www.car.cz
 

Proximus 24 hodin FIA GT Spa – v cíli se radovala posádka Ferrari 550
     Vladimír Rožánek


Dnes už si mohou vydechnout všichni účastníci 24 hodinového závodu vozů GT, který se také započítává do klasifikace FIA GT. Mimo klasických kategorií, které se jezdí při závodech FIA GT byly k vidění i vozy kategorie G2 a G3. Zde startovali především účastníci belgického mistrovství GT vozů. Kategorie G2 nabídla například vůz BMW M GT-R s trojicí Stuck, D.Muller a J.Muller, nebo Vertigo Streif. V kategorii G3 jsme zhlédli mezi jinými i Lotus Elise, ale převažovaly vozy Porsche 996.
 
G.P.C. Squadra Corse v Brně @ foto Holub
 
Už v kvalifikaci si nejlépe počínala posádka teamu BMS Scuderia Italia ve složení Brynerová, Calderari, Capellari, Gollin s Ferrari 550 Maranello. Tyto vozy patřily mezi horké favority, a také Salleny, jenže ty si vybraly smůlu do dna a cíl tohoto náročného vytrvalostního závodu neviděl ani jeden z nich.
 
Po startu se ujala vedení vítězná posádka z tréninku, hned za ní jezdil Vitaphone Sallen S7-R a druhé Ferrari 550 M stáje Scuderia Italia. V pořadí po sedmém kole se trochu překvapivě objevil Sallen teamu RML na čtvrtém místě, ale neradovali se dlouho. Sallen stáje Graham Nash měl v posádce také nedávného účastníka Superfund F3000 Rusa Zlobina, vůz tak ozdobil nový sponzor, ale ani tato posádka se z cílové mety neradovala.
 
Velcí favorité na vítězství – Sallen S7-R stáje Vitaphone ve složení Alzen, Bartels, Konrad, Van De Poele jezdili na předních místech jen do té doby, než je zradil přívod paliva. V předu závodu, kde měnilo stále pořadí, když teamy měnily jezdce a dotankovávaly palivo, jezdily hlavně vozy z Maranella. Oba vozy stáje BMS Scuderia Itala s Ferrari 550 M, se ve vedení střídaly s posádkou G.P.C. Giesse Squadra Corse ve složení  Babbini, Peter, Salo, Vosse. Ta jela s Ferrari 575 M a dělala si také zálusk na celkové prvenství. Ve třídě N-GT si to na čele rozdávali jezdci vozů Porsche 996 ze stáje Freisinger Yukos Motorsportu. V cíli se jim podařilo obsadit celé stupně vítězů.
 
Freisinger Motorsport Porsche 996 GT3 @ foto R. Holub
 
Při závodech jsme viděli také plno dramatických situací. Jednu z nich zažila posádka Ferrari 360 Modena italské stáje G.P.C. Squadra Corse. Ta po prasklé pneumatice na jejich voze ještě stihla obouchat vůz o obě svodidla, vůz pak již v závodě pokračovat nemohl, naštěstí se nic vážného nikomu nestalo. Některé vozy trávily také dost času v depu, kde vyměňovaly z kolizí poškozené díly, v cíli jsme některé vozy viděli doslova oblepené samolepící páskou, která zakrývala poškozený laminát.
 
Smůlu si také vybral team Zwans Racing, který se stále držel v první desítce absolutního pořadí, a který body pro svůj Chrysler Viper dost potřeboval. Ovšem také jejich jízda skončila neslavným odtažením rozbitého vozu do depa, i v tomto případě se na trať dostal Safety Car a jezdci pomalého tempa využili k výměně jezdců, či dočerpání paliva.
 
Z celkového vítězství se nakonec po 24 hodinách radovala posádka, která zvítězila i v tréninku. Nebyl to nikdo jiný než čtveřice Brynerová, Calderari, Capellari, Gollin s Ferrari 550 Maranello. Kategorii N-GT nejlépe zvládla posádka Ortelli, Dumas, Collard na Porsche 996 GT RS. Závodu se nezúčastnil žádný z českých pilotů.
 
Výsledky Proximus FIA GT 24 hodin Spa
 
  2 Brynerová, Calderari, Capellari, Gollin – Ferrari 550 Maranello
 11 Vosse, Salo, Babbini, Peter – Ferrari 575 M
 50 Ortelli, Dumas, Collard – Porsche 996 GT3 RS – N-GT
 77 Vasiliev, Bernhard, Bergmeister – Porsche 996 GT3 RS N-GT
 99 Maassen, Luhr, Lieb – Porsche 996 GT3 RS N-GT
142 D. Muller, J. Muller, Stuck – BMW M3 GTR G2
   1 Bobbi, Livio, Gardel, De Castro – Ferrari 550 Maranello
 71 Jordan, D. Jones, G. Jones - Porsche 996 GT3 RS N-GT
 69 G. Reid, C. Reid, H. Felbemayr, H. Felbemayr Jun. - Porsche 996 GT3 RS N-GT
123 Ickx, Wyss, Hemroulle – Porsche 996 GT3 Cup G3
 
Vláďa Rožánek, www.car.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose