Dosud nejlepším výsledkem ISR v hodnocení týmů bylo 8. místo z roku 2007, letos však česká stáj před Brands Hatch drží 4. pozici se ztrátou pouhých 3 bodů na třetí místo.

Účastníky International Formula Master čeká na okruhu Brands Hatch v pátek 18. července dvojice volných tréninků (od 12:00 a 15:30 hod) a od 18:55 hod půlhodinová kvalifikace, která rozhodne o postavení na startu prvního závodu. Ten startuje v sobotu ve 13:20 hod. Druhý závod je na programu v neděli od 16:20 hod.

 

 

ČASOVÝ HARMONOGRAM IFM BRANDS HATCH 2009

 pátek 17/07  
 12:00 - 12:30  1. volný trénink
 15:30 - 16:00  2. volný trénink
 18:55 - 19:25  kvalifikace
 sobota 18/07  
 13:20  1. závod
 neděle 19/07  
 16:20  2. závod


PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ IFM 2009

 1.  F. Leimer  SUI  Jenzer Motorsport  38
 2.  P. Varhaug  NOR  Jenzer Motorsport  29
 3.  V. Arabadzhiev  BUL  JD Motorsport  24
 4.  J. Král  CZE  JD Motorsport  18
 5.  A. Rossi  USA  ISR  14
 6.  S. Afanasiev  RUS  JD Motorsport  13
 7.  A. Kouzkin  ITA  Cram Competition  11
 8.  K. Andersen  DEN  Hitech Junior  11
 9.  E. Janiš  CZE  ISR  7
 10.  D. Retera  NED  AR Motorsport  6


Kompletní průběžné pořadí jezdců
po 6 ze 16 závodů najdete ZDE
Kompletní průběžné týmů jezdců
po 6 ze 16 závodů najdete ZDE

KALENDÁŘ INTERNATIONAL FORMULA MASTER 2009
16/05-17/05 Pau (WTCC)
30/05-31/05 Valencia (WTCC)
20/06-21/06 Brno (WTCC)
18/07-19/07 Brands Hatch (WTCC)
25/07-26/07 Hungaroring (F1)
29/08-30/08 Spa (F1)
05/09-06/09 Oschersleben (WTCC)
19/09-20/09 Imola (WTCC)


UŽITEČNÉ ODKAZY

 Oficiální internetové stránky týmu ISR:  www.isr-racing.cz
 Oficiální internetové stránky Erika Janiše  www.erik-janis.cz
 Oficiální internetové stránky Alexandera Rossiho  www.alexanderrossi.com
 Oficiální internetové stránky šampionátu  www.formulamaster.net
 Oficiální internetové stránky okruhu  www.brands-hatch.com

BPA

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC Brno 2009 - směska závodů objektivem Michala Kopečka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose