www.car.cz
 

IFM 2009: zatím nejlepší výsledek v šampionátu pro Erika Janiše
     26.7.2009 23:07 - Tomáš Holubář


IFM: Erik Janiš na Hungaroringu vybojoval premiérové stupně vítězů

V nedělním závodě International Formula Master, který se jel v rámci doprovodného programu Velké ceny Maďarska formule 1, si pro svůj zatím nejlepší výsledek v šampionátu dojel český závodník Erik Janiš. Po startu z pole position si jezdec týmu ISR z Hungaroringu odváží pohár za třetí místo.

Erik Janiš neprožil jednoduchý závod. Hned v první zatáčce do něj vrazil jeden z nováčků série a olomoucký pilot pak musel zbytek jízdy absolvovat s poškozeným vozem. Přesto udržel až do cíle třetí místo a navázal na výkon týmového kolegy Alexandera Rossiho ze sobotního závodu, kde Američan skončil také třetí.

Janiš navíc znovu demonstroval svou vyrovnanost, protože ve všech šesti závodech letošní sezony IFM, kterých se zúčastnil, dokázal bodovat. V historii týmu ISR je teprve čtvrtým jezdcem, který se v IFM prosadil na stupně vítězů (A. Rossi 3x, M. Götz 2x, T. Sandtler 1x). Bodový zisk pomohl také týmu ISR k upevnění třetí pozice v průběžné klasifikaci seriálu v hodnocení týmů.

Erikův týmový kolega Američan Alexander Rossi měl tentokrát smůlu a závod nedokončil. Tři kola před cílem musel odstoupit kvůli upadlému přednímu křídlu. Do té doby se ale znovu držel na bodované páté příčce.

Erik Janiš, jezdec týmu ISR: „Bohužel jsem na startu prohrábl a do první zatáčky jsem najížděl jako druhý. Holanďan Meijer, který startoval ze třetího místa, mě předjel zvenku, když byl úplně za bílou čárou na koberci, který je za obrubníkem! Navíc, jak se vracel na trať, tak mi jednoduše vrazil do boku a poškodil mi přední křídlo. Pak jsem na něj útočil, ale když jsem se chtěl pokusit o předjetí, byla vyvěšena žlutá vlajka, pod kterou se předjíždět nesmí.

Stav křídla se postupně zhoršoval, div že ke konci závodu neupadlo. Ve vysokých rychlostech předek vozu silně vibroval. Proto jsem jel v závěru spíš na jistotu. Chtěl jsem vyhrát, ale nevyšlo to. Věřím však, že to vyjde příště. Brzdy konečně vypadaly velmi dobře. Tým odvedl velký kus práce a já mu za to děkuji.“

Igor Salaquarda, šéf týmu ISR: „Erikovi nevyšel start, navíc do něj vrazil soupeř, který mu poškodil vůz. Přesto vybojoval pódium. Udělal nám radost, stejně jako Alexander včera. Ten měl dnes smůlu, když mu tři kola před cílem upadlo přední křídlo a on tak přišel o další body. Konečně se nám podařilo vyřešit problémy s brzdami, což nás před třemi závěrečnými podniky sezony samozřejmě povzbudilo. Děkuji oběma jezdcům i všem členům týmu za výkon, který na Hungaroringu předvedli.“

Seriál International Formula Master pokračuje ve dnech 29. a 30. srpna šestým podnikem v belgickém Spa-Francorchamps, kde bude znovu součástí doprovodného programu závodního víkendu formule 1.

Kompletní výsledky nedělního závodu naleznete ZDE

PR

BPA



 
 
Fotogalerie:   IFM 2009 a český tým na Hungaroringu, foto IFM

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose